Timms brune sovs

Skøn opskrift på en smagfuld, brun sovs, der kan bruges til både jul og andre festlige lejligheder. I programmet 'Jul - med Timm, Markus og Katrine' lavede Timm denne sovs som tilbehør til en juleporchetta med svesker og æbler.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 6 pers.

Ingredienser

  • 2-3 gulerødder
  • 2-3 løg
  • 2-3 stængler bladselleri
  • ½ aubergine - eller de grøntsager man har
  • 100 g svampe - eller de grøntsager man har
  • 1 lille håndfuld friske laurbærblade
  • 4 stk. stjerneanis
  • 4 skiver røget bacon
  • 500 g kyllingeskrog eller kyllingelår/vinger
  • 1 dl tomatpuré
  • ca. 1 dl olivenolie
  • salt og friskkværnet peber

Efter ovnen

  • 4 spsk. hvedemel
  • soya og sherryeddike efter smag
  • evt. fløde

Fremgangsmåde

  1. Alle ingredienserne skæres i mindre stykker og kommes i et fad. Vend i olivenolie og krydr med salt og peber.
  2. Kom fadet i ovnen på 180 grader og lad det stege i en times tid. Det hele skal være godt brunet af. 
  3. Kom indholdet derefter i en stor gryde, og mas det gerne med et kartoffeljern eller ligneden, så benene knækker og det hele moses let. Kom lidt mel i gryden og lad det hele blive mere brunt. 
  4. Kom vand på, mindst 2-3 liter. Kog i 20 minutter, skru ned og varm det færdigt i 20 minutter.
  5. Sigt væsken og kassér fyldet. Kog eventuelt væsken yderligere ned. Nu kan det enten fryses til juleaften, hvor det tøes op og smages til med ande- eller svinefedt på dagen, samt med citron, soya, eddike eller lignende - eller den kan bruges med det samme.
  6. Er sovsen stadig lidt tyndt, tyknes den med en melbolle og eventuelt lidt fløde. 

Opskriften findes i samlingen

Jul - med Timm, Markus og Katrine