Denne opskrift giver de helt rigtige lette og luftige varme hveder til store bededag - en af hemmelighederne er, at der er æggehvide i, og at de får tid til at hæve. (Foto: Scanpix ©Scanpix)

Varme hveder

Hvad er aftenen inden store bededag uden varme hveder? Og heldigvis kan hvederne også bruges som lækker morgenmad på store bededag. Hvederne skal hæve i halvanden time, så derfor er det en god ide at bage dem i god tid.

Tilberedningstid: 1 time, 45 min. Antal portioner: 8 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Kok og program

Ingredienser

  • 50 g margarine
    (Kan erstattes af smør)
  • 3 dl mælk
  • 35 g gær
  • 1 tsk. salt
  • 1 spsk. sukker
  • 1/2 tsk. kardemomme
  • 1 stk. æggehvide
  • 50 g kartoffelmel
  • 450 g hvedemel
    (Hold lidt af melet tilbage)
  • 1 stk. pisket æggeblomme

Fremgangsmåde

  1. Smelt margarinen og kom mælk, salt og sukker i. Når det er afkølet til håndvarmt, røres gæren ud i. 
  2. Kardemomme, æggehvide, kartoffelmel og halvdelen af hvedemelet røres i. Resten af melet røres i lidt ad gangen, indtil dejen er blød og smidig. 
  3.  Stil dejen til hævning under et viskestykke et lunt sted i en times tid. 
  4. Dejen æltes i gennem og formes til 16 boller der stilles med 1 cm mellemrum i en form beklædt med bagepapir. Bollerne skal efterhæve i 30 minutter. 
  5.  Bollerne pensles med pisket æggeblomme og sættes i en forvarmet ovn som er 200 grader varm. De skal bages i ca tyve minutter. 
  6.  Hvederne afkøles. Inden de skal spises, skal de skæres over og ristes enten på brødristeren eller i ovnen på 250 grader.