(Foto: Betina Garcia © Dr)

19-årige Casper bor i provinsen - og vil aldrig derfra: 'Jeg har det hele, så hvad skulle jeg flytte for?'

- Storbyen har aldrig sagt mig noget, siger Casper Risum, der bor i Faaborg.

Nogle venner mødes fredag aften for at tage i byen. Andre ses til fredagsbar med klassen.

Og så er der Casper Risum, Sigurd Bruun og Nikolai Jessen på 19 år og Magnus Hansen på 20 år. De mødes hver fredag i det værksted, de selv har bygget op, for at hygge, drikke øl og reparere på deres fælles passion: biler.

De bor i Faaborg på Sydfyn og er alle håndværkere og ved at uddanne sig til vvs'er, elektriker, mekaniker og tømrer. For dem er storbyen overvurderet og overpriced og gymnasiet en ukendt verden.

De vil hellere bygge noget op fra bunden og køre ræs.

Lige siden de mødte hinanden til motorlære på ungdomsskolen, har de været uadskillelige. Måske fordi de tager samme vej i livet, som de fleste unge ikke vælger; håndværkervejen.

Ifølge de nyeste tal fra 2020 vælger 72 procent af folkeskolens afgangselever at læse videre på gymnasiet, mens kun 20 procent tager en erhvervsuddannelse.

- Det er vanvittig fedt at have nogle med samme interesse for håndværkerfag og biler. Det betyder alt. Hvis jeg ikke havde mine kammerater, ved jeg sgu egentlig ikke, hvad jeg skulle lave. Vi har det sygeste fællesskab, siger 19-årige Casper Risum.

Snart køber han sit eget hus, som han vil renovere, i lokalområdet. I modsætning til mange andre unge har han ingen længsel efter at flytte væk fra den sydfynske provinsby med knap 7.000 indbyggere.

- Storbyen har aldrig sagt mig noget. Her har jeg alle mine kammerater, min arbejdsplads er her, og jeg er rigtig glad for min mester. Her kan jeg få et hus på 130 kvadratmeter på en stor grund med havudsigt for en million kroner. Vi har det hele, så hvad skulle vi flytte for, som han siger.

Vi besøgte Casper Risum og drengegruppen en fredag aften i november. Se billederne fra deres aften herunder.

