(Foto: Betina Garcia © Dr)

24-årige Jenan: 'Hvis man finder kærligheden, skal man fandeme holde fast i den'

Jenan har kæmpet for at være sammen med sin danske mand og samtidig bevare forholdet til sit bagland.

Da Jenan fortalte sin mor, at hun havde fået en ny kæreste, var reaktionen ikke ligefrem kram og kys.

Kærestens navn var nemlig Thomas - en dansker.

Moderen var nervøs for den store forskel på deres kultur og religion. Hun ville have, at forholdet skulle afsluttes, og det var ikke til diskussion. Jenan var ulykkelig.

I en måned gav Jenans mor hende den kolde skulder og sagde ikke et ord til hende. Men Jenan ville ikke give op.

- Jeg ville ikke stikke af hjemmefra for at være sammen med Thomas, men jeg ville heller ikke forlade ham for at have min mor. Jeg ville have begge dele i mit liv, for de betyder lige meget begge to.

Jenan havde egentlig også forsøgt at date mænd med samme arabiske baggrund, som hun selv kom fra. Det ville være det letteste.

Men så mødte hun Thomas og blev forelsket i den danske fyr med det rødlige skæg. Hun faldt for hans selvironi og hans humor, som er meget lig den irakiske humor.

Thomas konverterede til islam, parret blev gift, og i dag bor de sammen.

Jenan har i dag et godt og meget tæt forhold til sin mor, og Thomas er blevet en del af familien. Men det har bestemt ikke været let for Jenan at få sin danske kærlighed og samtidig beholde det gode forhold til baglandet.

Født og opvokset i Danmark - men med irakiske rødder - står Jenan nemlig med en fod i hver lejr – eller i en slags ingenmandsland.

- Araberne synes, at jeg er alt for dansk, og danskere ser mig som araberen med yallah yallah-sprog, der danser alt for meget og har for meget temperament.

- Jeg er en minoritet i det hele. Jeg er kvinde, jeg er muslim, jeg er iraker, og jeg er født her i Danmark, og jeg er jyde. Jeg er så meget, at det er helt udmattende, for uanset hvor jeg er, skal jeg tage en kamp, siger Jenan.

