- Tak, tak, tak. På grund af dig er min søn på 21 år endelig sprunget ud.
Sådan lød det fra den "stolte mor" Latifa, som var en af de mange dr.dk læsere, der i går tog sig tid til at skrive til journalist og tv-vært Abdel Aziz Mahmoud efter andet afsnit af programmet ”Helvedes homo – en muslim springer ud” blev sendt på DR2.
Abdel Aziz Mahmoud sad klar ved tasterne til at svare på spørgsmål med sin mor ved sin side, og netop denne besked rørte ham.
- Kære Latifa. Tak for din besked! Er rørt til tårer. Har lige vist din besked til min mor, som sidder ved siden af mig.
Abdels mor og resten af familien har siden 2009 vidst, at han var homoseksuel. Et spring, han var angst for at tage, da han frygtede, at hans familie ville slå hånden af ham.
Det skete ikke.
Dagen efter beskeden får Abdel nemlig en mail fra sin far, hvor der står: Jeg tror, der er langt flere homoseksuelle arabere, end der er homoseksuelle danskere. Familie er ikke noget, man kan melde sig ud af.
Sprang ud som homoseksuel foran hele Danmark
I 2016 valgte Abdel Aziz Mahmoud så også at springe ud foran rullende kameraer, selvom hans mor og far i første omgang ikke ville have, at han skulle råbe højt om det.
Men Abdel havde brug for, at det ikke skulle være en hemmelighed længere. Og i DR2-programmet Familien på Lærkevej fortæller han hele Danmark, at han er kæreste med en mand. Direktør i AIDS-fondet, Andreas Gylling Æbelø.
Og selvom langt de fleste har reageret positivt på det, har der også været en række kritiske kommentarer.
Det var disse kritiske røster, som han besluttede sig for at møde ansigt til ansigt for at få svar på spørgsmålet: Kan man både være muslim og homoseksuel?
Her møder han blandt andet en imam, som mener han sagtens kan stoppe med at være homoseksuel, da det er en unaturlig måde at leve på.
Og han møder en muslim, som kalder ham en skændsel for islam og mener, at han burde stenes for at være muslim og homoseksuel. Hvis altså ikke, han boede i Danmark.
Tiden er inde
Flere læsere spurgte i går Abdel ind til, hvad man skal gøre, hvis man kender nogle der ikke tør springe ud.
- Min gode ven, som er muslim og homoseksuel, har ikke sagt det til andre end mig. Hvad tror du, jeg kan gøre for at hjælpe ham?, spørger Nanna.
- Du kan være der for ham, lyder det fra Abdel, som også henviser til at søge støtte i foreningen Sabaah, som blandt andet arbejder for at forbedre vilkårene for homoseksuelle med minoritetsetnisk baggrund.
Og Philip spørger, om han frygter reaktioner på programmet fra det muslimske samfund.
Nej, lyder det fra Abdel.
- Ikke fysiske konsekvenser, hvis det er dét, du mener. Men jeg forventer en masse reaktioner af forskellige slags rundt i stuerne. Og det er godt. Tiden er inde.
Og måske tiden er inde.
For Abdel havde faktisk regnet med at få "klamme" kommentarer, trusler og manglende forståelse, skriver han til Helle, som spørger, hvad der er kommet mest bag på ham, efter programmerne er blev sendt.
- Men jeg er faktisk blevet mødt med overvejende støtte og en sund debat. Jeg håber, dette har været en game changer, siger han.
Og til Kasper, som spørger, om han er bange for at gå på gaden, lyder der et rungende nej. For Abdel har ikke fået én eneste trussel.
- De ekstreme er få, og deres dage er talte.