(Foto: Betina Garcia © Dr)

18-årige Anne Sofie klæder sig ud som superhelt: 'Det var nervepirrende, da jeg skulle vise mig offentligt'

Anne Sofie Bacher har lært at tackle de dumme kommentarer og nyder at kunne være sig selv, når hun er klædt ud.

Hvem har ikke drømt om at være en ægte superhelt? Sådan en nørdet type som Clark Kent, der pludselig smider brillerne, hopper i et kostume og forvandler sig til Superman?

For 18-årige Anne Sofie Bacher bliver det ikke ved drømmen.

Så ofte som muligt transformerer hun sig fra den nørdede og lidt akavede pige, som hun selv kalder sig, til en superheltinde eller en sej tegneseriekarakter, som hun beundrer.

Hun er cosplayer - en sammentrækning af "costume" og "play", som både handler om at lave og iføre sig spektakulære kostumer og indleve sig i en karakter.

Det stammer fra 80'ernes Japan, og det er typisk figurer fra japansk animation, computerspil, Disney eller Marvel, man klæder sig ud som.

- Cosplay er et fantastisk sted for alle, der ikke føler, de helt passer ind. Jeg var et meget nørdet barn og blev mobbet i folkeskolen. Men så fandt jeg cosplay, som gav mig mulighed for at være en anden. En selvsikker karakter. Det har givet mig en selvtillid, der hjælper på virkelig mange punkter i livet.

For knap fem år siden blev den nu 18-årige Anne Sofie Bacher introduceret til en helt ny og mere farverig verden med cosplay. Det har forandret hendes liv. (Foto: Betina Garcia © Dr)

Forvandlingen foregår på hendes teenageværelse i et parcelhuskvarter i Storkøbenhavn, som bugner af kostumer, makeup, en symaskine og en pris for "Best Character Portrayal 2019" til den store danske anime-cosplay-festival kaldet 'J-Popcon'.

Når hun smider brillerne, den slidte, røde Comic-Con-trøje, de mørke jeans og de to forskellige sokker, hun distræt tog på denne morgen, forvandler hun sig til en selvsikker superhelt i heldragt med blond og pink paryk, rank ryg og en vild udstråling. Og så er hun klar til at gå ud ad døren.

Anne Sofie, som kaldes "Anso" eller "Ansocosplay" i cosplay-kredse, er en del af et fællesskab med andre voksne, som også dyrker cosplay.

Denne dag skal de mødes til et sommertræf i Frederiksberg Have i København i fuldt outfit. Her hygger de sig og får taget billeder af en fotograf, hvilket er et helt fast ritual, når de samles.

- I vores community er der en meget høj tolerance. Vi skiller os alle ud på en eller anden måde. Og det er der plads til, som hun siger.

Følg Anne Sofie Bacher til cosplay-træf herunder.

 • Første skridt i forvandlingen fra Anne Sofie til "Spider-Gwen" er farvede kontaktlinser, der gør pupillerne store og knaldblå. Før gik hun aldrig med vild makeup eller gjorde meget ud af sit udseende, og hun har lært alt ved at se YouTube-tutorials. I dag inspirerer hun andre på sin Instagram-profil @ansocosplay. (Foto: Betina Garcia © Dr)
  1 / 11
 • - Jeg havde det enormt dårligt i folkeskolen. Det var rigtig galt, men jeg sagde ikke noget til mine forældre. De var i gang med en skilsmisse, og jeg ville ikke give dem flere problemer. Da jeg endelig åbnede op, sørgede min far for, at jeg straks skiftede skole i 6. klasse. (Foto: Betina Garcia © Dr)
  2 / 11
 • Studenterhuen har hun lige fået på, og denne sommer bruger hun på cosplay og sit job i "Eventyrridderne", hvor hun laver rollespil for børn og unge. - Det er et drømmejob. Jeg render rundt i kostumer hele sommeren, siger hun. Planen er at læse videre til ingeniør. (Foto: Betina Garcia © Dr)
  3 / 11
 • - Det var nervepirrende, første gang jeg skulle vise mig offentligt i kostume. Men nu føler jeg, at jeg har oplevet det hele og har lært at tackle alle de dumme situationer. Det værste er, hvis det er sent om aftenen, og folk er fulde, for så kan de godt finde på at råbe efter en eller prøve at røre ved mig. (Foto: Betina Garcia © Dr)
  4 / 11
 • Gruppen mødes i Frederiksberg Have. Der er intet tema, så man dukker bare op som den karakter, man har lyst til at være. Her ankommer Ida Andersen, 20 år, og Melissa Lund, 19 år, som to japanske katte fra spillet 'Nekopara'. Halen og ørerne er specialdesignede, forklarer de. (Foto: Betina Garcia © Dr)
  5 / 11
 • Cosplay har intet med porno at gøre, hvilket nogle misforstår og kommer med upassende kommentarer, understreger gruppen. Til gengæld har de et fællesskab, der rummer alle folks seksualiteter. - Jeg er selv glad for at være pige. Jeg er queer, men jeg behøver ikke et label, siger Anne Sofie Bacher . (Foto: Betina Garcia © Dr)
  6 / 11
 • 19-årige Cajsa Holsting, som ses helt til højre med det lange, sorte hår, faldt over cosplay i 2015. - Jeg var lidt ensom, indtil jeg fandt cosplay, og nu er alle mine venner derfra. Vi deler hobbyer, serier og vores interesse for at sy og lægge makeup, som er en kunstform. Vi har et fantastisk åbent fællesskab, også når det kommer til alle de ting, der kan foregå oppe i hovedet på en. (Foto: Betina Garcia © Dr)
  7 / 11
 • - Jeg er så akavet, når jeg ikke er i kostume. Jeg plejede at være meget genert og lidt af en dørmåtte, fordi jeg syntes, jeg var mindre værd. Men når jeg spiller en rolle, og kameraet er på, bliver jeg en anden, siger den 178 centimeter høje cosplayer. Videofotografen Jacob Thesander lægger sine videoer op på sin YouTube-kanal 'Cosplaydenmark'. (Foto: Betina Garcia © Dr)
  8 / 11
 • 21-årige Trine Nielsen er klædt ud som disneyprinsessen Merida fra Pixar-filmen 'Modig', og det får stor opmærksomhed fra både børn og voksne. - Jeg har valgt hende, fordi jeg synes hun er rigtig sej og tør gå imod nogle gamle traditioner. Og så er jeg også selv bueskytte og har vundet Nordisk ungdomsmesterskab og Danmarksmesterskaberne. (Foto: Betina Garcia © Dr)
  9 / 11
 • Det er blevet aften, og gruppen forlader Frederiksberg Have for at finde noget mad. Folk kigger, men det gør ikke noget. - Når vi går i en gruppe, er det jo os, der kan tænke, at det er jer, der er de underlige, siger Anne Sofie Bacher. (Foto: Betina Garcia © Dr)
  10 / 11
 • Det er en fast tradition, at gruppen slutter af på McDonald's. Ingen har travlt med at tage hjem. - Jeg har fundet en gruppe, hvor vi kan snakke om nørdede ting i timevis, og hvor jeg bare kan være mig selv. Det er næsten chokerende, hvor mange venner jeg har fået på grund af cosplay, siger Anne Sofie Bacher. (Foto: Betina Garcia © Dr)
  11 / 11
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk