At tørre sin egen skinke kræver tålmodighed, men det er det hele værd. (©DR)

Tørret skinke

Det er faktisk ufatteligt nemt at lave sin egen tørrede skinke af en velnæret økologisk gris, der har fået lov til at leve et sted, hvor den har fået varieret foder, motion, og masser af jord at rode i. Det giver en helt anden fedtsyresammensætning i fedtet, som giver en fantastisk smag til skinken. Camilla Plum viste i programmet ’ Mad der holder’ hvordan.

Tilberedningstid: Antal portioner: 0 pers.

Ingredienser

  • 1 hel skinke med bed og huden intakt
  • groft salt og friskkværnet peber
  • friske krydderurter efter smag

Fremgangsmåde

  1. Skinken gnides på kødsiden med groft salt, krydderier som frisk rosmarin, frisk timian, knust sort peber og salvie blade. Især skal man være meget grundig med saltet rundt om benet - det er det sværeste sted at tørre, uden at der går bakterier i det. 
  2. Lad den ligge og tørre et køligt sted til dagen efter. Gnid salt ind omkring benet igen. 
  3. Dernæst skal den ligge fuldstændigt dækket af groft salt, til den føles fast og hård. Saltningen skal foregå i en beholder af træ, madegnet plastic eller ikke-korrosivt metal. Mine skinker ligger i 2 måneder, men en mindre skinke skal måske kun lige i nogle uger. 
  4. Dernæst skal skinken ud at hænge et sted med masser af luft, gerne træk, hvor det ikke regner, og hvor ingen dyr kan få fat i det. 
  5. Det er naturligvis bedst at hænge skinken i den kølige årstid. Frostvejr betyder ingenting. Om vinteren er der ingen fluer, og man kan lade den hænge uindpakket, men inden der kommer fluer skal den pakkes ind i insektnet, eller en pose, der er luftgennemtrængelig, men fluesikker. 
  6. Og så er det bare at lade tiden gå. Mine skinker var skønne efter 3 måneder, men den fulde smag kommer først, når de har hængt minimum et halvt år, og gerne længere. Det er vigtigt, at man opbevarer skinken tørt og køligt, når man begynder at skære af den. Her er køleskabet for fugtigt.