Tarteletter med høns i asparges er en ægte dansk klassiker - rigtig momormad. (Foto: Maria Warnke Nørregaard ©DR)

Tarteletter med høns i asparges

Tarteletter med høns i asparges er en af de mest elskede traditionelle danske hverdagsretter. Det er en nem ret at lave, og opskriften er med få ingredienser og er hurtig at lave, når først kyllingen er kogt. I programmet Spise med Price lavede James og Adam Price disse helt klassiske tarteletter med høns i asparges. Price-brødrene bagte selv tarteletterne, men de kan sagtens erstattes med købte tarteletter.

Tilberedningstid: 1 time, 30 min. Antal portioner: 6 pers.

Ingredienser

Hjemmelavede tarteletter

  • 400 g hvedemel
  • 10 g salt
  • 80 g smør
  • 2 spsk. citronsaft
  • 2,2 dl vand
  • 260 g smør
    (til udrulning)

Høns i asparges

  • 1 stk. kylling
  • 2 stk. gulerødder
  • 2 stk. løg
  • 0,5 stk. knoldselleri
  • 1 stk. suppevisk
    (af bl.a. laurbærblade, timian og persillestilke)
  • 1 stk. bouillonterning
    (efter behov)
  • 2 spsk. smør
  • 2 spsk. mel
  • 1 dl piskefløde
  • 1 dåse hvide asparges
  • 1 spsk. sherryeddike
    (Efter smag)
  • 1 tsk. salt
    (efter smag)
  • 1 knivspids peber

Fremgangsmåde

  1. Hvis man er helt vild, kan man bage sine egne tarteletter af butterdej - de kan dog erstattes af færdigbagte tarteletter:
    Bland mel og salt med vand, smeltet smør og citronsaft. Ælt dejen godt igennem og lad den hvile lidt.

  2. Sørg for, at smørret til udrulningen og dejen har nogenlunde samme konsistens. Bank smørret ud til en firkant, som flades lidt ud. Drys med lidt mel, så går det nemmere. Rul dejen ud til en firkant lidt større end smørret. Rul alle hjørner af dejen ud, så den er tykkes på midten.  

  3. Læg smørret midt på dejen og fold hjørnerne op omkring, så smørret er helt lukket inde. Læg dejen på køl i 10 min.

  4. Rul den derefter ud i en rektangel. Vær forsigtig, så smørret ikke titter frem. Skulle det ske, så drys med lidt mel. Nu skal dejen have en ”omgang”. Fold 1/3 af dejen ind mod midten. Den sidste trediedel foldes indover, så der ialt er tre lag. Læg dejen på køl i ½ time. Giv dejen endnu 3 omgange med hvil i køleskabet ind imellem. Herefter kan den rulles ud og bruges efter ønske.  

  5. Til tarteletter fores tarteletforme - evt store muffinforme - med stykker af udrullet butterdej. Kom lidt folie ovenpå dejen og hæld tørrede bønner eller lignende ned i formene, så dejen ikke hæver for meget op. Bag tarteletterne ved 200 grader til de er gyldne.  

  6. Høns i asparges:
    Kog kyllingen med de istandgjorte urter og suppevisken, til kyllingen er mør. Køl den af, pluk alt kødet fra og skær det i mindre stykker.

  7. Kom skroget tilbage i suppen og kog yderligere en times tid. Si suppen, kog den evt. yderligere ind og smag den til. Smager den ikke af nok, kan den hjælpes med lidt bouillonterning.

  8. Lav en lys opbagning af smør og mel og spæd med hønsefonden og lidt af aspargesvandet mens der piskes. Tilsæt fløde og kog stuvningen godt igennem til den har en passende konsistens, hverken for tyk eller for tynd.  

  9. Kom hønsekødet ved samt asparges, som er skåret i mindre mundrette stykker. Smag til med salt og peber og en anelse sherryvinaigre.

  10. Kom stuvningen i lune tarteletter og server øjeblikkelig.