Som tilbehør til den franske tærte kan du lave en lækker flødeis med calvados, som går skønt til den søde tærte. (©DR)

Tarte tatin med calvados-is

Adam Price har kreeret denne opskrift på den franske æbletærte, tarte tatin. Vær opmærksom på at du, hvis du ikke har en ismaskine, alternativt kan lave en parfait med calvados. I så fald er det smart at starte med den, da den skal hvile i 3-4 timer.

Tilberedningstid: 1 time, 40 min. Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

Mørdej

  • 250 g hvedemel
  • 60 g flormelis
  • 175 g koldt smør
  • 1 stk. æg
  • 75 g lys rørsukker
  • 50 g smør
  • 5-6 stk. danske æbler

Flødeis med calvados

  • 0,5 l sødmælk
  • 0,5 l piskefløde
  • 2 stænger vanilje
  • 150 g lys rørsukker
  • 150 g pasteuriserende æggeblommer
  • 2 spsk. vaniljesukker
  • 1 stk. flaske calvados

Parfait med calvados

  • 100 g lys rørsukker
  • 100 g pasteuriserede æggeblomer
  • 1 stang vanilje
  • 450 ml fløde
  • 1 dl vand
  • 1 stk. flaske calvados

Fremgangsmåde

Lav først bunden til tærten:

  1. Hvedemel blande grundigt sammen med flormelis, salt og koldt smør indtil det har et udseende af revet parmesan. 

  2. Det hele samles med 1 æg, den skal ikke æltes for meget sammen. Lad dejen hvile på køl 1 times tid.

Lav dernæst flødeisen med calvados: 

  1. Æggeblomme, sukker og vaniljemarv piskes til en luftig æggesnaps i røremaskine eller med en elpisker. Imens koges mælk og piskefløde op med resten af vanilliestængerne. 

  2. Når mælk og fløde koger, piskes det ned i æggemassen. Hæld blandingen tilbage i gryden og leger den ved smag varme i et par min. Hvis man har et termometer, må den ikke komme over 83 grader. 

  3. Smag til med calvados og køl derefter isen ned, evt. i vandbad. Kør derefter blandingen til en dejlig iscreme på ismaskine. 

Har du ikke en ismaskine, kan du lave en parfait (en frossen luftig creme) med calvados: 

  1. Æggeblommer, sukker, vaniljemarv og vand piskes over svag varme. Pisk til massen er dejlig luftig og cremet. 

  2. Tag æggemassen af varmen og køl den evt. ned i vandbad. Pisk fløden let til skum, det er vigtigt den ikke piskes for meget, da ens parfait ellers vil skille. Fold flødeskum og æggesnaps forsigtigt sammen, og smag til med calvados. 

  3. Frys parfait i forme, min. 3-4 timer.

Lav så tarte tatin færdig: 

  1. Æblerne skrælles, og skæres i både, ca. 8 både pr. æble. Smør bruses af på en passende størrelse pande. Man bager tarte tatin i panden. Vend æble bådene i rør sukker og læg dem i panden. Æblerne smider lidt af saften, som sammen med sukker og smør danner en dejlig karamel. 

  2. Når æblerne er faldet lidt sammen, trækkes panden til side. Mørdejen rulles ud til ca. ½ cm tykkelse i en cirkel, som lægges henover de karamelliserede æble. Fold forsigtigt dejen ned omkring fyldet i siden. Tærten bages gylden ved 200 grader i 20 - 25 min. 

  3. Tarte tatin tages ud af ovnen. Læg en stor tallerken eller et fad over panden, og med en hurtig bevægelse vendes tærten rundt, og ud på tallerkenen. 

  4. Imellem tiden kan man lave lidt ekstra karamel til at glasere sin tarte tatin med. Kog 1 spsk. vand med 2 spsk. Rør sukker til det karamelliserer, og løsn karamellen med 1 spsk. smør, til det bliver en ensartet karamel.

  5. Glaser tærten med ekstra smørkaramel og server et stykke med calvados iscreme el. parfait.