En både smuk og velsmagende sommerdessert. (©DR)

Vaniljeparfait med rabarber og sprødt

En smuk og skøn sommerdessert af cremet vaniljeparfait, en syrlig og frisk rabarbergranité og sprødt drys af hvid chokolade og ristede mandler. En overdådig dessert, der er der perfekte søde punktum på en god middag.

Is og granite skal minimum fryse i 4 timer. Start evt. dagen før servering.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 8 pers.

Ingredienser

Syltede rabarber

  • 400 g rabarber
  • 200 g sukker
  • 400 g vand
  • 1 bundt citrontimian
  • 2 skiver økologisk citron

Vaniljeparfait

  • 110 g flormelis
  • 6 stk. past. æggeblommer
  • 5 fed piskefløde
  • ½-1 stang vanilje

Rabarbergranité

  • 400 g rabarber
  • 150 g sukker
  • 400 g vand
  • 1 citron, saft heraf

Fremgangsmåde

Syltede rabarber

  1.  Snit rabarberne i 1-2 mm tynde skiver på skrå og kom dem i en skål eller et sylteglas. 
  2. Kom citrontimian, citronskiver, vand og sukker i en gryde. Lad det koge i ét minut og hæld det over rabarberne. Sæt låg på og lad det køle ned i køleskabet. Disse kan fint laves 1-2 dage før det skal bruges.

Vaniljeparfait

  1. Flæk en vaniljestang og skrab kornene ud.
  2. Kom vanilje, æggeblommer og flormelis i en skål og pisk med en el-pisker i ca. 6-7 min. til en meget stiv æggesnaps.
  3. Pisk i en anden skål fløden til en tæt flødeskum. Pas på ikke at piske for meget, så den flosser.
  4. Vend med en dejskraber lidt af flødeskummet grundigt rundt i æggesnapsen, og ved derefter de to ting forsigtigt sammen.
  5. Vend parfaiten i portionsforme eller en stor form og sæt på frys i minimum 4 timer, til parfaiten er gennemfrossen.
  6. Tag parfaiten ud af fryseren 10 min. før servering og sæt den i køleskabet, så den ikke er for hård, når den skal spises.

Rabarbergranité

  1. Snit rabarber i 1 cm tykke skiver og kom dem i en kasserolle med sukker og vand. Lad det koge i 2 min.
  2. Læg en sigte over en skål og derefter et viskestykke. Hæld rabarber og væske fra gryden op i viskestykket og lad det løbe igennem, til rabarberstykkerne virker tørre.
  3. Tag rabarbersaften i skålen og bland med citronsaften. Hæld rabarbersaften i et lille fad og stil i fryseren i 3-4 timer, til saften er frossen, men stadig kan skrabes i med en gaffel.

Hvid chokolade og mandler

  1. Stil ovnen på 150 grader og rist mandlerne i 12-14 min. til de lige netop har fået en anelse farve. Når de er kølet ned, så hak dem groft.
  2. Hak den hvide chokolade i små stykker af ca. 5 x 5 mm. Spred dem helt ud på en bageplade med bagepapir, og bag chokoladen ved 150 grader i 30-40 til den er ensartet gylden og karamelliseret. 
  3. Lad den køle helt af på køkkenbordet og lad det derefetr køle ned i køleskabet. 
  4. Knus derefter den bagte chokolade groft med fingrene eller et par skeer.

Anretning

  1. Sæt de tallerkner der skal bruges i køleskabet ca. 30 min. før de skal bruges.
  2. Tag parfaiten ud af fryseren 10 min. før servering og sæt den i køleskabet, så den ikke er for hård, når den skal spises.
  3. Læg parfaiten på de kolde tallerkner.
  4. Læg de syltede rabarber rundt om og drys parfaiten med de hakkede mandler.
  5. Skrab rabarbergranitéen med en gaffel og fordel en stor skefuld på hver parfait
  6. Slut af med at drysse den knuste og bagte hvide chokolade ud over. Server og nyd med det samme.