27-årige Amalie var 'endnu en køn pige' Instagram. Alt ændrede sig, da hun blev syg

Da Amalie Krarup blev ramt af kræft, krakelerede den perfekte overflade, hun havde skabt på Instagram.

(© @amalieisabellla)

Hvis du scroller to år tilbage på Amalie Krarups Instagram, kan du se billeder af en kvinde med en veltrænet krop, store tatoveringer og langt, velplejet hår, der er farvet sort.

På nogle af dem er hun iført undertøj eller bikini, andre gange har hun nyt tøj på og står med brystet skudt frem, numsen tilbage, full glam og tager en selfie i spejlet.

Billederne er ledsaget af citater som "Hair flips and smiles for miles" og "Mood" og har fået en masse likes og givet hende mange tusind følgere - 14.000 for at være helt præcis. Derfor har de også resulteret i lidt annoncekroner og sponsorater til den jurastuderende influencer fra Horsens.

Men hvad de flotte billeder ikke viser, er, at Amalie Krarup for to år siden begyndte at blive syg. Halsbetændelse otte gange på et år, infektioner i ører, øjne og bihuler samt eksem på kroppen.

Det hele skulle se perfekt ud på sociale medier, selv om Amalie Krarup var begyndt at føle sig enormt træt og hele tiden gik og småskrantede. Det viste sig senere at være lymfekræft, der var årsagen. (© @amalieisabellla)

- Jeg spiller fodbold som hobby, men begyndte at få hjertebanken, når jeg løb. Jeg følte mig som en 80-årig kvinde fanget i min egen krop. Folk syntes, jeg begyndte at lyde som en hypokonder, og jeg følte, det var så pinligt, at jeg stoppede med at ytre mig om det, fortæller Amalie Krarup, der i dag er 27 år.

Det var ikke så alvorligt, at lægen fandt det alarmerende, og derfor var hun sikker på, at det nok skulle gå over.

Men det gjorde det ikke.

Tværtimod blev det kun værre, og da hun i januar i år skulle til Aalborg en fredag og feste med nogle veninder, bemærkede hun en stor bule på venstre side af halsen. Først troede hun, det var halsbetændelsen, som kom igen for niende gang, men da bulen voksede og blev så stor som en bordtennisbold, gik hun til sidst til lægen.

Denne gang blev hun sendt videre til en speciallæge, som scannede hendes hals og kunne konstatere, at bulen var en lymfeknude, og at hun havde en del hævede lymfeknuder i halsen.

Knuden blev opereret ud, men få dage efter, i februar, kom den barske udmelding. Amalie Krarup havde Hodgkins lymfom - en lymfekræft, der kan være dødelig, hvis man ikke kommer i behandling.

Hermed blev hun en af de 1.400 unge mellem 15-39 år, der hvert år får konstateret kræft.

- Det gav mig faktisk mere lettelse, end det skræmte mig. Lymferne er en vigtig del af immunforsvaret, så endelig kunne jeg få en forklaring på alle mine skavanker. De kunne også se, at min blodprocent var meget lav, og det var derfor, jeg blev så træt og forpustet hele tiden. Det var virkelig godt at få en forklaring på det hele.

Grænseoverskridende at være ærlig

Med kræften fulgte store valg. For at minimere risikoen for spredning fik hun fjernet den ene æggestok og frosset nogle æg ned.

- Jeg har ikke en kæreste eller er et sted, hvor jeg vil stifte familie lige nu, og pludselig skulle jeg tænke på meget langsigtede konsekvenser. Men det er, hvad det er. Jeg er ikke i en position, hvor jeg føler, jeg kan være ked af det, når så mange kvinder har problemer med at få børn og måske ikke engang har æg at fryse ned.

- Jeg har tit tænkt, at andre influencere var skide irriterende. Nu kan jeg se, at jeg selv var med til at vedligeholde billedet, siger Amalie Krarup. (© @amalieisabellla)

Det, hun nærmest var mest ked af, var, at hun måtte hun vinke farvel til sit lange hår.

Måske tænker du, det lyder som en lille, banal ting, men for Amalie Krarup var det lange, sorte hår en kæmpe del af hendes identitet og selvtillid på Instagram, hvor hun aldrig kunne drømme om at poste et billede, uden makeup og hår sad perfekt.

- Vil folk stadig kunne lide mig, når jeg er skaldet og har en dårlig dag og kaster op? Hvad med alt det, jeg har kæmpet for for at få 14.000 følgere; hvad nu hvis det hele forsvinder? Jeg havde alle de her tanker og var skidebange for, at min kræftsygdom ville ødelægge den her polerede overflade, jeg havde skabt på Instagram.

Inden hun mistede alt håret til kemo, valgte Amalie Krarup selv at få det klippet kort for at føle sig bare en smule i kontrol over situationen. Og hun fik hevet den sorte farve ud, så hun var tilbage til et mere naturligt look.

Og det var lige her i marts, en måned efter hun havde lagt sit seneste foto på Instagram af et nyt outfit, at hun tog den vigtige beslutning. Hun lagde et billede på Instagram, hvor hun skrev, at hun var kræftsyg, og at det ikke var skidefedt.