 • Jenan er født i Haderslev, men har også boet i Vollsmose. Hendes familie er irakisk, men hun ser hverken sig selv som dansker eller iraker. - Jeg er ikke iraker, da jeg jo aldrig har været i Irak. Men danskere ser mig ikke som dansker. Det har været rigtig svært, for hvad er jeg så? (Foto: Betina Garcia © Dr)
  1 / 10
 • Jenan har gået med tørklæde, siden hun var 12 år gammel. - Jeg måtte ikke gå med tørklæde for min mor, for hun syntes, at det var pinligt, hvis folk skulle tro, at hun havde tvunget mig til det. Jeg ville bare gerne ligne min mor og mormor. Men når du går med tørklæde, antager folk, at du er på en bestemt måde. Jeg følte, at folk så fuldstændigt igennem mig og bare så mit tørklæde. Det er vildt trist på en eller anden måde. I dag går jeg med en turban, hvor jeg bliver set mere som mig selv og ikke bare som den muslimske pige. (Foto: Betina Garcia © Dr)
  2 / 10
 • Barndomsbilleder af Jenan i børnehaven i Haderslev, til Sankta Lucia i skolen, og da hun gik på den arabiske folkeskole i Odense. Jenan gik på på seks forskellige skoler gennem barndommen og blev mobbet flere steder, blandt andet for at være muslim og for at have meget sort hår. - Jeg tænkte for sort hår? Alle fra Mellemøsten har jo sort hår! Så skulle man farve det med henna for at ændre farven. Det er hjernedødt. Jeg kan huske, at jeg i en periode ikke ville være muslim, jeg ville ikke være mig, jeg ville bare gerne være Louise. Det virkede helt latterligt, men sådan havde jeg det. (Foto: PRIVAT)
  3 / 10
 • Boghylden hjemme hos Jenan rummer både hendes jurabøger, 'Fifty shades of grey' og Koranen. - Jeg er en minoritet i det hele. Jeg er kvinde, jeg er muslim, jeg er iraker, jeg er født her i Danmark, og jeg er jyde. Jeg er så meget, at det er helt udmattende, for uanset hvor jeg er, skal jeg tage en kamp. Men nu har jeg bare sagt, at det er sådan, det er. Jeg er ikke dansk og ikke irakisk. Jeg vil meget hellere stå ved, at jeg er kvinde og feminist og minoritetsdansker, end at jeg er dansk eller irakisk. (Foto: Betina Garcia © Dr)
  4 / 10
 • Da Jenan mødte Thomas i 2017, måtte hun være meget ærlig over for ham. Da de havde set hinanden et par gange, lagde hun kortene på bordet, inden de nåede at blive forelskede. - 'Hør her, dude, du ser megasød ud, men du skal lige vide, at du skal konvertere til islam, hvis det her skal blive til noget', sagde Jenan. Thomas tog det hele overraskende godt. - Jeg tænkte, at der måtte være noget galt med ham, siger Jenan. (Foto: Betina Garcia © Dr)
  5 / 10
 • Jenan ville ikke lyve over for sin mor, da de to har et rigtig godt forhold, så hun fortalte hende om Thomas, efter de havde set hinanden et stykke tid. Først var moren ikke glad, og det tog hårdt på Jenan. - Jeg brugte mange muslimske grunde til, at hun ikke kunne sige nej. I islam må du ikke sige nej til en person, hvis han er god. Racisme må slet ikke finde sted. Desuden må man ikke sige nej til konvertitter, siger Jenan. - Min mor er en sindssygt stærk kvinde, der altid har prøvet at gøre, hvad hun kunne for at få det bedste ud af den måde, hun har opdraget os på. Jeg ved, at det altid har været i god vilje, selvom det ikke altid har føltes sådan. (Foto: Betina Garcia © Dr)
  6 / 10
 • Thomas og Jenan blev gift 1. juni 2018 efter at have været kærester i halvandet år. Jenans mormor hjalp Jenan med at overtale hendes mor. De holdt brylluppet hos Thomas’ mor i en stor have på Sjælland med deres nærmeste familie og venner. - Det var et meget intimt og personligt bryllup, selvom det er det mindst irakiske bryllup, jeg eller min familie nogensinde har været til, griner Jenan. (Foto: PRIVAT)
  7 / 10
 • Jenan har en tatovering på sin højre underarm, som er et symbol på hendes kamp. En af hendes mors største bekymringer ved, at Jenan skulle giftes med en dansker, var, hvad andre folk ville sige. - Hvis du siger med stolthed, at min datter er gift med en dansker, og siger, at han er sød og et godt menneske, så er der ikke nogen, der kan sige noget. Men hvis du begynder at kritisere det, begynder folk også at gøre det, sagde Jenan til sin mor. (Foto: Betina Garcia © Dr)
  8 / 10
 • - Mange piger siger, at de ikke vil have, at manden skal konvertere. De ønsker, at deres familie skal acceptere ham, og det kan jeg godt forstå, er en svær situation. Men hvis det ikke er muligt, bliver man nødt til at finde andre veje. Jeg kan blive helt pissed, når jeg hører om de her forældre, der siger nej, bare for at sige nej, når de ikke engang har mødt fyren eller hørt, hvad deres døtre har at sige, siger Jenan. (Foto: Betina Garcia © Dr)
  9 / 10
 • I dag bor Thomas og Jenan sammen i en lejlighed sammen med deres kat, og Jenan er glad og taknemmelig for, hvordan hendes mor og resten af familien har det sammen med Thomas i dag. Jenan har et godt råd til andre i samme situation: - I skal ikke give op. Det er ikke alle, der finder kærligheden. Hvis man finder den, skal man fandeme holde godt fast i den. (Foto: Betina Garcia © Dr)
  10 / 10
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk