(©DR)

Vegansk is med nøddebrud

Lækker vegansk is på en bund af sprød nøddebrud.

Tilberedningstid: Antal portioner: 5 pers.

Kok og program

Ingredienser

Vegansk is

  • 400 g cashewnødder
  • 250 g sukker
  • 100 g kakaosmør
  • 100 g neutral kokosolie
  • 2 stænger vanilje eller 2 tsk med top af vaniljepulver
  • 1/2 dåse fed kokosmælk

Vegansk nøddebrud

  • 200 g pekannødder
    (Kan laves på forskellige typer nødder. Peanuts er også super velegnet.)
  • 200 g sukker
  • 1 dl vand
  • 1 tsk. natron
  • 1 tsk. kanel
  • 2-3 spsk. ahornsirup
  • 60-70 g vegansk smør
    (vegan block)

Fremgangsmåde

Vegansk is

  1. Kom cashewnødderne i en lille gryde og hæld kogende vand over dem til det dækker helt. Lad dem stå en time.
  2. Imens laves en sukkerlage på 250 g sukker og ca. 1,5 dl vand. Sukkerlagen koges op. Når den er nået kogepunktet og er kogt helt klar, slukker man for bluset og kommer kakaosmør og neutral kokosolie ned i den varme sukkerlage. Sukkerlagen vil smelte olien og kakaosmørret og ellers kan man give det et lille opkog for at få det helt smeltet eller alternativt blende blandingen med en stavblender, så det er helt jævnt.
  3. Efter en time burde cashewnødderne være nogenlunde afkølet. Nu skal der laves cashew-mælk. Cashewnødderne blendes med vandet og sandsynligvis lidt ekstra vand til en fuldkommen fin cremet og tyk "cashew-fløde".
  4. Blandingen af sukkerlage, kakaosmør og neutral kokosolie får en tur med stavblenderen. En halv dåse fuldfed kokosmælk kommes i og derpå vaniljen.
  5. Denne blanding hældes over i cashew-fløden, og blandingen piskes igennem, til den er helt jævn.
  6. Sæt denne blanding på køl og lade smagene finde hinanden en til to timer og kør den derefter i ismaskinen. Det er vigtigt at understrege, at man skal bruge ismaskine til denne opskrift, ellers vil isen blive krystalliseret og ikke vellykket.
  7. En vegansk is er nok allerbedst, når den spises blød og nylavet fra maskinen. Når den har fået lov til at samle sig i fryseren, bliver den stenhård og skal have god tid til at blive blød igen, hvis den skal bruges ved en senere lejlighed.

Vegansk nøddebrud

  1. Opløs sukkeret i vandet sammen med ahornsiruppen og kog det ind til en lys karamel. Kom nødderne i og lad dem koge lidt med. Kom derefter natron og kanel i blandingen og til slut det veganske smør, der skal opløses helt. Natron vil få blandingen til at skumme og få en ganske anden tekstur. Dette er meningen!
  2. Den færdige blanding hældes på bagepapir i en bradepande og kan glattes ud med en gummispatel. Blandingen skal have lov til at stivne og sætte sig fuldkommen, inden den kan skæres/brækkes i mindre stykker. 
  3. Variationsmulighederne er nærmest uendelige og man kan tilsmage med alle mulige krydderier og sirup.
  4. Server den veganske is med små stykker af nøddebruddet.