Denne opskrift er på en bombe af en lagkage med lækre valnødder og skøn nougat. (©DR)

Valnødde - og nougatlagkage

Skal der være fest, så lad der være fest! Denne fantastiske opskrift på en lækker lagkage lavede Mette Blomsterberg i programmet 'Det søde liv'. Der er ikke sparet på kalorierne, og det er en ren bombe af en lagkage med piskefløde, valnødder, nougat og mørk chokolade.

Kagen skal trække i køleskab natten over

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 12 pers.

Ingredienser

Valnøddebund

  • 1/2 stk. polynesisk vaniljestang
  • 4 stk. æg
  • 165 g sukker
  • 100 g finthakkede valnødder
  • 150 g hvedemel
  • 1 tsk. bagepulver
  • en smule bagespray / neutral olie
    (til smøring af formen)

Nougatcreme

  • 6 blade husblas
  • 300 g blød nougat
  • 1/2 dl stærk kaffe
  • 6 dl piskefløde
  • 120 g pasteuriserede æggeblommer

Pynt og drys

  • 150 g valnødder
  • 300 g mørk chokolade
    (64 pct. kakao)
  • 1 tsk. guldstøv

Fremgangsmåde

  1. Valnøddebund:
    Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab kornene ud med en lille kniv. Mas kornene sammen med en anelse af sukkeret med kniven, så kornene skilles ad.

  2. Pisk æg, vaniljesukker og sukker til en tyk æggesnaps. Hak valnødderne fint og bland dem godt med hvedemel og bagepulver. Vend "snaps" og valnøddeblandingen forsigtigt sammen.

  3. Smør en 24 cm. kagering let med bagespray eller olie og fordel dejen jævnt i formen. Bag bunden i en 175 grader varm ovn, til den er godt gylden og giver efter ved tryk - ca. 25 min. afhængigt af ovnen.

  4. Afkøl bunden helt og befri den efterfølgende fra formen.

  5. Nougatcreme:
    Læg husblassen i blød i 1/2 liter koldt vand i 1/2 time. Kom nougaten i en skål og smelt den over et varmt vandbad (vandbadet må ikke koge).

  6. Pisk fløden til let skum. Vrid den udblødte husblas fri for vand og smelt den sammen med kaffen i en lille gryde for svag varme - den skal være helt smeltet og godt lun. Kom æggeblommerne og den smeltede husblas op i den smeltede nougat og pisk kraftigt.

  7. Vent 5 min. og kom så halvdelen af flødeskummet op nougatmassen - pisk godt. Kom nu nougatblandingen op i skålen med den resterende kolde flødeskum og vend det forsigtigt sammen til en ensartet creme.

  8. Flæk den afkølede valnøddebund med en stor savtakket kniv, så der nu er 2 bunde.

  9. Opbygning af kagen på dag 1:
    Læg lagkageplast inde i den rengjorte kagering, som bunden er bagt i. Læg den ene valnøddebund i bunden. Del nougatcremen i 3 lige store portioner. Fordel den ene del på valnøddebunden og læg den anden valnøddebund ovenpå - pres let.

  10. Smør den anden del jævnt på toppen og stil kagen i køleskabet til næste dag. (Den sidste 1/3 dækkes til med film og stilles også i køleskabet til næste dag hvor kagen skal pyntes).

  11. Pyntning af kagen på dag 2:
    Tag kagen ud af formen og befri den for lagkageplast. Hak valnøddekernerne ultra fint. Pisk den sidste 1/3 nougatcreme luftig med en håndmikser og kom den op i en engangssprøjtepose med en rund, glat 12 mm. tyl i.

  12. Sprøjt en anelse creme ud på toppen af kagen og smør det ud over hele kagen som et tyndt lag "lim". Drys de finthakkede valnødder overalt på toppen og på siden.

  13. Sprøjt 12 stk. "kugler" af cremen, så hvert kagestykke er pyntet. Afslut smukt med chokoladepynt eller blot 12 stk. hele valnøddekerner. Opbevar kagen på køl og server den kold.

  14. Chokoladepynt - temperer chokoladen således:
    Hak chokoladen fint. Del den finthakkede chokolade i 2 skåle. Smelt chokoladen i den ene skål forsigtigt over et varmt vandbad (ikke kogende) til den er 48 grader.  Hæld halvdelen af den varme chokolade op i skålen med den finthakkede chokolade,  så de to stille og roligt smelter sammen under omrøring.  Tilføj mere og mere af den smeltede chokolade, til det lykkedes at de netop smelter sammen.
     
  15.  Den nu tempererede chokolades arbejdstemperatur er 31-32 grader. Overstiger temperaturen 33 grader skal man temperere på ny. Kom den tempererede chokolade op i en engangssprøjtepose og klip et 2 mm. lille hul.  Sprøjt chokoladen ud på bagepapir i 14-16 "klatter" med en diameter som en 2-krone.  (Det er med vilje at der laves nogle stykker ekstra end der skal bruges, da de nemt går i stykker).   Kør straks pegefingeren let gennem hver klat så den bliver tyndere oppe i toppen.  Stil dem i køleskabet til chokoladen er hærdet op.

  16. Pensl ganske let med guldstøv og befri chokoladepynten fra bagepapiret. Stik dem forsigtigt ned i nougatcreme-kuglerne på kagen og servér valnødde-nougat lagkagen kold.