 • - Mange siger, det er tidligt at købe hus som 19-årig. Men jeg har altid klaret mig selv. Jeg betaler min egen mad, bil, telefonregning og er vokset op med, at når du selv tjener penge, må du også selv betale. Jeg bruger tusindvis af kroner på biler, men sidste gang, jeg købte tøj, er til gengæld to år siden; en sweatshirt og to t-shirts, siger Casper Risum. (Foto: Betina Garcia © Dr)
  1 / 14
 • Drengene har bygget deres værksted og hyggerum op fra bunden på Magnus Hansens bedsteforældres grund. Her er elvarme, lyskæder, en bar med køleskab og fire sorte lædersofaer. På væggen hænger øl-plakater og et Heineken-håndklæde, og på bordet er chips, Booster-energidrik, øl og aftensmad fra Tony's Pizza. (Foto: Betina Garcia © Dr)
  2 / 14
 • 20-årige August Lassen (th.), der er i lære som elektriker, joiner for en kort stund med sin kæreste, Siri Pedersen. Hun bor i Herlev, og de ses i weekenderne. Nu er de blevet enige om, at hun flytter til Fyn. - Det er billigere at bo herovre, og så kan jeg studere til sygeplejerske i Svendborg eller Odense, siger hun. - Og så vild er jeg heller ikke med København. (Foto: Betina Garcia © Dr)
  3 / 14
 • De tomme cigaretpakker på hylden er farvekoordineret. Det samme er de 26 kasser med tomme ølflasker, drengene har samlet sammen. - Vi panter hele pisset og bruger pengene på en sommerhustur til Ærø. Vi plejer at tage derover i uge 28 til byfest i Marstal. Så går det fuldstændig amok, forklarer Nikolai Jessen. (Foto: Betina Garcia © Dr)
  4 / 14
 • I rummet ved siden af hyggestuen befinder værkstedet sig. Her står Casper Risums bil. En Morris 1000 fra '71, som han skal sætte i stand. - Jeg har altid været interesseret i veteranbiler. Mine forældre syntes, det var en god ide, at jeg købte en gammel bil, der ikke kunne køre så hurtigt, så jeg ikke kørte mig selv ihjel. (Foto: Betina Garcia © Dr)
  5 / 14
 • Drengene ved, der er mange andre unge, der ser ned på håndværkeruddannelserne. Men det er ikke fair, mener de. - Vi er ude på arbejdsmarkedet hurtigt og i gang. I gymnasiet kan man bare sige, "jeg gider ikke have et modul" og blive væk. Det er en helt anden tilgang til livet. Hvis vi bliver væk, har vi straks mester i telefonen, der siger "hvad fanden laver du?!", siger Sigurd Bruun (i midten). (Foto: Betina Garcia © Dr)
  6 / 14
 • Ingen af drengene vil flytte til en større by. - Der er for mange mennesker, for meget støj, og så er det røvhamrende dyrt, siger 20-årige Magnus Hansen. (Foto: Betina Garcia © Dr)
  7 / 14
 • Der bliver ofte kørt ræs på Striben, hvor byens unge brænder dæk af. Nogle har op til otte ekstra dæk med på en aften, som de når at slide ned. - Det giver et kæmpe adrenalinkick, når der står en masse mennesker og kigger, og man bare fyrer den max af, mens der er dækrøg, forklarer drengene. (Foto: Betina Garcia © Dr)
  8 / 14
 • Magnus Hansen blev mobbet i skolen, da han var yngre, fordi han ikke var interesseret i fodbold og andre sportsgrene. Nu har han fundet det fællesskab, han har savnet. - Hvis ikke jeg havde drengene, ved jeg ikke, hvor jeg havde været. Vi støtter hinanden i det, vi vil have ført ud i livet. Der er ingen grund til at have en facade på. Vi er, som vi er, og det er vi fint tilfredse med. (Foto: Betina Garcia © Dr)
  9 / 14
 • Casper Risum kan sagtens finde på at tage træsko og arbejdstøj på, når han en sjælden gang går i byen. - Jeg er så ligeglad med, hvad jeg har på - de kommer ikke over alligevel. Jeg er nok den mere gammeldags type, som bedst kan lide at sidde oppe i baren og hygge mig med en gin og tonic, mens alle andre fyrer den af på dansegulvet. (Foto: Betina Garcia © Dr)
  10 / 14
 • - Mig og Sigurd har den fordel i byen, at vi ligner et par gutter, der lige er væltet ud af HTX, og derfor scorer vi mest. Der bliver set ned på håndværkere, især murere og tømrere, fordi folk har fordomme om, at der bliver høvlet en masse bajere og cigaretter indenbords hele dagen. Sådan er virkeligheden jo bare ikke helt, siger Nikolai Jessen. (Foto: Betina Garcia © Dr)
  11 / 14
 • Sigurd Bruun brænder for at være elektriker ligesom sin far, mor og bedstefædre. Men hans kæreste går på gymnasiet. - Det er noget helt andet, hun vil lave. Noget akademisk CBS-halløj, som jeg ikke kunne drømme om at arbejde med. Hendes familie er heller ikke håndværkere, så hos os snakker vi om nogle helt andre ting rundt om bordet, hvor hun slet ikke kan være med. (Foto: Betina Garcia © Dr)
  12 / 14
 • - Som unge her har vi altid haft plads til at være drengerøve og lave alt muligt lort. Man kan starte traktoren, uden at nogen blander sig. Og hvis man har fået fire bajere og vil køre knallerten hjem, gør man det, siger drengene. (Foto: Betina Garcia © Dr)
  13 / 14
 • - Bilen er lig med frihed. Hvis man lige har et tungt hjerte over noget, så er det ud i bilen og skrue op for musikken og træde på speederen. Så glemmer du alt, lyder det fra Nikolai Jessen. (Foto: Betina Garcia © Dr)
  14 / 14
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk