De små vegetariske hapsere smager skønt, ser festlige ud og så kan alle være med. (©DR)

Vegetariske nytårssnacks

I Den store Jule- og Nytårsbagedyst 2017 skulle deltagerene lave små snacks til nytårsaften. Jesper og Susanne lavede disse to slags vegetariske snacks med blandt andet svampe, kål og kastanjer, som er fuld af smag og pynter festligt på årets sidste aften.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 15 pers.

Kok og program

Ingredienser

Mørdej med svampe

  • 100 g rugmel
  • 200 g hvedemel
  • 100 g smør
  • 1 æg
  • 1 knivspids salt
  • 20 g tørrede, blendede kantareller

Mørdej med tang

  • 200 g hvedemel
  • 100 g fuldkornsmel med tang
  • 100 g smør
  • 1 æg
  • 1 knivspids salt

Mayo

  • 30 ml past. æggeblomme
  • 2 tsk. æblecidereddike
  • 1 1/2 dl majsolie
  • 1 1/2 tsk. salt
  • 1/2 citron, saft og skal heraf
  • 3 fed fermenterede hvidløg

Grønkålspesto

  • 200 g grønkål
  • 1 1/2 dl olivenolie
  • 1/2 dl vand
  • 1/2 citron, saft heraf
  • 90 g høost
  • 1 tsk. salt

Syltede rødløg

  • 1 stort rødløg
  • 2 dl rødvinseddike
  • 2 dl sukker
  • salt og peber efter smag

Kastanjepuré

  • 400 g kastanjer, forkogte
  • 1 1/2 dl piskefløde
  • 80 g smør
  • salt og peber efter smag

Rygeostecreme

  • 170 g rygeost af sødmælk
  • 100 g creme fraiche 18%
  • salt og peber efter smag

Råsyltede æbler

  • 2 æbler
  • 1/2 dl æblecidereddike
  • 1 spsk. sukker
  • 1/2 dl vand
  • salt og peber efter smag

Desuden

  • 20 aspargeshoveder, halverede
  • 1 bundt frisk dild
  • 1/4 blomkålshoved skåret tyndt på mandolin
  • 2 glas citronperler
  • 2 bundter frisk kørvel

Fremgangsmåde

Mørdej med svampe

  1. Mel, smør, salt og svampe blendes i foodprocessoren til det er ensartet. 
  2. Ægget kommes i og der køres til det er samlet. Du kan evt tilføje lidt vand, hvis dejen er for tør. Dejen samles hurtigt og afkøles.
  3. Udrulles og formes til ønsket form. Bages ved 200 grader varmluft i 8-10 min og afkøles.

Mørdej med tang

  1. Benyt samme fremgangsmåde som til mørdejen med svampe.

Mayo

  1. Hæld æg, eddike, salt og citronsaft i en skål og pisk det sammen.
  2. Tilføj lidt olie og pisk til det er emulgeret.Fortsæt med at tilføje olie i en tynd stråle under piskning. Stop når den har fået en god fast konsistens.
  3. Smag til med citronskal og blend de fermenterede hvidløg i.
  4. Hæld på sprøjtepose.

Grønkålspesto

  1. Blend grønkålen med olie og vand i en foodprocessor.
  2. Smag til med de resterende ingredienser og hæld på sprøjtepose.

Syltede rødløg

  1. Snit løget i fine ringe.
  2. Kog eddike, vand, salt og peber op, og hæld den varme lage over løgene og køl dem ned.

Kastanjepuré

  1. Kog kastanjerne op i fløden.
  2. Tilføj smør og blend massen med en stavblender. Smag til med salt og peber og afkøl i sprøjtepose.

Rygeostecreme

  1. Bland rygeost, cremefraiche og smag til med salt og peber. Hæld på sprøjtepose.

Råsyltede æbler

  1. Snit æblerne i små tern.
  2. Bland eddike, sukker, vand, salt og peber og hæld det over æblerne. Lad det trække

Samling af  nummer 1

  1. En bund med tangmel placeres nederst.
  2. Tre dutter af rygeostecreme kommes på.
  3. Én skive blomkål kommes på.
  4. 1 stk halvt aspargeshoved kommes på.
  5. To citronperler kommes på.
  6. 4 stk æbletern kommes på.
  7. 1 dusk dild kommes på.

Samling af nummer 2

  1. En minitærte med svampemel placeres nederst.
  2. 2 stk løg kommes i.
  3. Kastanjepure kommes i.
  4. Grønkålspesto kommes i
  5. Én stor dut af mayo sættes på.
  6. Et stk rødløg kommes på.
  7. En dusk kørvel kommes på.
  8. Server!