Prøv en anderledes tarte tatin med skalotteløg. (©DR)

Tarte Tatin med skalotteløg

Den originale tarte tatin er en desserttærte med æbler. Men princippet med at bage tærten “omvendt” kan sagtens bruges både med anden frugt og også i det salte køkken. Her er tærten lavet med skalotteløg. Den kan både serveres som en selvstændig ret med en blandet salat til, eller som tilbehør til et stykke kød.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

dej

  • 250 g mel
  • 50 g revet gruyere
    (fransk ost)
  • et nip salt
  • lidt kværnet peber
  • 175 g koldt smør
  • 1 æg

fyld

  • ca. 24 runde skalotteløg
  • 50 g smør
  • 2 kviste timian
  • 100 g bacon i små tern
  • 2 spsk. rørsukker
  • 3-4 spsk. sherryvinaigre

Fremgangsmåde

Arbejdstid: Ca. 40 min.

Hviletid og bagetid: Ca. 1 time og 20 min.

Begynd med dejen: Bland mel, revet gruyere, salt og peber og smuldr det kolde smør i. Når blandingen ligner krummer samles den hurtigt med ægget. Den skal ikke æltes! Lad dejen hvile på køl i en times tid.

Skalotteløgene pilles - pas på at de forbliver så hele som muligt. Smelt smørret i en pande og kom de hele løg på. Steg dem ved svag varme til de begynder at få lidt farve. Ryst panden jævnligt. Kom timian ved og læg et låg på panden og steg roligt videre til løgene begynder at blive møre. Fjern låget og kom baconternene ved. Lad dem stege med til de har fået farve. De skal ikke blive sprøde. Fjern timiankvistene, drys med sukker og lad det karamellisere. Hæld derpå sherryvinaigre ved, og lad det koge roligt ind til det nærmest bliver til en sirup. Lad løgblandingen køle helt af, kom den derpå i en passende pande, der lige kan rumme alle løgene. Rul dejen ud i ca. 1/2 cm. tykkelse. Det er muligt, at der vil være for meget dej - det afhænger lidt af skalotteløgenes størrelse - men eventuelle rester kan fryses ned og bruges en anden gang. Skær dejen ud i en cirkel, der passer til pandens størrelse, og læg dejcirklen ovenpå løgene. Stop dejen godt ned langs kanten, og sæt den i en 200 grader varm ovn i ca. 20 minutter. Vend den derpå ud på et fad eller en tallerken.
Tærten kan enten bruges som tilbehør til en kødret eller som en lille selvstændig ret evt. med en grøn salat til .