Smukt og appetitligt prydbrød med inspiration fra Mellemøsten (©DR)

Tyrkisk tandhjuls-prydbrød med feta og persille

Her har du opskriften på et flot, tyrkisk inspireret prydbrød, der er formet som et tandhjul. Brødet indeholder blandt andet fårefeta og persille.

Tilberedningstid: 2 timer, 15 min. Antal portioner: 10 pers.

Ingredienser

Dej

  • 296 ml sødmælk
  • 296 ml vand
  • 100 g smør
  • 900 g hvedemel
  • 6 tsk. sukker
  • 65 g gær
  • 2,5 tsk. salt

Fyld

  • 500 g fårefeta
  • 125 g bredbladet persille
    (hakkes)
  • 1 smule salt
  • 1 smule olivenolie

Desuden

  • 1 smule nigellafrø
  • 1 håndfuld bredbladet persille

Fremgangsmåde

Lav dej:

  1. Varm mælk, vand og smør i en gryde til smørret er smeltet. Tag gryden af varmen. Afkøl. Udrør gær i den lune smør-mælk.

  2. Bland de øvrige tørre ingredienser imens i din røremaskine.

  3. Bland den våde del i den tørre del, så dejen samles. Lad den hvile 5 minutter før æltningen fortsætter.

  4. Ælt indtil dejen består glutentesten og ellers virker blød og smidig.

  5. Placér dejen i en skål med plads til at udfolde sig.

  6. Hæv lunt i ca. 60-90 minutter.

Lav fyld:

  1. Mix alle ingredienser i en minihakker til en fin pesto, eller smuldr i en skål for at få større lommer af fyld. Dette kan dog gøre prydbrødet knap så skarpt, når det foldes.

Foldemetode:

  1. Den nu hævede dej vendes forsigtigt ud på et meldrysset bord.

  2. Del den op i boller af henholdsvis 4 x 165 g, 4 x 116 g og 4 x 80 g sådan cirka.

  3. Udrul først de større klumper dej til fire pizzabunde.

  4. Smør pestoen ud på et lag af gangen.

  5. Placer en ny pizzabund ovenpå.

  6. Sådan fortsætter du, til du har en fire bunde høj "pizza". Der skal ikke pesto på øverste lag.

  7. Udskær otte pizzaslizes. Før dog ikke kniven hel ud til kanterne.

  8. Skær en slice i midten af hver slice.

  9. Buk hver tud ud over kanten og gennem sig selv (som med klejner).

  10. Spiraler dannes, og der vil opstå et hul i midten af brødet. Her placeres en ny fire-etagers pizza med en lidt mindre diameter end den forrige.

  11. Gentag proceduren fra før og fold denne gang dejen ud i alle mellemrum. Atter vil et nyt hul opstå. Her lægges tredje og sidste pizza og for sidste gang udføres folde-showet.

  12. Tildæk herefter brødet og lad det efterhæve i ca. 45 minutter.

  13. Pensl tandhjulet med æg eller mælk. Drys med "jomfru i det grønne".

  14. Tænd ovnen på 210 grader.

  15. Giv brødet ca. 30-35 minutter i alt.

  16. Først 10-15 minutter og derefter skrues ned på 180-190 grader i yderligere 15-20 minutter. Bag evt. på forvarmet bagesten for en mere sprød bund.