Den 10. marts var det slut med den sorte hårfarve og det lange hår, og det delte Amalie Krarup på Instagram. På grund af sin sygdom har hun valgt at holde pause fra jurastudiet og arbejder i dag som marketingchef for en restaurant. (© @amalieisabellla)

Det var første gang, hun var ærlig, og det føltes enormt grænseoverskridende.

- Mens jeg postede det, tænkte jeg, at jeg ville komme til at fortryde det. Men jeg kunne ikke længere lade, som om jeg levede det fede liv.

- Det var sådan her, jeg havde det, og så måtte folk tænke, at jeg var mærkelig eller en tudeprinsesse og lade være med at følge mig. Take it or leave it.

Da Amalie Krarup begyndte at dele sit sygdomsforløb med kemo og operationer på Instagram, oplevede hun for første gang positive kommentarer på andet end sit udseende. (© @amalieisabellla)

Nye følgere strømmer til

Herfra begyndte Amalie Krarup at lægge ærlige stories op fra sit liv og de hårde kemobehandlinger, som hun beskriver som "et levende helvede". Den første gjorde hende så syg, at hun besvimede og måtte indlægges i 11 dage, fordi hendes hals var et åbent sår. Hun fik næring gennem en sonde og fik ikke besøg på hospitalet på grund af corona.

Den næste kemobehandling gav hende nerveskader i hænder og fødder, og hver dag var en kamp for at komme på benene og ud ad døren. Alt det fortalte hun åbent om på Instagram og i sine stories.

Selvom hun var overbevist om, at hun ville miste en masse følgere, skete det stik modsatte. I løbet af nogle måneder fik hun 5.000 nye følgere, og nu begyndte kvinder i alle aldre også at følge hende.

- Jeg fik så meget positiv respons fra folk, selvom jeg viste mig uden makeup og helt skaldet. Folk var ligeglade med min krop, mit tøj, om jeg var i byen og alt det overfladiske. Mange skrev, at de kunne relatere, og at det var inspirerende at høre, hvordan jeg havde et mål om at komme ud ad døren hver dag. Andre kom med gode råd. Det gav mig et boost. Det er derfor, jeg bliver ved med at dele mit liv.

Dog får Amalie Krarup også en del kritiske kommentarer fra folk, der mener, hun maler et glansbillede på Instagram af at være syg af kræft. For eksempel når hun poster et billede af sig selv med paryk, falske øjenvipper og makeup.

- De bemærkninger rammer mig virkelig hårdt. Ja, jeg er syg af kræft, men det betyder ikke, at mit liv går i stå. Nogle dage har jeg lyst til at tage en paryk og vipper på og gøre noget ekstra ud af mit udseende, og det synes jeg, jeg har lov til.

- Før i tiden kunne jeg aldrig drømme om at vise, at jeg var sårbar. Folk skulle ikke tro, jeg havde en dårlig dag. Jeg følte mig fastlåst i den person, jeg var på sociale medier. Det er en befrielse at være ærlig. (© @amalieisabellla)

Hende, der har noget på hjerte

Amalie Krarup er nu oppe på knap 20.000 følgere og bliver i dag kontaktet af flere annoncører end tidligere, som vil lave samarbejder. Hun tøver ikke med at kalde sit alvorlige sygdomsforløb for "en øjenåbner".

- Det kan virke tåbeligt, at jeg i en alder af 27 år havde brug for det. Men jeg var jo desværre en af de kvinder, der troede, at udseende, tatoveringer og et bestemt liv er det, man vil se på Instagram. Jeg følte mig ofte fanget i den person, jeg var, og var ked af det. Men så fandt jeg ud af, at jo mere, jeg blottede mig, jo mere blev jeg et normalt menneske.

Hendes nærmeste familie er også glade for den forandring, hun har gennemgået.

- Min mor er så lettet over, at jeg ikke længere tager hen til hende, bruger timer på at tage flot tøj og makeup på, tager billeder til Instagram, tager tøjet af igen og sætter mig i sofaen og spiser popcorn. Hun syntes, det var så tåbeligt, men jeg var så forblændet af at vise det perfekte liv.

- Jeg græder af lykke. Jeg har netop overstået min fucking allersidste kemo!!!, jublede Amalie Krarup på Instagram den 18. august. Hun er ikke erklæret kræftfri endnu, men hvis der er mere kræft tilbage, skal hun i strålebehandling. (© @amalieisabellla)

I næste uge får Amalie Krarup at vide, om hun er kræftfri, eller om hun skal i gang med strålebehandling. Resultatet vil hun dele med sine følgere på Instagram, uanset om det bliver en fantastisk eller forfærdelig dag. For én ting er sikkert. Hun er færdig med kun at fremstille et perfekt liv.

- Før var jeg bare endnu en køn pige i mængden. Men nu er jeg hende, der har noget på hjerte og tør fortælle om de svære ting under overfladen. Et pænt billede får man ikke noget ud af.

Facebook
Twitter