Ved at tørre dine urter og blomster kan du lave skønne urteteer og forkæle din mad. (©DR)

Tørrede urter

Har du en stor urtehave, og kan ikke nå at få brugt alle dine friske urter, kan det være en ide at tørre dem. På den måde kan du nyde godt af dem i vinterhalvåret til både madlavning og til skønne urteteer. Camilla Plum giver her sine bedste tips til at tørre krydderurter, så de holder længe og bevarer mest mulig smag.

Tilberedningstid: Antal portioner: 0 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Ingredienser

  • friske krydderurter og blomsterblade

Fremgangsmåde

  • En hurtig tørring er vigtig for smagen. Hvis det er meget fugtigt, går det for langsomt, og så må man gå over til mere intensive metoder.  
  • Urterne kan tørres i et tørt skab, evt. monteret med en lille varmeblæser eller de kan tørres forsigtigt i ovnen ved varmluft. Det er dog vigtigt at temperaturen aldrig kommer over 40 grader, da smagsstofferne derved fordamper. 


  • Salvie, ananassalvie, solbærsalvie, hindbærblade, solbærblade, ferskenblade, citron verbena, hestemynte, vild hestemynte, citronhestemynte, citrontimian, og alle mulige mynter er skønne som urtete. 
  • Man kan også tørre morgenfruer, kornblomster, malva, rosenblade, georgineblomster, solsikkeblomster, appelsintagetes og andre spiselige blomster til både at pynte og give velsmag til sin urtete. 


  • De mere tørre og træagtige krydderurter som rosmarin, timian, citron verbena, oregano, estragon, salvie, og fennikel med stilk, beholder smagen fint. Estragon og løvstikke er så intense at de også kan klare en tørring. 
  • Bløde krydderurter som dild, basilikum, koriander, kørvel mister smagen fuldstændigt, og er bedre i pesto. 


  • Opbevar de tørrede urter i tætte, tørre bokse eller glas et køligt, mørkt sted. Det er klogt at opbevare dem hver for sig og prøve sig frem med selv at blande sine teer og urteblandinger til maden, lidt ad gangen.