Prøv et vegatarisk stykke smørrebrød med bagte grøntsager. (©DR)

Vegetarisk smørrebrød med bagte grøntsager

Et dejligt stykke vegetarisk smørrebrød, fuld af smag, til et godt frokostbord. Få Adam Aamanns opskrift fra Madmagasinet lige her.

Tilberedningstid: 30 min. Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

  • 4 skiver rugbrød
  • 300-400 g bagte grøntsager fra dagen før
    (persillerødder, selleri, græsker mv.)
  • 1 smule revet vesterhavsost
  • 4-5 spsk. rugbrødscrumble
  • 1 dl persillemayonnaise
    (se nedenfor)
  • syltede skalotteløg
    (se nedenfor)

Syltede skalotteløg

  • 750 g skalottekløg

syltelage

  • 2½ dl lagereddike
  • 2 dl vand
  • 250 g honning
  • 2 stænger timian
  • 2 stk. laurbærblade
  • 10 stk. peberkorn
  • 1 tsk. salt

Persillemayonnaise

  • 1 bundt persille
  • 1 fed hvidløg
  • 3 stk. æggeblommer
  • 1 spsk. dijonsennep
  • 2-3 spsk. citronsaft
  • 6 dl majs- eller solsikkeolie
  • 1 tsk. havsalt
  • friskkværnet peber
  • 1-2 spsk. vand

Fremgangsmåde

Syltede skalotteløg

  1. Løgene pilles og skæres i 1 ½ cm. brede skiver.
  2. Blancher løgskiverne i letsaltet vand, til de begynder at skille sig ad.
  3. Tag løgene op med en hulske og kom dem i et skoldet sylteglas.

Syltelage

  1. Kom alle ingredienserne i en gryde og kog op, til honningen er helt opløst.
  2. Afkøl lagen og hæld den over skalotteløgene.
  • Tips: De syltede skalotteløg er godt syrlig-sødt og knasende tilbehør til rigtig mange slags smørrebrød - fungerer med alt fra sild, rimmet fisk til rullepølse og graved okse.

Persillemayonnaise

  1. Skyl persillen grundigt, nip bladene af og tør dem i salatslynge eller i et viskestykke.
  2. Kom persilleblade og hvidløg i en blender med 3 dl af olien og blend i et par minutter, til olien er grøn og uden hele stykker krydderurter.
  3. Kom evt. olien igennem en finmasket sigte, hvis mayonnaisen skal være helt glat. Bland nu persilleolien med resten af olien.
  4. Kom æggeblommerne i en stor skål sammen med sennep, lidt salt, friskkværnet peber og 1 spsk. eddike og pisk det godt sammen med en elpisker, eller hvis du har et godt ballonpiskeris til at samle mayonnaisen med.
  5. Pisk nu olien i æggeblommerne lidt ad gangen i en tynd stråle. Hæld så langsomt, at olien hele tiden når at blive pisket ind i æggeblommerne. Hold af og til en pause med olien og pisk mayonnaisen godt igennem.
  6.  Fortsæt til al olien er tilsat og pisk derefter lidt vand i.
  7. Pisk igen godt igennem. Dette er med til at sikre, at mayonnaisen ikke skiller, og at den får en flot og homogen konsistens. Smag til sidst til med salt og evt. ekstra eddike.
  8. Stil straks mayonnaisen på køl, hvor den kan holde sig i 4-5 dage.

Anretning

  1. Smør rugbrødet med persillemayonnaise.
  2. Skær de bagte grøntsager ud i passende stykker og fordel på rugbrødet. 
  3. Kom evt. lidt ekstra persillemayonnaise øverst også. Fordel lidt syltede løg ovenpå, riv osten over og drys til sidst med sprøde rugbrødskrummer.