Anne droppede sin prestige-ph.d og udsigten til en høj løn: Jeg har fået den fleksibilitet, jeg drømte om

Anne Kjær Laustsen ændrede i den grad karriereretning, da lange arbejdsdage som forsker blev for meget.

Hun lå søvnløs om natten, mens tankerne kredsede omkring. Ikke hver nat, men ofte.

Om dagen regnede hun på familiens økonomi sammen med kæresten, for de havde lige købt hus og fået barn, og hun begyndte at snakke med veninder og kolleger om plusser og minusser ved at sige sit job op.

Det var alt andet end en nem beslutning, da 30-årige Anne Kjær Laustsen valgte at stoppe som ph.d-studerende på Aarhus Universitet. Hun havde kun halvandet år tilbage, så målet og en velbetalt stilling var inden for rækkevidde.

Men hun gjorde det. Smed opsigelsen på sin vejleders bord og lukkede døren efter sig vel vidende, at hun ikke kunne fortryde og få jobbet tilbage. Og hun har ikke fortrudt et sekund.

- Jeg er én af dem, der gik direkte fra folkeskolen til gymnasiet og videre til universitetet med bachelor, kandidat og så ph.d.'en til sidst uden at holde pause undervejs. Det var meget intenst, og jeg tror, det var med til at tage lysten fra mig. Jeg havde brug for et pusterum, siger Anne Kjær Laustsen.

Kemien fyldte meget i hendes liv. Faktisk valgte hun at opkalde sin yngste datter Ester efter en serie af kemiske forbindelser - estre.

- Jeg elsker kemi, men jeg lavede en værdianalyse af mit liv, hvor jeg skrev ned, hvad der betød mest for mig. Øverst på listen stod "fleksibilitet" og "tid til familien".

To ting, hun ikke havde i jobbet som forsker, hvor det var normalt med overarbejde uden skelen til uret.

- Det var dødssygt til sidst

Hun forskede blandt andet i udvikling af medicin til patienter med KOL, da hun trak stikket.

På papiret havde hun en 37 timers stilling, men i realiteten var der tale om mindst 45 timer om ugen plus udlandsrejser og konferencer.

- Jeg fik min første datter midt i forløbet, og barslen med hende var min første pause væk fra skole og arbejde. Det blev en kæmpe øjenåbner for mig, og jeg havde ikke lyst til at vende tilbage til universitetet bagefter. Der var for meget tid alene, og så var der ikke ret meget forståelse for, at jeg havde et liv med børn uden for jobbet. Det var faktisk dødssygt til sidst, og min motivation var helt væk. Jeg kunne ikke hive mig selv op. Jeg vidste bare, at jeg skulle finde noget andet ét eller andet sted.

Anne har indrettet et hjemmekontor med husets bedste udsigt. Parret bor på et nedlagt landbrug i Malling syd for Aarhus. Foto: Palle Herløv.

- Hvordan reagerede din omgangskreds på beslutningen?

- Det vakte opsigt. Der er ikke ret mange, der stopper midt i et ph.d-forløb, for det er svært at få de forskerstillinger, og der er masser af prestige i at være blandt "de udvalgte". Jeg blev mødt af spørgsmål som: "Vil du så aldrig mere arbejde med kemi eller medicin?", og jeg kunne bare svare: "nej, det er ikke planen".

Personlig assistent for sin forlovede

Hendes forlovede, Morten, har sin egen virksomhed, der sælger coaching og foredrag om livsstil.

Parret snakkede om, hvordan Anne kunne passe ind i foretagendet, og om der var råd til at have hende ansat. Det var der, så de skabte en 30 timers stilling - sådan plus-minus - til hende som projektleder.

- Det er mest bare en titel, fordi der skulle stå noget på den kontrakt, jeg i øvrigt selv lavede. Jeg tager mig af hr-delen og alt det økonomiske med fakturering og bogføring sammen med intern og ekstern kommunikation. Det er spændende, og jeg bliver udfordret, fordi jeg laver noget, jeg ikke er uddannet til. Jeg lærer det hele ved at prøve mig frem og ved at snakke med folk, der har forstand på det. Vores revisor er en fast samtalepartner.

Foto: Palle Herløv.

- Hvad er det bedste ved dit nye job?

- Jeg har fået den fleksibilitet, jeg drømte om. Hvis børnene er syge, bliver jeg hjemme. Er jeg selv sløj, kan jeg arbejde hjemmefra. Jeg er meget privilegeret ved at kunne gøre det her, og vi kan sagtens være på arbejde en hel dag uden at se hinanden, mig og Morten. Vi går ikke op og ned ad hinanden.

- Har du et råd til andre, der går og tænker på at skifte til en anden branche?

- Ja, mærk efter i maven. Hvad er vigtigt for dig, og hvad skal der til for at gøre dig allermest glad? Kan du tage orlov eller ferie, så gør det, og brug tiden til at overveje din situation. Man kan ofte bruge sine kompetencer i andre stillinger, og der er masser af folk derude, som er villige til at hjælpe én videre.

Om Anne:

  • Anne Kjær Laustsen, 30 år, bor i Malling.

  • Uddannet medicinalkemiker (bachelor og kandidat).

  • Droppede en ph.d., hun var halvandet år fra at færdiggøre.

  • Arbejder i dag som projektleder med forskellige ansvarsområder i sin forlovedes virksomhed, der sælger coaching.