Flot og lækkert grovbrød med whiskey, som Luna bagte i Den store Bagedyst. (©DR)

Whiskeybrød on the rocks

Et ægte mandehørms grovbrød med ølandsmel og smag af enebærrøget bacon og Jack Daniels Whiskey. Brødet bagte Luna i Den store Bagedyst 2016 som sit favorit grovbrød.

Tilberedningstid: 2 timer, 30 min. Antal portioner: 8 pers.

Kok og program

Ingredienser

Surdej

  • 1 dl gammel surdej
  • lidt vand
    (til opfriskning)
  • lidt hvedemel
    (til opfriskning)
  • lidt fuldkornsmel
    (til opfriskning)

Fordej

  • 50 g gær
  • 5 dl vand
  • 300 g ølandshvedemel
  • 300 g fuldkornsølandshvedemel
  • 200 g sigtet speltmel
  • 20 g salt

Smagsgivere

  • 200 g bacon ristet over enebær
  • 1,5 dl Jack Daniels whisky

Til pensling

  • 1 stk. æg
  • 1 dl whiskey

Fremgangsmåde

  1. Opfriskning af surdejen: (Fra tidligere brug)
    Surdejen omrøres og opfriskes evt. med lidt vand og mel. Smag evt. dejen og bedøm syrligheden inden brug.  
  2. Fordejen: 
    Gæret opløses i vandet. En smule af saltet tilsættes (evt. en spsk. sukker).  Cirkal halvdelen af melet blandes i gæropløsningen. 1 dl. af surdejen tilføjes fordejen. Resten af melet og saltet blandes i fordejen. 
  3. Dejen æltes godt (og hårdt) i hånden i ca. 8 min. Lad dejen hæve ca. 30 min. 
  4. Smagsgivere:  
    Bacon skæres i tern og ristet sprødt på en pande. Baconet tørres for fedt, mens fedtet fra panden hældes over dejen, som står til hævning. Når dejen har hævet tilpas æltes bacon og whiskey ind i dejen på et let melet bord.  
  5. Formning:
    Vej dejen på en køkken vagt så den måler ca. 900 g. Rul dejen i to lige store pølser og form brødet. Anvend en saks til at klippe brødets ”vinger” i siden 
  6. Brødet pensles med en blanding af sammenpisket æg og whiskey. Til sidst pensles brødet delvist med mel. Dette gøres med en pensel, der kan danne dekorative riller i brødet.
  7. Brødet bages ved 200 grader til gyldent og sprødt, brug evt. en bagesten.  

Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2016 - udsendelse 4