21-årige Dimitrios' opråb til sin 'fucking usunde' generation: 'Vi er super selvcentrerede'

- Vi er vokset op med en sølvske i munden og en telefon i hånden, siger Dimitrios Baltzis.

(Foto: © Morten Dahl Jørgensen, DR)

Første gang, jeg mødte Dimitrios Baltzis, var for to år siden, da han var med i DR3-dokumentarserien 'Alt for kliken'.

Serien fulgte forskellige grupperinger på Frederiksborg Gymnasium i Nordsjælland, og her fortalte Dimitrios, at han følte sig fanget i rollen som "en dårlig joke" - en ligegyldig person, der bare var der, uden at nogen vidste hvorfor. Han følte sig så meget tilovers, at han på et tidspunkt i 2. g ikke havde lyst til at leve længere.

- Alt kolliderede bare, og jeg var ved at gøre noget rigtig dumt ved mig selv, forklarede han dengang.

I dag er det en anden og mere selvsikker Dimitrios, som sidder over for mig og fortæller om sit liv.

På de to år, der er gået, er der sket meget. Han er fyldt 21 og bor ikke længere hjemme hos mor og far, men er flyttet i sin egen lejlighed på Nørrebro i København. Planen er at søge ind på film- og medievidenskab, og drømmen er at blive filminstruktør. Lige nu har han et sabbatår, hvor han arbejder fuldtid med software og tjener en voksenløn.

Men alligevel er der noget, han ikke har styr på, og det er årsagen til, at vi nu mødes igen.

- Min historie er et billede på, hvor syg min ungdom kan være. Vi har så fucking mange privilegier og muligheder, at vi drukner i dem. (© DR)

For selvom Dimitrios har et liv, som mange andre 21-årige ville misunde, med fast job og fed lejlighed, kører det ikke rigtigt med datinglivet. Og det kan vi følge i DR3-programmet 'En klovn til kærlighed'.

Her undersøger han, hvorfor han har så svært ved at finde kærligheden - og svært ved at finde ro i, at han er god nok, som han er.

- Jeg har aldrig haft en kæreste. Min storesøster siger, jeg er for kræsen, men det er ikke det. Jeg er bange for at åbne op over for piger, hvilket er paradoksalt, fordi jeg ellers taler om alt - og måske for meget. Sidste gang vi to mødtes, talte jeg om selvmordsforsøg, og nu taler jeg om mit håbløse kærlighedsliv, siger han.

Hun gengældte ikke hans kærlighed

Dimitrios er det, mange vil kalde for en pæn fyr med brune øjne, og så er han utrolig god til at reflektere og formulere sig. Men det virker også til, at hans tanker kan fylde så meget, at det forhindrer ham i at kaste sig ud i livet. Noget, han selv er smerteligt bevidst om.

Da 'Alt for kliken' blev sendt på DR3, var Dimitrios begyndt at se en pige, som han var håbløst forelsket i. Problemet var bare, at det ikke helt var gengældt, og da han fandt ud af, hun så en anden, ramlede hele hans verden. Selvom det er to år siden, fylder det stadig så meget, at han er bange for at brænde fingrene igen og derfor forbliver i sit "skildpaddeskjold", som han siger.

21-årige Dimitrios Baltzis' navn kommer af, at hans far er fra Grækenland. Vennerne kalder ham for Dimi, men egentlig foretrækker han at blive kaldt sit rigtige fornavn - Dimitrios. (Foto: © Anders Aagaard-Strube, DR)

Samtidig med at han fik sit hjerte knust, blev han genkendt fra 'Alt for kliken' og oplevede, hvordan det føltes at kunne vælge og vrage. Men han oplevede også bagsiden af medaljen ved at være "kendt".

- Efter serien kom frem, blev jeg ham, der tog på Roskilde Festival og scorede damer, men jeg kunne ikke aflæse deres hensigter. Pludselig var jeg i seng med en, og så svarede personen ikke på mine beskeder dagen efter, og så fandt jeg ud af, at hun havde sendt en video rundt af mig, der lå og sov. Det var totalt grænseoverskridende, siger han.

Han har også oplevet, at han og en pige sad og så en film sammen, og pludselig tog hun sin mobil og sendte en snap rundt til sine venner. Derefter virkede hun ikke interesseret i at være der mere, for hun havde fået, hvad hun ville have.

