Tivolikager
Lad den lille og historiefyldte kage med ribs, æble og rom imponere på dit kaffebord.
Tilberedningstid:
3 timer, 30 min.
Antal portioner:
4 pers.
Kok og program
Ingredienser
Møjdej
- 300 g hvedemel
- 150 g smør
- 100 g flormelis
- 1 stk. æg
Ribsgelé
- 250 g ribs
- 1 smule melatin
- 250 g sukker
Æblemos
- 1 stk. æble
Marengs
- 125 g æggehvider
- 350 g flormelis
- 1 stang vanilje
Romcreme
- 1 blad husblas
- 30 g flormelis
- 1 stang vanilje
- 60 g æggeblomme
- 0,5 dl mørk rom
- 2 dl piskefløde
Fyld
- 4 dl piskefløde
Desuden
- 10 stk. forme
- 1 stk. udstikker, ca. 7 centimeter
- 1 stk. bagespray
Fremgangsmåde
Lav mørdej:
- Ælt alle ingredienserne ultrakort sammen til en ensartet dej og stil den koldt i 1⁄2 time.
- Rul den kolde mørdej ud i en tykkelse på 3 mm i en anelse ekstra mel.
- Udstik cirkler af den udrullede mørdej med en udstikker med ”bølget” kant. Diameter ca. 7 cm. (altså 2 cm større i diameter end de forme, der anvendes).
Smør formene godt.
- Læg hver dejcirkel i en linseform og pres den godt ud i kanterne og ned i bunden. Pas på ikke at beskadige den bølgede mørdejskant.
- Bag skallerne i en 180 grader varm ovn, til de er gyldne, ca. 10 minutter – afhængigt af ovnen.
Lav ribsgelé:
- Kog ribsene kort i en lille gryde sammen med en halv dl vand.
- Hæld bær og saft gennem et rent, hårdt opvredet viskestykke lagt i en sigte og ned i en skål. Hæld 2,5 dl af saften tilbage i gryden.
- Tilsæt nu Melatin efter anvisningen på pakken, og herefter 250 g sukker.
- Lad geléen køle ned.
Lav æblemos:
- Skræl æblet og fjern kernehuset.
- Skær æblet i små stykker og kog dem sammen med sukker, vaniljekorn, vand og lidt citronsaft med låg på gryden i ca. 10 minutter.
- Lad æblemosen køle af.
Lav marengs:
- Pisk æggehviderne, til de er ganske let luftige. Tilsæt undervejs flormelissen lidt ad gangen, mens du stadig pisker.
- Stop først, når marengsblandingen er helt stiv og sej.
- Klargør en bageplade med bagepapir.
- Kom marengsdejen i en stor sprøjtepose med en glat 18 mm stor tylle i. Sprøjt marengsen ud i cirkler, ca. 2 cm høje og 6 cm i diameter.
- Marengsen kan med fordel hvile inden bagningen, da den ellers kan sprække under bagningen.
- Bag dem i ovnen ved 125 grader i ca. 25 minutter og lad dem afkøle helt.
Lav romcreme:
- Udblød husblassen i koldt vand i 1⁄2 time.
- Pisk flormelis, vaniljekorn og æggeblommer til en tyk, hvid æggesnaps.
- Vrid husblassen for vand og kom den i en gryde sammen med rommen.
- Sæt gryden over blusset og smelt husblassen til 50 grader (brug et termometer), mens du rører.
- Tag gryden af varmen.
- Pisk den kolde fløde til meget let flødeskum.
- Kom den varme romblanding direkte op i skålen til æggesnapsen.
- Pisk kraftigt.
- Tilføj halvdelen af den letpiskede fløde og pisk igen.
- Tilsæt resten af fløden. Vend det forsigtigt sammen med en gummidejskraber, til fromagen er ensartet.
- Dyp toppen af hver marengs i den stadige bløde romcreme og sæt dem på en bageplade med bagepapir.
- Stil dem på køl til fromagen sætter sig.
Opbygning:
- Kom en stor spiseskefuld æblemos i hver mørdejsskal. Pisk fløden til sprøjtefast flødeskum og kom den i en stor sprøjtepose med en 18 mm glat tylle i.
- Sprøjt nu en rund ’kugle’ på toppen af æblemosen og placer en rommarengs herpå.
- Kom ribsgeléen op i et kornet og sprøjt sirligt et spiral mønster på hver kage.