Tyrkisk tandhjuls-prydbrød med feta og persille
Her har du opskriften på et flot, tyrkisk inspireret prydbrød, der er formet som et tandhjul. Brødet indeholder blandt andet fårefeta og persille.
Tilberedningstid:
2 timer, 15 min.
Antal portioner:
10 pers.
Kok og program
Ingredienser
Dej
- 296 ml sødmælk
- 296 ml vand
- 100 g smør
- 900 g hvedemel
- 6 tsk. sukker
- 65 g gær
- 2,5 tsk. salt
Fyld
- 500 g fårefeta
-
125 g
bredbladet persille
(hakkes)
- 1 smule salt
- 1 smule olivenolie
Desuden
- 1 smule nigellafrø
- 1 håndfuld bredbladet persille
Fremgangsmåde
Lav dej:
- Varm mælk, vand og smør i en gryde til smørret er smeltet. Tag gryden af varmen. Afkøl. Udrør gær i den lune smør-mælk.
- Bland de øvrige tørre ingredienser imens i din røremaskine.
- Bland den våde del i den tørre del, så dejen samles. Lad den hvile 5 minutter før æltningen fortsætter.
- Ælt indtil dejen består glutentesten og ellers virker blød og smidig.
- Placér dejen i en skål med plads til at udfolde sig.
- Hæv lunt i ca. 60-90 minutter.
Lav fyld:
- Mix alle ingredienser i en minihakker til en fin pesto, eller smuldr i en skål for at få større lommer af fyld. Dette kan dog gøre prydbrødet knap så skarpt, når det foldes.
Foldemetode:
- Den nu hævede dej vendes forsigtigt ud på et meldrysset bord.
- Del den op i boller af henholdsvis 4 x 165 g, 4 x 116 g og 4 x 80 g sådan cirka.
- Udrul først de større klumper dej til fire pizzabunde.
- Smør pestoen ud på et lag af gangen.
- Placer en ny pizzabund ovenpå.
- Sådan fortsætter du, til du har en fire bunde høj "pizza". Der skal ikke pesto på øverste lag.
- Udskær otte pizzaslizes. Før dog ikke kniven hel ud til kanterne.
- Skær en slice i midten af hver slice.
- Buk hver tud ud over kanten og gennem sig selv (som med klejner).
- Spiraler dannes, og der vil opstå et hul i midten af brødet. Her placeres en ny fire-etagers pizza med en lidt mindre diameter end den forrige.
- Gentag proceduren fra før og fold denne gang dejen ud i alle mellemrum. Atter vil et nyt hul opstå. Her lægges tredje og sidste pizza og for sidste gang udføres folde-showet.
- Tildæk herefter brødet og lad det efterhæve i ca. 45 minutter.
- Pensl tandhjulet med æg eller mælk. Drys med "jomfru i det grønne".
- Tænd ovnen på 210 grader.
- Giv brødet ca. 30-35 minutter i alt.
- Først 10-15 minutter og derefter skrues ned på 180-190 grader i yderligere 15-20 minutter. Bag evt. på forvarmet bagesten for en mere sprød bund.