Du kan nærmest putte alt i en burger. Med en klat guacamole, nachos og jalapenos bliver den mexicaniseret, og hvis du søber den ind i brun sovs, rødbeder og ristede og rå løg har du pludseligt en bøfsandwich. Mulighederne er mange. (©DR Mad)

Vegetarburger med hjemmelavet bøf

Det er ikke særlig svært at lave en plantebaseret burgerbøf fra bunden. Alt hvad du behøver er en dåse sorte bønner, et æg og lidt krydderier. Sorte bønner bliver spist i store dele af Mellem- og Sydamerika, hvor de tilberedes som bønnemos, fordi de har så utrolig meget umamismag. Umamismagen er også forklaringen på, at bønnerne fungerer som en god erstatning for hakket oksekød. Opskriften giver fire bøffer (hvis man spiser to burgere, gælder opskriften til to personer).

Tilberedningstid: 25 min. Antal portioner: 2 pers.

Kok og program

Ingredienser

Plantebøffer

  • 1 dåse sorte bønner
  • 1/2 løg
  • 1-2 fed hvidløg
  • 1 spsk. balsamicoeddike
  • Salt og peber
  • 3 spsk. rasp eller pankorasp
  • 2 spsk. ketchup
  • evt tsk. krydderier
    (Fx paprika, røget paprika eller chilipulver eller)
  • 1/2 dl olie til stegning

Derudover:

  • 4 burgerboller
  • 2 tomater
  • 4 blade iceberg- eller romainesalat
  • 1 rødløg
  • Ketchup efter smag
  • Mayonnaise efter smag
  • Evt. syltede agurker

Fremgangsmåde

  1. Riv det halve løg på en rivejern.
  2. Skyl bønnerne og bland dem sammen med løgene.
  3. Tilføj eddike, rasp, ketchup, salt og peber samt lidt krydderier, hvis du gerne vil opnå bøffer med meget smag. Du kan sagtens hælde lidt tabascosovs eller en teske sennep i blandingen.
  4. Nu skal farsen røres sammen, og her gælder det om at mase bønnerne godt. Brug en gaffel eller en stavblender. Du skal dog passe på med at purere farsen helt. Den må gerne have struktur, så du ikke bare bidder i stegt bønnemos!
  5. Smag gerne din plantefars til. Måske mangler den lidt salt eller ekstra krydderier.
  6. Tilsæt ægget og form nu dine bøffer. Virker massen lidt for klistret kan du tilsætte lidt ekstra rasp. Virker den tør, så tilsæten ekstra æg. 
  7. Steg bøfferne i masser af olie på jævn varme. Hold godt øje med at bøfferne ikke bliver brankede. Det tager cirka 5-7 minutter. Er du fan af cheeseburgere, så læg en skiveost på hver bøf, lige inden de er ved at være klar.
  8. Server bøfferne med varme burgerboller og tilbehøret på et fad, så folk selv kan bygge deres burgere.