Amanda Sascha har brugt året på at gøre op med folks fordomme på tv: 'Man skal ikke skue blondinen på håret'

- Jeg er en fighter, men bliver undervurderet og set ned på, siger 28-årige Amanda Sascha.

(Foto: © Niels Borup, DR)

Det lange lyse hår er velplejet. Neglene er professionelt lakeret – nærmest som små kunstværker. Tøjet er lækkert og smykkerne dyre.

Man skal ikke kigge længe på 28-årige Amanda Saschas Instagram-profil for at konkludere, at hun er en kvinde, der elsker luksus. Du ved, det gode liv med rejser, pools, private helikopterture og overnatninger på Hotel D'Angleterre – bare fordi.

- I'm not perfect, but Louis is, som hun skriver på Instagram om en af sine Louis Vuitton-tasker.

Det var også det, man kunne se i DR3-programmet 'De dyre piger' tidligere i år, hvor Amanda Sascha fortalte, hvordan hun elskede luksuslivet og den dyre livsstil.

Man kunne derfor godt få tanken, at hun er typen, der ikke ville kunne overleve uden et spejl. At hun ville løbe skrigende bort, hvis hun skulle bo to måneder et øde sted i den anden ende af verden uden toilet, vand eller strøm.

- Jeg arbejder hårdt for at tjene penge, og dem vil jeg have lov til at bruge lige på det, jeg vil. Også selvom det ikke giver mening for andre. (Foto: © PRIVATFOTO)

Det er i hvert fald nogle af de fordomme, Amanda Sascha har kæmpet mod, siden hun begyndte at leve et liv på første klasse. Og fordomme, hun blev mødt med, da hun tidligere i år troppede op som en af deltagerne i årets udgave af 'Robinson Ekspeditionen'.

- De troede, jeg var en lille, fin pige fra Nordsjælland, som ikke kunne noget. At jeg ikke kunne klare en knækket negl eller en krøllet tot i håret. Flere deltagere fortalte senere, at de troede, jeg ville være på vej hjem med det første fly, siger Amanda Sascha.

Hun er ikke sur, bitter eller fornærmet over det. Mere bare stolt over, at hun i løbet af de knap to måneder, de var væk, fik modbevist alles fordomme og stod tilbage som en af de sidste.

For hvad de ikke havde set komme var, at de havde med en sand overlever at gøre. En ægte "Survivor" – som er titlen på den amerikanske udgave af 'Robinson Ekspeditionen' – der har klaret sig gennem livet ved at klare sig selv.

- Jeg er hårdtarbejdende og en fighter, men bliver undervurderet og set ned på, fordi jeg jo "bare" er frisør eller kan lide luksus, siger hun.

Så Amanda Sascha besluttede sig for at gøre noget ved sagen i 2021 via hele to – vidt forskellige – tv-programmer.

Hun ville vise andre, hvem hun er bag det "perfekte" ydre.

Ingen strøm og mad

Barndommen på Vestegnen var, ifølge Amanda Sascha selv, kaotisk. Hendes far var ikke meget til stede, og hendes mor var – for at sige det pænt – ustabil og fraværende.

Amanda Sascha husker, hvordan de blev smidt ud af flere lejligheder, fordi huslejen ikke blev betalt. Strømmen blev slukket, og der manglede mad.

Som otteårig var det hende, der havde ansvaret for sine yngre søskende, og som skulle forsøge at lave mad ud af det, der lige var.

Da hun var 14, blev hun smidt ud af sin mor, og de har ikke haft kontakt siden.

- Det var en rimelig barsk barndom, som ikke var optimal for noget barn. Men min opvækst har givet mig en tro på, at jeg kan klare mig selv. Jeg bukker ikke under for andres meninger, jeg er mega stædig og giver ikke op. Jeg lægger mig aldrig ned og græder over en situation, men vender den til noget positivt.

Den styrke brugte hun også, da hun blev færdiguddannet som frisør, til at finde et lokale og starte sin egen salon op. Der var ingen kære mor eller far, der kunne hjælpe hende med forældrekøb eller et indskud til den nye salon, så Amanda Sascha arbejdede fra morgen til sen aften for bare at få dækket huslejen på salonen og sin egen lejlighed.

- Det var bestemt ikke et luksusliv. Jeg var helt smadret. Men jeg vidste, jeg var nødt til at gå all in og kæmpe for at opnå det, jeg ville.

Ud over at starte sin egen salon op sprang hun også ud som stylist- og bryllupskoordinator med en veninde, og de hårdtoptjente penge prioriterede hun benhårdt på den luksus, hun altid havde drømt om som barn.

At være med i dokumentarserien 'De dyre piger' var ifølge Amanda Sascha et sundt forløb. For første gang åbnede hun op for sin fortid og de negative oplevelser, hun plejede at holde for sig selv. Her ses hun med sin ven, realitydeltageren Sy Lee, i en af scenerne fra programmet. (Foto: © Niels Borup, DR)

Fik et uventet tilbud

Under den første bølge af corona blev Amanda Saschas frisørsalon dog ramt af lockdown, og midt i karantænen opstod så et helt uventet tilbud.

Hun blev nemlig spurgt, om hun ville være med i en dokumentarserie på DR. En serie, der skulle komme bag facaden på en gruppe kvinder, der levede et luksusliv på Instagram, men som sloges med personlige issues.

