8 billeder fra Martines uperfekte Insta-liv: Jeg deler mest, når jeg har det skidt

25-årige Martine Max Andersen udstiller sig selv for at få folk til at dele ægte følelser i stedet for perfekte billeder.

- Det ville ikke hjælpe noget, hvis jeg bare lagde lækre billeder på Instagram. Så ville jeg skrive mig ind i en tradition, som allerede er der.

Og flere billeder af smukke mennesker, der drikker rosé, spiser sushi, lige har tabt sig, eller bare deler et dejligt (og fotogent) øjeblik i deres liv gavner ikke 25-årige Martine Max Andersens sag.

Hun vil have mere ærlighed om, hvordan vi i virkeligheden går og har det. At vi ikke er så perfekte, som vi gerne vil vise på sociale medier. At vi har følelser.

- Vi er ekstremt dårligt til at fortælle hinanden, hvordan vi har det. Der er nærmest ingen, der taler om følelser, heller ikke på sociale medier, siger Martine.

Hun mener, at vi glider fra hinanden, når vi ikke viser eller taler om følelser og ting, der kan være svære at tale om.

- Vi distancerer os fra hinanden, hvis vi ikke deler noget personligt med hinanden, siger Martine.

I et håb om at andre vil følge hendes eksempel, deler Martine intime detaljer fra sit eget liv. Mest når hun har det skidt.

Her er et udpluk af hendes Insta-story, som både rummer nøgenbadning, oppustet mave og tømmermænd.

1

Perfekt vs. uperfekt

- Jeg har redigeret billedet til venstre og taget det med et godt lys. Det var meget sådan nogle billeder, jeg lagde på Instagram i starten. Ligesom alle andre. På det andet billede har jeg tømmermænd og make-up under øjnene.

- Mange mennesker bliver nærmest deprimerede, når de har tømmermænd, og jeg går ud fra, at de fleste med tømmermænd sidder derhjemme og føler sig meget uperfekte og har det skidt over at se en masse på Instagram, hvor det bare kører for dem. Der er mange, der skriver til mig, at de har det på præcis samme måde som mig, når jeg deler billeder af mig med tømmermænd og beskriver nogle af de følelser, det giver mig.

2

Nøgen krop

- Jeg deler ikke så meget om min krop og seksualitet op, fordi min familie også følger mig. Det her er det eneste billede, hvor jeg viser min krop, og det er taget i forbindelse med et feministisk projekt på min højskole i sommer.

- Jeg er ikke kropsaktivist. Det er ikke min ting. Men det er fjollet, at vi er bange for at være nøgne over for hinanden, fordi vi ikke selv synes, at vi er pæne uden tøj på. Det er jo ekstremt grænseoverskridende for os, hvis vi skal være nøgne over for en af det modsatte køn.

3

Ramte bunden efter bytur

- Jeg er sindssygt sårbar og sindssygt ked af det, når jeg har tømmermænd. Jeg er helt nede og ramme bunden. Dagen før, jeg tog det her billede, havde jeg haft blackouts i byen og havde den her usikkerhed om, hvorvidt jeg havde gjort noget forkert. Det havde jeg, fandt jeg senere ud af. Det var en frygtelig aften.

- Man kan jo godt stille spørgsmålstegn ved, hvor ærlige vi er, når vi er til fester Du vil måske gerne score og have dine venner til at synes, du er flot. Du prøver at sige de rigtige ting. Det er ikke nødvendigvis ærligt. Men du er ærlig, når du ligger og græder dagen efter, fordi du tænker, at du har gjort alt muligt forkert.

4

Bøvl med maven

- Det her billede handler om sygdom. Det har folk rigtig svært ved at tale om. Men jeg er laktoseintolerant og har – ligesom rigtig mange andre – problemer med min mave. Dem deler jeg tit på Instagram. Det er ikke specielt charmerende at have maveproblemer. Man er oppustet, og det ser ud til, at man er tyk.

- Det er også en forsvarsmekanisme for mig at lægge personlige ting ud på Instagram. Så kan ingen komme og bruge noget imod mig. Det virker som et værktøj for mig, og jeg brugte det faktisk meget terapeutisk i starten, mens det nu mere er drevet af målet om, at vi skal dele mere af os selv med hinanden.

5

Snaskede krebinetter

- Krebinetten er blevet et symbol på min Instagram-profil, for jeg spiser næsten altid krebinetter, når jeg har tømmermænd. Der plejer ikke at være porrer og gulerødder. Når man kigger på sociale medier, får man et indtryk af, at alle spiser sundt, flot og økologisk mad, men det er der er jo ingen på SU, der gør hele tiden, når vi også skal drikke os fulde i weekenden. Så kan vi ikke lave pæn og sund mad altid. Nogle gange bliver det lidt snasket og sovset.

- Det er usundt, at folk tror, de skal være så sunde hele tiden, og det kan jo være med til at udvikle spiseforstyrrelser. Jeg har også selv været inde i en periode, hvor jeg skrev alle kalorier ned, og hvor hele min dag kunne være ødelagt, hvis jeg spiste et stykke chokolade efter en tur i fitness-centret.

6

Græd offentligt

- Det var ret grænseoverskridende at dele det her billede, men jeg gjorde det for at rette fokus på, at der ikke behøver at skulle så meget til, før man græder. Jeg havde bare misset et tog og fået stjålet min pung i metroen. Mere skulle der ikke til, før min verden brød sammen. Man behøver ikke at have været ude for noget traumatisk, før man begynder at græde. Det er bare et tegn på menneskelighed.

- Vi skal have lov til at græde offentligt, men det var ret grænseoverskridende for mig. Folk kan ikke håndtere, at andre græder. Ingen kommer over og spørger, om man er ok. Det er lidt ligesom at se en hjemløs på gaden. Det sætter os i en situation, hvor vi føler, at vi bør gøre noget, men bare ikke gør det. Vi kan simpelthen ikke håndtere mennesker, der har det svært.

7

Kradsede sig til blods

- Jeg havde en nat, hvor det kløede vildt meget på ryggen. Jeg havde noget udslæt, som jeg lå og kradsede i, og så så jeg sådan her ud, da jeg vågnede. Der er en forestilling om, at man ikke skal vise sådan noget. Når der er noget galt med ens hud, eller når man er syg. Derfor fik jeg lyst til at dele det.

- Der var vildt mange, der skrev til mig og kom med bud på, hvad det kunne være for et udslæt.

8

Nøgenbadning

- Jeg tager meget på højskole, for det er sted, hvor man kan være meget ærlig over for hinanden. Her bader jeg nøgen, og jeg ville måske allerhelst være nøgen over for andre. Både symbolsk og bogstaveligt talt.

- Symbolsk, fordi vi bør kunne snakke om, hvordan vi rigtigt har det i stedet for at skjule os bag alle mulige lag. Og så kunne jeg egentlig godt bare tænke mig at nøgenbade med alle de bekendtskaber, jeg har, så vi kan vise, hvem vi egentlig er. Blottede og ærlige mennesker.