Fine, små kager med appelsinsirup og dejlig vaniljefromage i midten. (©DR)

Vaniljedrømme

Flotte kager med vanilje og appelsin, hvor selv skrællen fra den orange frugt har en rolle.

Tilberedningstid: 3 timer Antal portioner: 8 pers.

Kok og program

Ingredienser

Kagedejen

  • 2 stk. æg
  • 150 g sukker
  • 0,5 tsk. vaniljesukker
  • 170 g mel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 dl mælk
  • 25 g smør

Vaniljefromage

  • 1 blad husblas
  • 0,5 stang vanilje
  • 25 g rørsukker
  • 1,75 dl piskefløde
  • 0,25 dl past. æggehvider

Glasur

  • 150 g flormelis
  • 1 smule kogt vand
  • 1 smule friskpresset appelsinsaft
  • 0,5 tsk. økologisk appelsinskræl

Chokoladehjerter

  • 100-150 g chokolade
    (smeltet)

Appelsinsirup

  • 100 g sukker
  • 0,5 dl vand
  • 0,5 stang vanilje
  • 1 dl appelsinsaft

Appelsinstykker

  • 1 stk. appelsin
  • 50 g sukker
  • 4 spsk. vand
  • 1 tsk. citronsaft

Fremgangsmåde

Lav kager

  1. Smelt smør og tilsæt mælken. Sæt til side til afkøling.

  2. Pisk æg og sukker lyst. Bland mel med bagepulver og vaniljesukker, sigt det i dejen. Vend det forsigtigt sammen. Vend mælkeblandingen i.

  3. Fyld dejen i 12 små forme, fyld ikke forme helt.

  4. Bages midt i ovnen i ca. 15-16 minutter ved 200 gr. Tjek kagerne med en strikkepind, da ovne bager forskelligt. Sæt kagerne til afkøling. 

Lav vaniljefromage

  1. Læg husblas i koldt vand. Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud med en kniv. Mas kornene sammen rørsukkeret, så kornene skilles ad.

  2. Pisk vaniljesukker og fløden til let skum. Pisk æggehviderne stive i en anden skål.

  3. Vrid husblassen for vand og kom det i en lille gryde sammen med 2 spsk. af vaniljeskummet. Rør i gryden med en finger og hold fingeren mod bunden af gryden, når du ikke kan holde ud at holde fingeren mod bunden af gryden, tages den af. Lad det hvile 1-2 minutter.

  4. Kom 1/3 del af vaniljeskummet op i den lune gryde og pisk godt, kom derefter den lune masse i resten af den kolde vaniljefløde og vend det forsigtigt sammen. Vend de piskede hvider forsigtigt i og stop når fromagen er ensartet. Kom det i en sprøjtepose og læg det på køl i ca. en time. 

Lav chokoladehjerter

  1. Smelt og temperer chokoladen. Smelt noget af chokoladen over vandbad til ca. 50 grader og hæld den herefter over noget chokolade, der ikke er smeltet og rør det rundt. Chokoladen skal være ca. 31-32 grader når den er klar til brug. 

  2. Lav chokoladehjerter på et stykke bagepapir (lav mange, så du kan vælge de 12 pæneste) og lad dem tørre helt. Brug dem som de er eller kom lidt guld glimmer/guld støv på. 

Appelsinsirup

  1. Kom sukker og vand i en tykbundet gryde - lad det koge ved svag varme, uden omrøring og under låg i ca. 25 min eller til det er svagt gylden.

  2. Flæk vaniljestangen og bland den med appelsinsaften, kom det i gryden og kog det yderligere i 20 min uden omrøring og under låg i ca. 20 min.

  3. Fjern vaniljestangen. Lad det køle af og det er klar til brug. 

Appelsinstykker

  1. Frigør kødet fra appelsinen, og kog det hele i en gryde, smag til med citronsaft så det er lidt syrligt. 

Fyld og pynt kagerne

  1. Udhul kagerne i midten (ikke helt ned til bunden, jeg brugte en æbleskrogsudtager). Kom appelsinstykkerne og siruppen ned i kagerne.

  2. Klip hul i sprøjteposen med vaniljefromagen, kom det i hullerne i kagerne. Sæt kagerne på køl i ca. 30 min. Luk kagerne med glasuren.

  3. Pynt med appelsinskral (her brugte jeg et Juliennejern) og læg chokoladehjerterne på. Server med appelsin sirup.