Vandkefir er en læskende og frisk drik. (©Unsplash)

Vandkefir - Tibicos

Vandkefir er en læskende drik syrnet af kefirsvampe. Resultatet bliver en frisk og perlende drik fuld af vitaminer og dejlig smag. Prøv Camilla Plums opskrift her.

Tilberedningstid: 15 min. Antal portioner: 0 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Ingredienser

  • 6 spsk. vandkefir kultur
  • 100-150 g sukker
  • 2 håndfulde tørrede, usvovlede, økologiske frugter
    (f.eks. figner, rosiner, abrikoser)
  • 2 l vand
  • 1 økologisk citron, tynd skal heraf

Fremgangsmåde

  1. Bland ingredienserne i en madegnet beholder med låg.lLad det gære ved stuetemperatur i min 2 dage. Hvis det gøres i en helt lukket beholder, vil der opstå kulsyrebobler i drikken. 
  2. Man må ikke bruge sølvskeer eller sølv i nogen anden form sammen med kulturen, da det ødelægger den. Det bliver mere boblende og aromatisk med tiden. 
  3. Sigt frugt og kefirkultur fra, og gem kulturen i et glas i køleskabet. Frugten smager ret godt på en boblende syrlig måde. Kulturen holder sig i nogle dage. Køl drikken af og drik inden for nogle dage. 

  • TIP: Prøv også at tilsætte friskpresset frugtsaft som æble eller appelsin til kefiren og få et resultat der minder om cider. Dvs. en gæret æblesaft med en smule alkohol.  
  • Hvis kefiren gærer for længe med kulturen i, er alt sukkeret brugt og det bliver surt. Da kan evt. tilsættes mere sukker. 


Lidt om kefir

  • Vand kefir og mælkekefir er to forskellige gær svampe, med en grynet blomkålsagtig blød struktur, der formerer sig ved at gære hhv. sukker og mælkesukker (laktose) til alkohol, mælkesyrebakterier og kulsyre.  
  • Begge indeholder en variabel mængde forskellige gærtyper og bakterier, der giver det færdige produkt en skøn syrlig smag.  
  • Vandkefir er et fint alternativ til læskedrikke af mere tvivlsom karakter. Mælkekefir bruges som drikkeyoghurt, eller i mad i stedet for yoghurt, det er også fremragende til smoothies. Alkoholprocenten er mellem 1-2 % i det færdige produkt.  
  • Kefirkulturer formerer sig voldsomt, og svampene kan blive på størrelse med fodbolde. Inden det kommer så vidt, kan man brække et stykke af og forære til sine venner.

  • Prøv også Camilla Plums opskrift på mælkekefir lige her.