Skøn gryderet her piftet op med en grøn kartoffelmos med persille. (©DR)

Ungarsk gullasch

En god gammel kending: Den ungarske gullasch. Opskriften har Brødrene Price fra deres farmor, og den byder på både lam, svin og oksekød og serveres her med en grøn kartoffelmos til, vendt med masser af frisk persille.

Tilberedningstid: 1 time, 30 min. Antal portioner: 6 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Ingredienser

Gullasch

  • 300 g oksekød
  • 300 g skinkekød
  • 300 g lammekød
  • 2 spsk. svinefedt
    (alternativt kan olie også benyttes.)
  • 2 løg
  • 3-4 fed hvidløg
  • 2 gulerødder
  • 1 persillerod
  • 2 stængler blegselleri
  • 2 røde pebre
  • 1 dåse flåede tomater
  • 2 spsk. koncentreret tomatpuré
  • 2-3 spsk. edelsüss paprika
  • 1-2 tsk. røget paprika
  • 2 tsk. stødt spidskommen
  • 2 stk. laurbærblade
  • 1 l oksebouillon
  • 1 bæger creme fraiche 38%

Grøn kartoffelmos

  • 4-5 bagekartofler
  • 1 stort bundt persille
  • 2-3 dl lys bouillon
  • smør efter smag
  • salt og peber

Fremgangsmåde

Gullasch 
Begynd med at gøre kød og grøntsager i stand. Hak løg og hvidløg. Skær de røde pebre i ganske tynde strimler. Skær gulerødder, blegselleri og persillerod i små tern. Kødet skæres i lidt større tern. 

Fat den store smedejernsgryde og varm fedt eller olie op i den. Brun alt kødet pænt og tag det derpå op. Tilsæt evt. lidt mere fedt eller olie og sautér løg og hvidløg til det falder sammen. 

Drys de to slags paprika samt spidskommen i gryden, og lad det stege med et øjeblik mens der røres. Paprika er slemt til at brænde på.  

Kom resten af grøntsagerne ved og lad dem stege med til de falder let sammen. Kom kødet tilbage i gryden og tilsæt flåede tomater, tomatpuré og laurbær. Hæld bouillon på til det lige dækker indholdet i gryden og læg låg på. Lad det simre for svagt blus til kødet er helt mørt. Afhængig af hvilket kød man har brugt vil det nok tage 1 ½ time.

Grøn kartoffelmos

Skræl bagekartoflerne, skær dem i mindre stykker og kog dem helt møre i usaltet vand. Hæld vandet fra. 

Persillen, gerne med stilke, blendes i 1-2 dl. varm bouillon. Hæld puréen i de kogte kartofler, og rør dem til en grov mos med piskeris, og smag til med smør og salt. 

Gullashen smages til med salt og peber og afrundes med cremefraiche, server den med den grønne kartoffelmos.