Nødder smager skønt som de er, i desserter og madlavning. (©Unsplash)

Tørrede nødder

Nødder skal tørres effektivt, hvis de skal gemmes og ikke skal mugne og blive seje og triste. Camillia Plum fortæller med erfaring fra egen have, hvordan du bedst tørrer nødderne fra dine træer, så du kan gemme og nyde dem året rundt.

Tilberedningstid: Antal portioner: 0 pers.

Ingredienser

  • Friske nødder fra haven

Fremgangsmåde

  • Den mest effektive metode til at tørre sine nødder er at lægge dem ud i lave kurve eller bakker i et mindre, tørt rum, f. eks et fyrrum, og leje en affugter i nogle dage.  
  • Alternativt kan man komme dem i en decideret grøntsagstørremaskine, der effektivt tørrer nødderne, eller de kan tørres i et skab, monteret med en lille varmeblæser, hvor nødderne ligges på tørrenet. 
  • Nødderne kan også tørres i ovnen, hvis man er sikker på at den kan køre varmluft under 40 grader. Over 40 grader tørrer ganske vist effektivt, men ødelægger selve nødden, der ikke tåler opvarmning. 

  • Valnødder er sværest at tørre, men det kan lykkes. Saml dem hver dag, så de ikke når at lige på jorden og blive snaskede.
  • Man skal ikke plukke valnødder, men vente til at skallen omkring dem åbner sig og de er nemme at pille ud. Det er forskelligt fra sort til sort, hvordan de opfører sig. Nogle bliver på træet i den åbnede skal, men de fleste falder til jorden sammen med skallen. Den skal fjernes så hurtigt som muligt - brug her evt. gummihandsker, for valnøddeskaller farver fingrene grøngule. 
  • Hvis nødderne er beskidte, skal de renses, da det er umuligt at tørre beskidte nødder ordentligt. 
  • Kom dem i vasken samen med en lille smule vand i bunden og nogle håndfulde groft salt, og skrub dem med hænderne og en børste. Skyl dem helt rene i meget varmt vand, og tør dem hurtigt på viskestykker. Tør derefter som ovenfor. 

  • Hasselnødder er nemmere at håndtere. Tør dem som ovenfor, gerne med haserne, hvis de stadig sidder fast. I modsætning til valnødder, kan man godt plukke hasselnødder, hvis man er sikker på, at de er fuldt udviklet. Men man kan også bare vente til de dratter ned, så er de lidt nemmere at tørre.