Jørgen Søgaard solgte Kransekagehuset i 2008 efter 38 år som selvstændig. Om dagen blev der blandet 20 kilo kransekagemasse, og konditorierne brugte syv ton marcipan om året. (Foto: Simon Læssøe ©Scanpix)

Verdens bedste kransekage fra Kransekagehuset

Chefkonditor Jørgen Søgaard er Danmarks ukronede kransekagekonge. I 1966 åbnede han Kransekagehuset, og han drev flere populære bagerier i 38 år. Folk spørger stadig efter hans kransekage-opskrift. Her er den.

Dejen skal hvile i mindst en time og gerne i flere dage. Du kan også fryse kransekagemassen og bage den som små stykker i stedet for en kransekagetop.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 0 pers.

Kok og program

Ingredienser

Kransekagemasse

 • 500 g marcipan
 • 100 g mandler
 • 200 g sukker
 • 1 dl æggehvide
  (cirka 3 hvider)

Sprøjteglasur

 • 75 g flormelis
 • 30 g past. æggehvide
  (efter behov)

Fremgangsmåde


 1.  Blend mandler og sukker sammen, så mandlerne er helt finthakkede. Kom æggehviden oveni, og kør massen sammen, så den er som en tyk grød. Det tager nogle minutter, før sukkeret bliver opløst i æggehviden.
 2. Ælt marcipan og mandelblandingen sammen. Jørgen Søgaard gør det i hånden, men du kan også bruge en røremaskine. Kom dejen i en plasticpose, og læg den koldt, mindst en time - gerne flere dage. Du kan også fryse massen.
 3. Vej kransekagen af i stykker på 220 gram. Rul dem ud i pølser på 60 centimeter. Arbejd sirligt, så de er lige brede over det hele. Pres blidt på den ene side af pølsen, så den bliver spids og får den karakteristiske kransekagefacon.
 4. Mål kransekagen op i stykker. Det første stykke skal være otte centimeter. Til hvert stykke lægges 2,5 centimeter: Altså 10,5, 13, 15,5 og så videre.
 5. Form stykkerne til ringe. Vær omhyggelig med at forme dem, så hver ring faktisk er rund og har en jævn overflade. Sjusker du her, bliver kransekagen skæv eller falder sammen.
 6. Fordel stykkerne på pladen. Sæt en ekstra bageplade nederst i ovnen, så der kommer mindre varme nedefra. Bag stykkerne i en 210 grader varm ovn (uden varmluft). Tjek efter 10 minutter. Vend pladen, hvis din ovn varmer skævt. Formentlig skal de have et par minutter mere. Bliver de mørkere under bunden end på toppen, skal du have to plader ekstra i ovnen næste gang.
 7. Lad kagerne køle af.

  Sprøjteglasur

 8. Flormelis sigtes i en skål og der kommes en anelse pasteuriseret æggehvide i, mens glasuren piskes luftig og hvid med en håndmikser. Bemærk, at glasuren skal være lige nøjagtig så flydende at man kan sprøjte den, men at den heller ikke må flyde sammen, når den røres i.
 9. Sprøjteglasuren kommes i et lille kornet, (et trekantet stykke bagepapir, foldet til et kræmmerhus) og der sprøjtes de klassiske striber på de afkølede kransekager.

Chefkonditorens gode råd:

 1. Køb ordentlig marcipan lavet på mandler. Ikke noget med abrikoskerner. Mærk på marcipanen. Jo blødere den er, jo mere sukker er der i, og det er ikke godt.
 2. Arbejd sirligt, når du bager. Hvis ikke du gør dig umage, bliver resultatet ikke godt.
 3. Bag kransekagen rigtigt. Tommelfingerreglen er 12 minutter ved 210 grader uden varmluft, men hver ovn er forskellig. Kransekagen skal have noget farve og ikke være for blød.

Opskriften findes i samlingen

Desserter til nytår