Friskhakket oksetatar på sprødt landbrød er delikat smørrebrød. (©DR)

Tartar à la Provençal

Et stykke med tatar er en smørrebrødsklassiker. Her er en lidt anderledes rørt udgave, med smag af det Provençalske køkken. Den serveres ikke på rugbrød, men derimod på ristet landbrød.

Tilberedningstid: 45 min. Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

Tatar

  • 7-800 g hakket okseinderlår
  • 4 spsk. finthakkede, semi dried tomater
  • 4 spsk. finthakkede niçoise oliven
  • 3-4 finthakkede salte ansjoser
  • 1 fed finthakket hvidløg
  • 1-2 finthakkede skalotteløg
  • 2 spsk. basilikum i julienne
    (tynde strimler)
  • 2 spsk. finthakket persille
  • 1 stor spsk. dijonsennep
  • 2-3 spsk. god jomfru olivenolie
  • 4 past. æggeblommer
  • salt og friskkværnet peber

Basilikum mayo

  • 1 stort bundt basilikum
  • 4 dl neutral olie
  • 2 past. æggeblommer
  • 2 tsk. dijonsennep
  • 1 spsk. sherryvinaigre
  • salt og peber
  • 1/2 fed revet hvidløg
  • lidt citronsaft
  • godt landbrød

Fremgangsmåde

Tatar

Rør alle ingredienserne sammen og smag til med salt og peber. 
Server tataren på en skive sprødstegt landbrød med dutter af basilikum-mayo og pynt evt. af med rødbedespirer eller friske basilikumblade.

Basilikum mayo

Skyl og tør basilikummen, og blend den med olien i ca. 8-10 minutter. Si olien fra gennem en finmasket sigte.
Pisk æggeblommer, dijonsennep, sherryvinaigre og salt og peber sammen, og tilsæt langsomt basilikumolien mens der piskes. Dette kan gøres i en røremaskine eller en blender - eller med håndkraft. Hvis mayonnaisen ikke virker tyk nok, må lidt ekstra neutral olie piskes i. 
Smag til med ekstra salt og peber, citronsaft og lidt revet hvidløg.