Lad kreativiteten flyde frit i kunstneren Vincent van Goghs ånd - men hold tungen lige i munden, når du kaster dig ud i de vilde teknikker og sjove idéer i dette kunstneriske mesterværk. (©DR)

Van Gogh-mesterværk med chokolade, brombær og nødder

Vincent van Gogh, som levede i 1800-tallet, er manden bag en række af verdens mest værdifulde kunstværker. På trods af at han nåede at lave omkring 2000 malerier og tegninger på bare otte år, solgte han kun ét enkelt i sin egen levetid - og fik altså ikke selv "en bid af kagen", som hans malerier siden har indtjent. Nu er der i stedet skabt denne kage til ære for ham - og hvis kage kan kaldes kunst, kommer den her altså ret tæt på!

Tilberedningstid: 5 timer Antal portioner: 15 pers.

Kok og program

Ingredienser

Chokoladekage

  • 250 g smør
  • 800 g sukker
  • 800 g mel
  • 1 l kærnemælk
  • 4 tsk. natron
  • 40 g kakaopulver

Brombærkompot

  • 1,5 blad husblas
  • 150 g brombær
  • 100 g rørsukker
  • 1/2 vaniljestang
  • 1 citron

Nøddebund

  • 200 g hasselnødder
  • 200 g sukker
  • 1/2 vaniljestang
  • 1 knivspids salt
  • 100 g æggehvider

Brombærmousse

  • 9 blade husblas
  • 340 g brombær
  • 115 g flormelis
  • 1,5 vaniljestang
  • 1 citron
  • 8 dl piskefløde

Glaze

  • 6 blade husblas
  • 90 g vand
  • 75 g sukker
  • 150 g glukosesirup
  • 115 g kondenseret mælk
  • 150 g hvid chokolade
  • Mørkeblå, sort og hvid pastafarve
  • Guldstøv efter behov

Chokoladetræer

  • 100 g mørk chokolade
  • Sort pulverfarve

Chokoladestjerner

  • 100 g hvid chokolade
  • Hvidt og gult chokoladesmør
  • Gul pulverfarve

Marcipanbånd

  • 200 g marcipan
  • 100 g flormelis
  • 30 g glukosesirup
  • Sort pastafarve
  • 1 dl piskefløde

Fremgangsmåde

Chokoladekage

  1. Smelt smørret og bland det sammen med sukkeret.
  2. Tilføj resten af ingredienserne og pisk det hele sammen.
  3. Hæld det over i springform (22 cm) beklædt med bagepapir i bunden.
  4. Bag ved 180 grader i 35-45 minutter.

Brombærkompot

  1. Læg husblassen i koldt vand.
  2. Hæld brombær, rørsukker, vaniljekorn og citronskal i en gryde og bring det i kog.
  3. Lad det simre i cirka 5 minutter og tag herefter af varmen og tilsæt husblassen.
  4. Hæld det i en kagering (18 cm) som er beklædt med husholdningsfilm og en kagering i midten.
  5. Stil på frys.

Hasselnøddebund

  1. Blend hasselnødderne groft.
  2. Pisk vanilje, sukker og æggehvider og vend forsigtigt hasselnødderne i.
  3. Fordel dejen i kagering (18 cm) og bag 175 grader varmluft i 20-30 minutter.

Brombærmousse

  1. Læg husblassen i koldt vand.
  2. Hæld brombær, citronsaft- og skal, vaniljen og flormelis i gryde og lad det koge til brombærrene er møre.
  3. Tag gryden af varmen og blend massen og sigt den herefter.
  4. Tilsæt husblassen til brombærrene.
  5. Pisk fløden og vend den forsigtigt sammen med massen.
  6. Fordel moussen i halvdelen af silikoneformen og læg herefter brombærkompotten og fyld silikoneformen op med moussen og afslut med hasselnødbunden.

Glace

  1. Læg husblassen i koldt vand.
  2. Hæld den hvide chokolade op i en høj kande.
  3. Hæld sukker, vand og glukosesirup og i gryde og varm det op til sukkeret er smeltet.
  4. Tilsæt husblassen og kondenseret mælk og rør forsigtigt det hele sammen.
  5. Hæld blandingen over den hvide chokolade og tilføj den blå og sorte farve, samt guldstøv.
  6. Stavblend glacen til den er ensartede.
  7. Lad den køle ned til 35-40 grader, tilføj hvid farve og rør let i massen.
  8. Hæld den over den frosne kage og placere herefter kagen på chokoladekagen.

Chokoladetræer

  1. Temperer den mørke chokolade og tilføj sort pulverfarve.
  2. Hæld den på en sprøjtespose og sprøjt træer uden på bagepapir.

Chokoladestjerner

  1. Mal med chokoladesmør på et stykke kageplast, læg på køl.
  2. Temperer hvid chokolade og hæld det ud på kageplastet.
  3. Udstik herefter forskellige størrelser stjerner og cirkler.
  4. Sæt små stjerner og cikler direkte på glacen, samt sæt to ens stjerner og cirkler omkring et stykke ståltråd (Beklædt med safety seal) og stik ståltrådet i forskellige steder i kagen.

Marcipanbånd

  1. Ælt marcipan, flormelis og glukosesirup godt sammen.
  2. Farv marcipanen med den sorte farve.
  3. Læg herefter massen på køl i en ½ time.
  4. Udrul marcipanen og mål kagen højde og skær et bybillede på marcipanbånds øverste kant.

Samling

  1. Sæt chokoladebunden på kagefadet og den glazede kage ovenpå.
  2. Pisk fløde og smør chokoladekage, sæt herefter marcipanbåndet omkring kagen.
  3. Sæt chokoladetræerne i midten af kagen og sæt cirkler og stjerner rundt på kagen.