Flot og farverig suppe med masser af grøntsager og uden kød. (©DR)

Toscansk grønsagssuppe - Ribollita

I Camilla Plum og den sorte gryde lavede Camilla Plum denne toscanske grønsagssuppe, der er en tyk, varmende, italiensk grøntsagssuppe, som bliver til et fuldt måltid med godt italiensk madbrød til. Bønner på dåse er ikke gode i denne her ret, start med rå bønner, hvad der er både meget bedre og billigere.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 10 pers.

Ingredienser

Suppe

  • 250 g borlottibønner
  • 250 g canellinibønner
    (Koges med 1 løg, 1 chili og laurbærblade.)
  • 1 stk. løg i skiver
  • 2 stk. gulerødder
  • 1 stk. blegselleri
  • 2 stk. porrer
  • 1 dåse flåede tomater
  • 1 stk. grønkålsstok
  • 1 bundt frisk timian og persille
  • 1 stk. løg
  • 1 stk. parmesanskræl
  • 1 l hønsefond
  • 1 smule vand
  • 1 stk. italiensk madbrød i skiver
    (uden skorpe)
  • 1 dl friskerevet parmesan
  • 0,5 dl jomfruolivenolie

Fremgangsmåde

  1. Bønnerne sættes i blød dagen før i rigeligt vand. Skift vandet og kog bønnerne med 1 spsk. salt, laurbærblad, en rød chili og et overskåret løg, til de er knap møre. 
  2. Rengør grøntsagerne. Steg porrer, løg, gulerødder, selleri og urter i ½ dl olivenolie, i en tykbundet gryde. De skal svede, langsomt til de er gyldne og møre. 
  3.  Tilsæt tomater og lad det simre videre i en halv time. Smag foreløbigt og forsigtigt til med salt og peber. Kom kål, parmesanskræl, bønner, hønsefond og vand nok, til det dækker grundigt. Lad det simre igen til det hele er meget mørt og smager dejligt. 
  4.  Fisk parmesanskræl og krydderbuket op. Smag til med salt og peber. 
  5.  Pisk lidt i suppen, så den cremer lidt. Læg en skive brød i hver tallerken, hæld suppe over og drys med parmesan. Hæld en skefuld frisk jomfruolivenolie øverst.