20-årige Sanne måtte trække sig fra datingeksperiment: Fik angstanfald under optagelserne

Sanne beskriver sig selv som ‘filterløs’ og går ind for at bryde tabuer ved selv at stå frem med sine egne lidelser.

(© (c) DR)

Da Sanne Kjær ankom til optagelserne, var hun spændt. Om lidt ville hun finde ud af, hvilken date der ventede på hende derinde. Hvem hun skulle tilbringe de næste 48 timer med og være hudløst ærlig overfor.

Setuppet var en del af datingeksperimentet ‘Date min værste side’, som netop nu bliver vist på DR3 og på DRTV. Her er konceptet, at en masse singler skal udpege, hvem de vil på date med. Hvis der er et match, bliver parret sat sammen i et sommerhus i 48 timer.

Undervejs i sommerhuset bliver der afsløret personlige hemmeligheder og tabuer, som mange normalt undlader at fortælle på første date. Eksperimentets formål er så at undersøge, om det vil bringe flere følelser frem hos parterne, når alle overfladiske filtre bliver skrællet af.

Inde i sommerhuset ventede Sannes date, Mathias. Men i stedet for flirt, grin og snak gik det helt galt i løbet af aftenen. Foran to kamerafolk, som fulgte hver en bevægelse, opstod der pinlig tavshed mellem de to, og Sanne blev ramt af en ubehagelig følelse af stress over hele situationen.

Græd og rystede

Om natten, da hun lå alene i soveværelset, kom angstanfaldet væltende ned over hende.

- Jeg græd og rystede og var ude at kaste op flere gange. Jeg var rigtig, rigtig ked af det, ramt af angst og følte mig ængsteligt til mode. Jeg prøvede at lytte til noget afslappende musik for at hvile mig lidt, men jeg fik slet ikke sovet den nat, siger den 20-årige lærerstuderende fra Herning.

Helt udmattet måtte hun næste morgen meddele sin date og tv-holdet, at hun måtte trække sig fra programmet og tage hjem, selv om de ikke engang var nået halvvejs gennem eksperimentet.

Se, når Sanne fortæller sin date Mathias, at hun afbryder eksperimentet:

- Jeg var meget overrasket over, at jeg fik det sådan, for jeg ville gerne have kørt eksperimentet ud. Men det kom virkelig bag på mig, hvor intenst det var. Du er på hele tiden og har konstant noget, du skal forholde dig til. Jeg havde fået at vide, hvad jeg gik ind til, da jeg sagde ja til at deltage, men det var helt anderledes, da jeg stod i det, erkender hun.

Og så hjalp det ikke på Sannes følelse af pres, at programmet handlede om at finde en ny kæreste.

- Det var ret grænseoverskridende at møde en ny date, mens et kamerahold på to personer konstant observerede os. Vi fik at vide, at vi bare skulle være naturlige, men det er jo ikke en naturlig situation, man bliver sat i, forklarer hun.

Sanne deltog i eksperimentet, fordi ærlighed på dates tiltalte hende. Sanne beskriver sig selv om 'filterløs' og går ind for at bryde tabuer ved selv at stå frem med sine egne psykiske og fysiske lidelser.

Angst og depression har fyldt meget i hendes liv, siden hun for fem år siden kollapsede på en efterskole. Ifølge hendes egen forklaring, fordi hun for første gang var rigtigt glad og lod sine parader falde.

De sorte huller opsluger hende med jævne mellemrum, og sidste år blev hun indlagt på ungdomspsykiatrisk afdeling i Herning. Her startede hun på antidepressive piller, som hun stadig tager i dag.

#LivetSomSpasser

Alt det havde Sanne fortalt tv-holdet, og hun havde på forhånd gennemgået en psykologscreening, som godkendte hende. Så Sanne besluttede sig for at deltage, da hun ud over sin angst og depression også ønskede at sætte fokus på et andet tabu. Et, hun har fået tatoveret på sit venstre ben sidste år. Her står kort og godt ‘Spasser’.

