25-årige Maia vil gøre op med slankehysteri: Nej, du skal ikke være tynd for at være sund

Maia mener, at fokus bør være på, om din krop har det godt.

Hun tager fat i noget hud på siden af maven og hiver ud. Nana vejer 63 kilo og mangler tre kilo, før hun kommer ned på 60 kilo. Før kan hun ikke føle sig sund.

Nana er helt normalvægtig og en af de unge kvinder, som den 25-årige sociolog Maia Norstved Skøtt har skrevet om i sit speciale på Københavns Universitet, der handler om kvinders forhold til krop, skam og frygt.

Og her er en af konklusionerne, at udskamning af den normale og sunde kvindekrop lever i bedste velgående, fordi vi ikke er i stand til at skelne mellem skønhed og sundhed.

- I min undersøgelse har samtlige kvinder et problem med at se sig selv som tyk og dermed ikke smuk og sund nok. Mange unge piger og kvinder vil allerhelst bare bestå af knogler og et tyndt lag hud, før de føler sig rigtigt sunde. Men det er jo ikke det, der bør afgøre, om man er sund og har en velfungerende krop, siger Maia.

I sit speciale fulgte hun en række unge kvinder uden børn fra 18-32 år, hvor halvdelen var normalvægtige og den anden halvdel overvægtige i forhold til BMI-indekset (body mass index). Men det til trods var kvindernes syn på egen krop bemærkelsesværdigt ens.

- Ingen af dem syntes, det hele var stramt og tyndt nok. Den eneste forskel var bare, at hende med et BMI på 42 syntes, hun havde for store lår og mave, mens hende med et på 23 følte, hun havde slaskede arme, fortæller hun.

Mor vil tabe sig

Følelsen af at være tyk og usund starter allerede i teenageårene eller endnu tidligere, ifølge de kvinder, Maia talte med.

- Halvdelen af de interviewede kvinder kunne fortælle om deres tidligste minder som barn, hvor de blev bevidste om, at der er ting på kroppen, der ikke er værd at kunne lide. Hvis mor går rundt og siger, at hun bør tabe sig, så smitter det af på barnet.

Det er dog ikke kun forældrenes ansvar. Maia synes, myndigheder og sundhedsvæsenet italesætter krop og kilo på en problematisk måde.

- Selvfølgelig skal man rådgive om, at det ikke er sundt at være så overvægtig. Og selvfølgelig skal man foreslå, at folk skal ned i vægt, hvis det går ud over deres helbred. Men problemet er, at tonen er så sort-hvid. Enten er du fin, tynd og sund, eller også er du for tyk, forklarer hun.

I stedet har Maia et andet forslag.

- Vi skal fokusere på, hvordan kroppen har det, i stedet for hvordan den ser ud. For mig er en sund krop at dyrke en masse motion. Det er utrolig vigtigt i forhold til, at dine organer fungerer. Motion gør dig glad, holder din krop aktiv og sund. Men husk, der er forskel på, om du dyrker motion for at træne din mave flad, eller fordi du vil være sund, siger hun.

Var selv ked af kroppen

Selv kender Maia godt til følelsen af at føle sig tyk og usund.

- Jeg har været overvægtig hele mit liv, og er det stadig i forhold til BMI, og det var jeg ked af, da jeg var yngre. Men i mine tyvere begyndte det at vende. Jeg flyttede til København fra Sønderjylland og startede på et nyt studie og begyndte at hvile i min egen krop stille og roligt, fortæller hun.

- Mens du prøver at arbejde på det, du ikke er så glad for, så brug mere tid på at tænke på det, du er glad for ved dig selv, siger Maia, som føler sig sensuel, når hun danser burlesque. (© Jesper Koefoed)

Samtidigt er hun begyndt til burlesque, som er en sensuel dans, der hylder kvindekroppen, uanset form og alder. Det giver hende selvtillid og fokus på kroppen på en helt ny og givende måde, og hun føler sig smuk, når hun er iført burlesque-tøjet.

Ved at stå frem håber Maia, at hun kan være med til at rykke på andre kvinders selvopfattelse.

- Jeg har selv gennemgået processen, fra at det har betydet og fyldt rigtig meget, til at det nu fylder ekstremt lidt. Jeg er blevet enormt glad og fri, og hvis det kan hjælpe andre til at tænke anderledes om dem selv, at jeg råber, så vil jeg gerne råbe højt, siger hun.