Den spanske mandeltærte klædes godt med en sherry-is til. (©DR)

Torta di Santiago

Torta di Santiago er en mandeltærte, der stammer fra Galicien i det nordvestlige Spanien. Den skal pyntes med flormelis drysset over en skabelon af et “Cruz di Santiago” eller på dansk et “Jacobskors” - man kan finde billeder af det på nettet. Kagen kan enten nydes som den er med en kop kaffe, eller f.eks. serveres med en sherry-is.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 6 pers.

Ingredienser

Torta di Santiago

  • 250 g mandelmel
  • 250 g sukker
  • 5 æg
  • 150 g smeltet smør
  • skal af 1 citron
  • 1 tsk. kanel
  • 3-4 spsk. Amaretto
  • flormelis til at drysse over kagen

Sherry-is

  • 7 1/2 dl sødmælk
  • 2,5 dl piskefløde
  • 200 g sukker
  • 10 past. æggeblommer
  • 2-3 dl sød sherry Pedro Ximenez

Fremgangsmåde

Arbejdstid: 15 minutter

Bagetid: 50 minutter

Torta di Santiago

Varm ovnen op til 175 grader. Bland mandelmel, sukker, kanel og citronskal i en skål. Rør æggene grundigt i, men pisk ikke dejen. Rør smørret i dejen og endelig Amaretto. Smør en 22 cm. springform grundigt og kom dejen i. Bag tærten i ca. 50 minutter. Lad den køle af. Imens klippes et Santiago-kors ud af tykt papir eller karton. Tag kagen ud af formen, læg korset på midten af kagen, og drys hele overfladen med flormelis. Fjern forsigtigt korset, så der efterlades et aftryk. Server kagen som den er, eller giv en kugle sherry-is til. 

Sherry-is

Kog mælk og fløde forsigtigt op i en gryde. Lad den køle lidt af. Pisk æggeblommerne helt hvide og cremede med sukkeret. Hæld mælke-fløden over æggeblommerne, mens der piskes (vigtigt - ellers koagulerer æggene). Nu skal ismassen legere: Hæld ismassen tilbage i gryden. Varm op til ca. 85 grader, mens der røres konstant. Den skal tykne og kunne dække bagsiden af en træske.  Lad ismassen køle lidt af. Smag den derefter til med sherry. Typen af sherry er afgørende for hvor meget, der skal bruges. Nogle vil også mene, at den ikke skal smage for kraftigt (vi foretrækker, den smager ret markant af sherry). Til slut hældes massen i en ismaskine og køres. Bemærk: da der er alkohol i isen, kan indfrysningen tage lidt længere tid.  

Bemærk: andre typer sherry kan fint anvendes, fx. Oloroso. Men er de ikke ligeså søde som pedro ximenez, skal der lidt mere sukker i is-opskriften. 50 gram burde kunne gøre det.