Varmrøget laks i rygeovn - her i opskriften kan du læse mere om, hvordan du kan ryge laksen på bål eller kuglegrillen. Foto: Columbus Leth (©DR)

Varmrøget laks i rygeovn eller på grill

Varmrøget laks smager fantastisk, og det er nemt at lave selv på grill, bål eller rygeovn. Her får du Adam Aamanns opskrift fra programmet 'Madmagasinet' på en mør og smagfuld varmrøget laks.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 6 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Kok og program

Ingredienser

  • 800 g laksefilet med skind
  • 1,5 spsk. salt
  • 1 tsk. sukker
  • 1 bakke bøgesmuld

Fremgangsmåde

  1. Puds laksefileten af for finner og fjern eventuelt fedt fra bugstykket. Vær sikker på, at alle benene er fjernet. Drys kødet med salt og sukker og sæt det overdækket på køl til dagen efter. 
  2. Tag laksen fra køl og dup al væde væk med køkkenrulle. Tænd op i rygeovnen og sæt laksen ind. Sørg for, at der er god lufttilførsel, og at røgen har godt fat. Tænd ovnen på 125-130 grader. Ryg laksen – evt. med en ny frisk optænding – i 30 minutter. Tag laksen ud og kom den i ovnen i 15- 20 minutter, til kødet er tilberedt, men ikke gennemstegt og tørt. 
  3. Køl laksen helt ned. 

TIP 

  • Den røgede laks kan serveres på klassisk vis med lidt røræg på surdejs-toast eller serveres plukket i en grøn og knasende salat. Du kan også røre kødet med mayo og lidt cremefraiche til en laksesalat og smage til med kapers, dijonsennep og hakket dild. 
  • Laksen kan også ryges direkte på kuglegrill eller bål. På grillen ryger du fisken ad tre omgange med rygesmuld, over 10-15 briketter eller kul, og bager fisken færdig under grillens låg. 
  • På bål er det vigtigt, at du har en ildfast bakke med rygesmulden under risten med laksen, og bålet skal være brændt helt ned til gløder.