Efter at have overvejet tilbuddet endte hun med at sige ja, fordi hun så en mulighed for at bryde med folks forudindtagede holdninger, som hun selv har oplevet utallige gange.

- Det er jo vildt, at fordi man kan lide makeup, stiletter og en pæn frakke, er det for nogle ensbetydende med, at man ikke kan andet end at gå op i sit udseende. Det mindset ville jeg gerne gøre op med.

- Fordi jeg ikke deler billeder af mig selv klokken midnat på arbejde, hvor jeg ser træt ud, betyder det ikke, at min livsstil ikke kræver ofre, siger 28-årige Amanda Sascha. (Foto: © PRIVATFOTO)

Hvorfor viser du overhovedet det her luksusliv på Instagram, hvis du oplever, det giver folk et ensidigt billede af dig?

- Jeg kan lide at leve et luksusliv, rejse, bo på fine hoteller, købe nye tasker, så hvorfor skal jeg ændre det? Og helt seriøst, hvem kan ikke lide luksus, hvis man kan vælge? Jeg voksede op uden at have noget som helst, og nu tjener jeg penge og kan udleve det her. Så hvorfor skal jeg lade være, bare fordi andre vil putte mig i en kasse?

Men når det er sagt, vil hun gerne vise især yngre kvinder og piger, at der er mere til en person end et moment på Instagram. Hun hører for eksempel ofte, at folk tror, hun er født heldig og får alt forærende, baseret på det de kan se på hendes sociale medier.

- Men det er så langt fra virkeligheden, som noget kan være. Jeg har kæmpet hele livet, og hvis jeg står i problemer til halsen, kan jeg for eksempel ikke bare gå til min mor og far og få hjælp. Jeg har kun mig selv, som hun siger.

At stå ærligt frem på tv og fortælle om sin opvækst, uanset hvor grænseoverskridende det føltes, viste sig at være øjenåbner for hende. Pludselig fik hun en masse positiv respons fra seerne for at stå ved hele sin person.

- Det var sindssygt angstprovokerende at dele ens privatliv og fortælle om negative ting, men det var også en vildt fed oplevelse.

Modbeviste alle

Og positiv omtale oplevede hun igen i efteråret, da hun medvirkede i 'Robinson Ekspeditionen'.

Parallelt med optagelserne til 'De dyre piger' havde en veninde nemlig opfordret hende til at melde sig til "Danmarks hårdeste realityprogram". Det gjorde hun – og kom til sin egen store overraskelse med som en ud af 22 deltagere.

Den 27. maj vinkede hun derfor for en stund farvel til kæresten for at flyve til Den Dominikanske Republik og kæmpe mod andre deltagere på en øde strand for rullende kameraer.

- Jeg er mega selvstændig og kommer ikke til at være i en situation, hvor jeg skal være afhængig af andre igen. Jeg vil ikke risikere at føle svigt eller stå uden kontrol, så derfor bliver jeg nødt til selv at kunne styre tingene, siger Amanda Sascha. (© Viaplay/NENT Group)

Alle var skeptiske. De andre deltagere på øen, seerne – ja, selv hendes far, som hun i dag har fået et godt forhold til igen.

- Min far grinede, da jeg sagde, jeg skulle være med i 'Robinson' og mente, at jeg nok ville vende tilbage med det første fly. Men det skete ikke, siger hun stolt.

Indrømmet. På den øde strand kunne hun da godt have brugt et spejl og et rigtigt toilet. Men hun lærte hurtigt nye – eller faktisk gamle – overlevelsesstrategier at kende.

- Det føltes virkelig, som om jeg havde prøvet det før, fordi jeg havde stået i samme situation som barn, hvor vi ikke havde noget. Ligesom dengang indstillede jeg mig på at få det bedste ud af den situation, vi var blevet sat i.

Det var hårdt, men hun havde egentlig forventet, at det ville være værre. Luksusvanerne blev hurtigt lagt væk, og hun tilpassede sig de nye forhold. På turen fik hun kontakt med sine følelser på en ny måde, hvor hun virkelig kunne mærke sig selv for første gang.

Og da hun kom hjem, oplevede hun at få en masse søde hilsner og beskeder fra folk, som havde fået stor respekt for hende efter at have set hende kæmpe i konkurrencen. Og det er hun stolt af.

- Min mission har været at vise folk, at det ikke nytter at have fordomme overfor andre. Bare fordi jeg godt kan lide at se godt ud, kan jeg også kæmpe, lyder det fra Amanda Sascha. (© Viaplay/NENT Group)

I dag er Amanda Saschas Instagram stadig fyldt med luksus, fuld makeup, middage og dyre mærker. Men der er også kommet nye billeder til, som skiller sig ud. Billeder, hvor man ser hende kæmpe i 'Robinson Ekspeditionen' uden skyggen af dyre mærker eller poseren til kameraet.

Selvom hun akkurat ikke kom i finalen, føler hun, at hun har sejret.

- Jeg har fået så meget positiv respons, og folk skriver til mig, at de aldrig vil dømme andre igen. Det er en sindssygt fed følelse, siger hun.

- Jeg fik vist, at man ikke skal skue blondinen på håret.

De dyre piger

Dr.dk har været i kontakt med Amanda Saschas mor, der bekræfter, at Amanda Sascha blev smidt ud hjemmefra som 14-årig, men som ellers ikke ønsker at kommentere artiklen.