Store bededag er en glimrende anledning til at kaste sig ud i at bage hjemmelavede hvedeknopper. (Foto: Anna Skov Sørensen ©DR)

Varme hveder med kardemomme

Traditionelt spiser man varme hveder aftenen inden Store bededag, men de er næsten for lækre til kun at spise en gang om året. Hvederne smager dejligt, hvad enten de spises nybagte eller ristede med en klat smør.

Tilberedningstid: 2 timer, 25 min. Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 1 dl vand
  • 1,5 dl sødmælk
  • 20 g gær
  • 2 stk. æg
  • 1 tsk. salt
  • 1 tsk. kardemomme
  • 25 g sukker
  • 500 g hvedemel
  • 25 g blødt smør

Fremgangsmåde

  1. Kom lunkent vand og sødmælk i en skål og smuldr herefter gær i. 
  2. Tilsæt et æg, salt og sukker. 
  3. Kom kardemomme og hvedemel i.
  4. Ælt dejen sammen.
  5. Skær det bløde smør i tern og kom det i dejen. Ælt i 4-6 minutter.  
  6. Kom et rent klæde over dejen, og lad den hæve i 1 time et lunt sted. 
  7. Efter at dejen er hævet, kommes den ud på et meldrysset bord og deles i cirka 12 stykker.
  8. Stykkerne trilles runde og kommes på en bageplade. Placer hvederne tæt, men uden at de rører hinanden. 
  9. Lad hvederne hæve tildækket i 1 time.
  10. Efter hvederne er hævede, pensles de med sammenpisket æg.
  11. Bag hvederne i cirka 15 minutter ved 180 grader varmluft. 


TIP: Server med smør rørt op med kanel.