Hvis du aldrig kan vælge imellem hvilke skaldyr der skal spises, er denne ret en god blanding af flere forskellige. (©DR)

Vietnam ret

En lækker vietnamesisk ret, med fisk og skaldyr, der er perfekt til en varm sommeraften i venner og families selskab.

Tilberedningstid: 1 time, 30 min. Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 8 stk. kinarejer
  • 4 stk. blæksprutter
  • 12 stk. muslinger
  • 200 g torskefilet
  • 2 stk. løg
  • 2 stk. skalotteløg
  • 2 fed hvidløg
  • 2 stk. hele porrer
  • 2 stk. bladselleri
  • 3 stk. gulerødder
  • 8 stk. tomater
  • 1 stk. agurk
  • 50 g ingefær
  • 1 stk. chili
    (mængde efter smag og behag)
  • 1 smule østerssauce
  • 1 smule sød basilikum
  • 1 smule koriander
  • 1-2 stk. lime

Beignetdej

  • 1 del kartoffelmel
  • 1 pose tørrede shitaki svampe
    (kom dem i en skål vand cirka halvanden time før brug)
  • 1 del hvedemel
  • 1 smule bagepulver
  • 1 smule salt og peber
  • 1 smule sukker
  • 2 fed hvidløg
  • 1 smule madolie
  • 199 g finthakket ingefær

Fremgangsmåde

Kinarejer og blæksprutte

  1. Kinarejerne pilles og renses. Hver blæksprutte skæres op i to (åbnes) og skæres i mønster (skråsnit uden at skære igennem blæksprutten). Blæksprutten vendes og der skæres igen skråt på modsatte led på den anden side. Snittene lægges i tre-fire tætte rækker, hvorefter der i næste snit skæres helt igennem kødet, så det nu er et selvstændigt lille stykke blæksprutte.
  2. Et stykke blæksprutte består altså af et stykke med tre-fire snit i. Kom rejer og blæksprutte i en skål. Kom lidt salt og peber i, og vend det godt sammen.
  3. To finthakket fed hvidløg og et grovhakket løg kommes i en varm pande med olie. Kom rejer i og bland på panden. Kom blæksprutte i ca. et minut efter. Rør godt rundt i ca. 23minutter. Og tag panden væk fra varmen. 

Dybstegt fisk dyppet i beignetdej 

  1. Læg de tørrede svampe i blød i en skål med vand i cirka halvanden time inden brug, så alle svampene er dækket. Skær den hele fisk ud i mindre og mundrette stykker. Al mel røres op med vandet fra svampene.
  2. Når det er jævnt blandet, kom en teske bagepulver i og rør blandingen sammen igen. Tilføj ingefær og hvidløg. Varm en gryde fyldt med olie. Kom en ske i olien for at tjekke om det bobler så er olien klar.
  3. Kom fiskestykkerne ned i dejen. Når fisken er dækket af dej, tages den op og kommes ned i oliegryden. Når fiskestykkerne er blevet gyldne og let brune efter nogle minutter, tages de op på en tallerken med papir for at dryppe af. 

Grøntsager og muslinger lynsteges

  1. Grøntsagerne skæres ud. Løg i tynde både, skalotteløg, hvidløg og ingefær finthakkes, gulerødder, porrer og bladselleri skæres i tynde, skrå skiver og tomater skæres ud i både. En agurk deles på langs i to, den bløde indmad tages ud med en ske, og efterfølgende skæres agurken i tynde skråskiver.
  2. Varm en stor pande eller wok med olie. Kom først skalotteløg og derefter hvidløg i. Tilføj efterfølgende grøntsagerne i følgende rækkefølge for at bevare grøntsagernes sprødhed: selleri, porre, tomat, gulerødder, agurk, svampe og løg. Kom de lukkede muslinger i blandingen. Kom til sidst rejer og blæksprutter i. Smag til med salt, peber, sukker og frisk chili. Når muslingerne har åbnet sig, er de færdigtilberedte. Husk at ingredienserne skal steges og ikke ende med at koge. Sluk for panden og bland østerssauce i. Smag om retten har den ønskede smag. Ellers tilføjes mere østerssauce.
  3. Tilbered på et fad med en håndfuld hakkede krydderurter drysset over samt limebåde. Kom efterfølgende den dybstegte fisk på fadet. Retten spises sammen med ris.