Tina Müllers hjemmebryg med hyben og valnøddesnaps. (©DR)

Tina Müllers Magiske Ül - Hjemmebrygget øl

I Madmagasinet bryggede Tina Müller sin egen 'magiske' hjemmebryg af en øl. Hvis du har lyst til at blive hjemmebrygger, er det bare at gå i gang. Det kræver lidt udstyr og en portion tålmodighed, men intet slår en øl man selv har lavet fra bunden.

Arbejdet med at brygge øl tager 8-10 timer inkl. rengøring. Resten er ventetid.

Tilberedningstid: 10 timer Antal portioner: 30 pers.

Kok og program

Ingredienser

Udstyr

  • 30 liter gryde
    (fx en saftkoger)
  • et termometer
  • poser til humle
    (kan undlades – brug si i stedet til at fjerne rester)
  • en kande
  • en gærbeholder
  • Flasker til din øl
    (fx patentflasker med tætsluttende låg)

Øl-ingredienser

  • 4 kg valset pilsnermalt
  • 2 kg valset hvedemalt
  • 100 g Mosaic Humle
    (blade eller pellets)
  • 300 g hybenskaller
  • 10 g tørgær - Lallemand Belle Saison
  • 1/2 dl valnøddesnaps
  • 150 g rørsukker

Fremgangsmåde

  1. Opvarm 15 liter vand til 52 grader (i en gryde, som kan rumme ca. 30 liter).
  2. Tilsæt malten og hold temperaturen i 10 min. (ekstra vand kan tilsættes, hvis der er plads i gryden) . 
  3. Hold temperaturen i 100 min. på omkring 66 grader (kom ikke over 68 grader!) .
  4. Hæv temperaturen til 78 grader og hold temperaturen i 10 min. (udmæskning).
  5. Tilsæt ekstra vand på 78 grader. Det skal filtrere gemmen masken for at få det sidste sukker udvasket, så der er 25 liter i gryden.
  6. Masken (den brugte malt) fjernes. 
  7. Hæv temperaturen til det koger. Tilsæt 40 g Mosaic humle (gerne i en humlepose). Herefter skal det koge i 60 min. Tilsæt hybenskallerne 15 min. før endt kogning.
  8. Tilsæt 30 g Mosaic humle (i en humlepose) i det sidste minut af kogningen.
  9. Stop kogningen og fjern humlerester evt. vha. sigte.
  10. Hæld væsken (urten) i en gæringsbeholder på minimum 30 liter. Den skal være steril! ( Brug handsker. En finger det forkerte sted, kan ødelægge hele brygget).
  11. Nedkøl urten vha. kølespiral, eller ved at lade den stå ude natten over. Temperaturen skal sænkes til 26 grader, og gæren kan tilsættes. Fyld gærrøret halvt med vand. Sæt låg på gærbeholder med gærrør. Man kan følge med i gæringen ved at se bobler i gærrøret.
  12. Gæringen skal foregå ved ca. 18-22 grader i 7-10 dage (herefter skal gærrør være stoppet med at boble) .
  13. Hæld det i en ny steril gærbeholder ved hjælp af en hævert (slange til at transportere øllet mellem beholdere).
  14. Tilsæt 30 gram skoldet Mosaic humle i en humlepose. Tilsæt valnøddesnapsen. Lad brygget stå i ca. 7 dage.
  15. Fjern humleposen. Opløs 150 g rørsukker i ca. ½ liter kogende vand. Køles ned til ca. 18-22 grader. Tilsæt sukkervandet i gærbeholderen.
  16. Fyld øllet på flasker og luk dem (i grundigt rengjorde flasker!).
  17. Øllet skal nu stå i ca. 3 uger ved 18-22 grader for at danne CO2 i øllet (man må gerne prøvesmage undervejs for at ha føling med øllet).

Tips

  • Bryg i vinterhalvåret. Det er sværere at brygge øl om sommeren. For høje temperaturer kan gøre, at gærcellerne ikke fungerer rigtigt. Derudover er der flere insekter i luften, som kan besværliggøre processen.
  • Når temperaturen på urten er nede under 40-50 grader, skal hygiejnen være i top. Hygiejne er altafgørende for et vellykket resultat. Brug handsker. En finger det forkerte sted kan ødelægge et helt bryg.