- Hvis jeg var en eller anden Hollywood-stjerne, kunne jeg måske forstå, at jeg var et "trophy hunt", men jeg har stået frem og talt om selvmord, og hvor svært jeg har haft det. At selv det kan gøre mig interessant viser virkelig, hvor fucked up min generation er, siger han.

De oplevelser, lagt oven i det svingende selvværd, han altid har haft, er nogle af grundene til, at Dimitrios aldrig har haft en kæreste. Der har simpelthen været for mange dårlige episoder, han spekulerer for meget over.

Super selvcentrerede

Og her kommer vi frem til det nye DR3-program, han er aktuel med, som hedder 'En klovn til kærlighed'.

Dimitrios forklarer, at serien ikke er et datingprogram, men et lidt karikeret portræt af hans generations fyr, som helst skal have styr på alt og ligne en af de trænede fyre fra 'Love Island'.

- Du ved, alle de ting, som gør, at vi mister vores virkelighedsfornemmelse og forsøger at leve op til et ideal, som vi jo ikke skal, som han siger.

- Det er skønt at bo alene i min egen lejlighed, men der er også en bagside af mønten, og det er, at jeg er meget alene og får tankekaos. Der kunne det være rart lige at gå ind og spise noget lasagne eller se fodbold med en roomie. (Foto: © Frederik Uhrbrand, DR)

Han kalder sin generation for "fucking usund", fordi de måler hinanden på alle tænkelige platforme i stedet for at kigge indad.

- Min generation er super selvcentrerede. Vi er vokset op med en sølvske i munden og en telefon i hånden. Vi går i byen, men føler os selv for meget til at gå over og tale med nogen, der er "under" vores standard. Men tænk nu, hvis personen var vildt grineren.

- I stedet føler vi, at vi kan ytre os om alt, pege fingre og rakke hinanden ned. Måske skulle vi hellere blive bedre til at tage chancer, snakke med en anden i baren uden at dømme ud fra udseendet, gå over og sige til en person, hvis han eller hun har en fed jakke på.

Selv prøver han at være bedre til ikke at tage sig selv så selvhøjtideligt. Men han medgiver samtidig, at det ikke er det indtryk, man nødvendigvis får på hans Instagram, hvor det er "det sædvanlige highlight bullshit, hvor alting kører".

Dog prøver han at bryde med det. Blandt andet har han for nyligt lagt et billede af sig selv på Instagram, hvor han står i bar overkrop.

Dimitrios Baltzis fik sin søster til at tage et - for ham sindssygt grænseoverskridende - foto til Instagram af ham i bar overkrop for at tvinge sig selv ud af sin komfortzone og vise sine usikkerheder til alle. (Foto: © Frederik Uhrbrand, DR)

Det har krævet enormt meget mod, fordi han selv er alt for smerteligt bevidst om, at han aldrig kommer til at leve op til manges ideal på den perfekte, trænede mand fra 'Paradise Hotel', som han i øvrigt kender flere, der er med i.

Men han er efter mange års usikkerhed kommet til den konklusion, at det også er helt okay ikke at ligne dem.

At have så mange tanker kan nogle gange føles som et asocialt fængsel, men han har fundet en løsning, og det er at skrive digte. De handler om ham selv, hans generation, samfundet, frygt, verden og eksistentialisme, og digtene hjælper ham med at få luft for de tunge tanker. Faktisk skriver han så mange, at han gerne vil udgive en digtsamling en dag.

Han ved også, at han kan være en stor mundfuld for en jævnaldrende, som bare vil have det sjovt.

- Måske skulle jeg date en, der er ældre end mig selv. Jeg har ingen erfaringer, men alle mine tanker er ældre end mig, fordi jeg har følt livet så tungt og nu bor for mig selv og ved, hvad jeg vil med mit liv.

Og så har Dimitrios taget en ny beslutning. I stedet for at fokusere på alt det, han ikke har - som en perfekt kropsbygning eller en kæreste - prøver han i stedet at være taknemmelig for alt det, han rent faktisk har: venner, familie, et godt liv, sin egen personlighed.

- Jeg kan ikke ændre på, hvad andre synes om mig, jeg kan kun ændre på, hvad jeg synes om mig selv, som han siger.

I dag er han stadig single. Men i stedet for at have nedtur over det, som Dimitrios for to år siden ville have haft, sidder han faktisk og føler sig helt stolt; stolt af at han er nået hertil, hvor han tør stå ved sig selv og blotte alle sine usikkerheder for dem, der vil se med.

Vise andre, at han er en klovn til kærlighed. Og at det er helt okay.

En klovn til kærlighed