En flot forret med mild torsk og syrlige æbler. (©DR)

Torsketatar med æbler, karryolie og sprød grønkål

En flot og delikat foret med torsk, grønkål og syrlige æbler krydret med en aromatisk karryolie og en fed og cremet creme fraiche. Retten lavede kok Adam Aamann i Madmagasinet om æbler.

Den friske torsk skal have været nedfrosset i 24 timer, inden den må servers som tatar. Tal med din fiskemand.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

Æblemos

  • 2 store Belle de Boskoop æbler
  • lidt honning efter smag
  • lidt salt efter smag

Karryolie

  • 1 dl olivenolie
  • 3 spsk. Madras karry

Grønkål

  • 4-5 blade grønkål
  • 1 spsk. olivenolie
  • lidt salt

Torsketatar

  • 300-400 g torskefilet uden skind
    (frisk og derpå nedfrosset i mindst 24 timer)
  • lidt salt og peber efter smag
  • 1 økologiske citron, saft og skal
  • 1 Mutzu æble
  • 1 bundt purløg

Anretning

  • 1½ dl creme fraicge 38%

Fremgangsmåde

Æblemos

  1. Skær Boskoop æblerne i halve og skær kernehuset ud. Kom dem derefter på en bageplade med skærefladen ned ad. 
  2. Bag dem i ovnen ved 160 grader i ca. 20 min. til de er møre og souffleret op. Tag dem ud af ovnen og løft skindet af. 
  3. Kom mosen i en skål og smag til med lidt honning og salt. Mosen skal ikke være for sød. 
  4. Stil den til side og køl den af. 

Karryolie

  1. Varm 3 spsk. olivenolie let op i en kasserolle, tilsæt karry og rist det kort igennem.
  2.  Hæld det i et kaffefilter og lad det løbe langsomt igennem – alternativt: hæld det i en smal skål og lad karryen bundfælde sig, til den gule olie lægger sig øverst, og hæld derefter den rene gule olie over i en anden lille skål. 

Grønkål

  1. Skyl, tør og rib grønkålen. 
  2. Vend de ribbede grønkålsblade i en skål med 1 spsk. olivenolie og en smule salt. 
  3. Bred grønkål ud på en bageplade med bagepapir og bag dem sprøde i ovnen ved 120 grader i ca. 8-10 min. til de er mørkegrønne og sprøde. 
  4. Tag dem ud og lad dem køle af på bagepladen. 

Torsketatar

  1. Skær torsken fint ud, i bittesmå tern, med en skarp kniv og kom dem i en skål med lidt salt.  
  2. Smag til med citronsaft, citronskal, salt og friskkværnet peber og rør torsketernene/tataren godt igennem. 
  3. Skær mutzu-æblet i små tern og rør dem sammen med den fintsnittede purløg i tataren og smag til igen. 
  4. Lad tataren trække i 5-10 min. inden den anrettes. 

Anretning

  1. Kom en skefuld creme fraiche midt på hver tallerken, derefter en skefuld æblekompot oveni og fordel derefter tataren ovenpå. 
  2. Slut af med at dryppe 1-2 skefulde af karryolien ud over hver tatar og kom til sidst de sprøde grønkålsblade øverst. 
  3. Server straks.

Opskriften findes i samlingen

Lækre forretter og snacks til nytårsaften