Hvis du mangler inspiration og udfordring til dit næste store kageprojekt, så kan du kaste dig ud i Victorias lækre og dekorative naturkage. (©DR)

Victorias naturkage

Victoria har været inspireret af skovbunden i sit mesterværk, der tager form i moskage med birketræer af marengs.

Tilberedningstid: 4 timer Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Mørdej

  • 250 g mel
  • 150 g smør
  • 100 g flormelis
  • 50 g kakao
  • 1 spsk. maltmel
  • 1 æg

Hasselnøddemarengs

  • 175 g hasselnødder
  • 4 æggehvider
  • 2 dl sukker

Marengsbirketræ

  • 3 æggehvider
  • 225 g sukker
  • 1 spsk. vand
  • 2 spsk. kakao
  • en smule sort frugtfarve

Jordskokkemousse

  • 1 kg bagte jordskokker
  • 5 blade husblas
  • 70 g sukker
  • 4 æggeblommer
  • 4 dl fløde
  • 2 spsk. honning

Hyldeblomstmousse

  • 6 blade husblas
  • 70 g sukker
  • 4 æggeblommer
  • 3 dl fløde
  • 1,5 dl hyldeblomstsaft
  • 1 spsk. matchapulver

Moskage

  • 60 g hvedemel
  • 50 g sukker
  • 50 g olie
  • 400 g æg
  • en smule frugtfarve i grøn og grå
  • en sifonflaske

Smørroser

  • 125 g sukker
  • 1 spsk. vand
  • 1 spsk. glukosesirup
  • 95 g æggehvider

Fremgangsmåde

Mørdej: 

  1. Kom alle ingredienserne i en foodprocessor, og blend til det samler sig. 
  2. Kom dejen i en pose - tryk flad, og læg på køl.

Hasselnøddemarengs:  

  1. Kom alle hasselnødderne i ovnen ved 160 grader, og rist dem godt af.  
  2. Fjern skallerne så godt som muligt, og blend nødderne groft.  
  3. Pisk æggehviderne stive, og kom sukkeret i lidt ad gangen, så det bliver marengs.  
  4. Tilsæt derefter de hakkede nødder.  
  5. Smør marengsen ud til ca. 5-7 centimeters tykkelse på et stykke bagepapir, og bag i ca. 30 minutter.   

Mørdej:  

  1. Rul mørdejen ud med en højde på 1 centimeter, så den passer med den springform, der skal bruges til kagen. 
  2. Bag mørdejen i ovnen i ca. 10-15 minutter.    

Marengsbirk: 

  1. Pisk æggehvider stive med sukkeret.  
  2. Kom på sprøjtepose med en glat tyl.
  3. Sprøjt ud i “pinde” af samme højde som du antager, at din kage bliver - hellere for lange end for korte. 
  4. Bag marengsen i ovnen på 100 grader i 45-60 minutter.  
  5. Placér mørdejsbunden i din springform, som kagen skal sættes i.
  6. Husk kageplast, så du kan få kagen fri.   

Jordskokkemousse:

  1. Pil dine forbagte jordskokker - tag al kødet ud. der skal være ca. 2 håndfulde “kød”. 
  2. Kom jordskokkekødet i en blender med lidt vand og fløde. Det skal blendes helt fint til en konsistens som havregrød.
  3. Læg husblas i blød. 
  4. Pisk blommer og sukker sammen til en æggesnaps. 
  5. Pisk 3 dl af fløden til skum.
  6. Kom 1 dl i en gryde med honningen, og varm det op. 
  7. Bland æggesnapsen med jordskokkepuréen, og pisk det godt sammen.
  8. Smelt husblassen i den varme fløde.  
  9. Hæld langsomt fløden i æggesnaps/jordskokkeblandingen.  
  10. Vend flødeskum i. 
  11. Hæld moussen over mørdejsbunden i din form, og stil på frost.
  12. Når moussen har sat sig lidt, placeres hasselnøddemarengsbunden ovenpå, og kagen stilles tilbage på frost.   

Hyldeblomsttmousse: 

  1. Udblød husblassen.
  2. Pisk æggeblommer og sukker til en æggesnaps, og tilsæt matchapulver. 
  3. Pisk piskefløden til flødeskum. 
  4. Varm hyldeblomstsaften, og smelt husblas heri.
  5. Kom hyldeblomstsaften i æggesnapsen, og vend flødeskummet i. 
  6. Hæld moussen over nøddemarengsbunden, og stil kagen på frost igen.   

Moskage: 

  1. Bland alle ingredienser i en blender. Kom på sifonflaske og fyld med 2 patroner. 
  2. Hvis du vil have farve på din mos, vil jeg anbefale, at du kommer meget mindre farve i, end du lige tror - dejen får en meget kraftigere farve når den bliver bagt. 
  3. Sprøjt i en papkop med et par små huller i bunden, og stil i mikroovnen i 40 sekunder. Gentag dette igen og igen til al dejen er lavet.  
  4. Du kan banke kagen ud af koppen og lade stå på en rist til afkøling, men vent med at rive den fra hinanden til den er kølet af, ellers falder den sammen.    

Smørcreme:  

  1. Kom sukker, glukosesirup og vand i en gryde, og varm det op til 117 grader. 
  2. Pisk æggehviderne helt stive i en skål. 
  3. Når sukkeret er oppe på 117 grader, hældes det forsigtigt ned i hviderne, imens der piskes.  
  4. Tilsæt smøre i små tern - stille og roligt med langsom hastighed på røremaskinen.   
  5. Sprøjt nu dine smørroser, og sæt kagen på frost.    

Marengsbirk

  1. Bland kakao og vand.
  2. Tag en pensel, og stryg små steger hen over dine marengspinde. 
  3. Tag derefter en helt tynd pensel, og dyp den i sort frugtfarve og lav små prikker og streger på dem for at give ekstra spil.   

Pyntning: 

  1. Smør lidt smørcreme rundt om kanten på kagen, så marengspindene kan sidde fast.  
  2. Stil alle marengs rundt i kanten.
  3. Fordel lidt af dit mos ud på kagen, pynt med skovsyre og spiselige blomster, og placer smørblomster som du synes ser pænt ud.