For fire måneder siden fik Sanne tatoveret ‘Spasser’ på sit venstre ben. Hun lider af en mild grad af spastisk lammelse, og ‘spasser’ er et ord, hun altid bruger om sig selv. På sin Instagram-konto ‘livetsomspasser’ gør hun grin med ting, man normalt ikke gør grin med. (© (c) privatfoto)

- De fleste tror, jeg har fået tatoveringen lavet i en brandert, og mange tænker, at jeg er mærkelig. Men jeg fik den, fordi jeg er spastisk lammet i venstre side. Jeg er sluppet mega heldigt, jeg halter kun en lille smule, og ‘spasser’ står skævt for at symbolisere det.

Som helt lille, da Sanne begyndte at gå, kunne hendes mor og far se, at hun ikke kunne træde ordentligt ned på venstre hæl, og at hun gik på tæerne. Kort efter fik hun konstateret cerebral parese, som betyder spastisk lammelse.

Selv om hun ikke er hårdt ramt, har det givet hende fysiske udfordringer hele livet. Da hun var barn, gennemgik hun flere operationer, fordi hun ikke kunne træde ned på sin venstre hæl. Hun har aldrig kunnet dyrke sport og har cyklet med støttehjul, til hun var 12 år, og da hun startede i skole, kunne hun ikke gå ordentligt og deltage i fysiske aktiviteter.

Da Sanne var barn, følte hun sig udenfor. På grund af sin spastiske lammelse i venstre side kunne hun ikke være med til skoleaktiviteter som de andre børn. (© (c) privatfoto)

- Jeg har været så flov og ked af det, men nu har jeg lært at deale med det ved at være enormt selvironisk omkring min situation. Ja, jeg er spasser, derfor kan jeg ikke være med. På en måde er min spasser-tatovering lidt en hyldest til andre. Jeg er virkelig sluppet heldigt, og det er jeg taknemmelig for, men jeg må stå op for andre, der ikke kan selv, siger hun.

Enormt sindssygt at møde ham

Den åbne tilgang til de ‘svære’ sider ved sig selv har hun også, når hun dater. Sanne havde en fast kæreste i to år, men det er noget tid siden nu, og når hun dater fyre, har hun fra starten valgt at være helt åben. Og det håber hun også, at daten er.

Skæbnen ville, at Mathias, som hun mødte i sommerhuset, også afslørede, at han selv har været indlagt på en lukket psykiatrisk afdeling. Og det er bestemt ikke en oplysning, der skræmmer Sanne. Tværtimod.

- Det var enormt sindssygt vildt at møde en person, der havde været på nogenlunde samme sted i livet som jeg, bare på en helt anden måde. Det er dejligt at møde sådan nogle mennesker. Det er fandme svært at forstå psykisk sygdom for udenforstående, så det var rart at finde en, der selv havde været igennem det samme som mig, siger hun.

Desværre havde de ikke meget andet til fælles i sommerhuset, og der var ikke skyggen af en mulig romance mellem dem.

- Det er ikke, fordi han ikke var sød, den var der bare ikke, siger Sanne.

Så hun tog en beslutning efter nattens angstanfald. Hun afbrød optagelserne, pakkede sin kuffert og tog hjem.

- Allerede da jeg sagde farvel og gik ud af døren, var jeg helt lettet. Det var den rigtige beslutning for mig, og jeg var stolt af, at jeg sagde fra. Det var en sejr for mig at sige fra i god tid, så det ikke endte helt galt. Det har jeg været dårlig til før i tiden, siger hun.

- Jeg har altid været mega fortaler for ærlighed fra starten og ønskede at bryde nogle tabuer i programmet, siger 20-årige Sanne Kjær, som sidste år var indlagt på ungdomspsykiatrisk afdeling med angst og depression. (© (c) privatfoto)

Selv om hun brød sammen midt i eksperimentet, har Sanne, som stadig er single, ikke fortrudt, at hun deltog.

- Det tog lige nogle dage at vende det hele i hovedet, jeg var meget træt og havde brugt en masse kræfter. Men jeg er glad for, at jeg gjorde det, for jeg føler, jeg har lært meget om mig selv og mine grænser. Og jeg håber, jeg kan være med til at vise andre, at de ikke skal føle skam over, hvem de er.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk