Astrid er kæreste med en instagrammer: Jeg tager tøj på, som jeg ved, jeg kan lægge mig ned på jorden i

Astrid fortæller ærligt om ulemperne ved at være en 'Instagram wife'.

(Foto: Tariq Mikkel Khan © (c) Scanpix)

Nybrogade i Indre København. 25-årige Astrid Hovman og hendes kæreste Jon Mørck på 26 står ved fodgængerfeltet og venter på, at der skal blive grønt. Det er nemlig signalet til, at Astrid skal løbe ud mellem turister og travle københavnere for at få det helt perfekte billede af Jon, mens han krydser gaden i sine røde og sorte Balenciaga-sneakers og resten af 'dagens outfit'.

Inden de er helt færdige bliver der rødt, og bilerne begynder at dytte. Men det er parret vant til. Sådan er det, når man skal have det helt rigtige billede fra den helt rigtige vinkel på den helt rigtige location.

- Skal vi gøre det igen?, spørger Astrid.

Hun er vant til at blive ved, indtil det perfekte billede er i kassen, så det kan ende på Jons Instagramprofil. Den er fyldt med Jon i moderigtige outfits, der skal inspirere hans over 8.000 følgere til den moderne mands look.

I starten var Astrid flov over at tage billeder af Jon til hans Instagram. Nu løber hun gerne ud midt i et fodgængerfelt for at tage de bedste billeder af ham. (Foto: Tariq Mikkel Khan © RITZAU/SCANPIX)

Henover sommeren har han og andre instagrammere haft ekstra travlt med at posere foran kameraet. Der har været modeuge i København og ferier, der skulle foreviges. Samtidig har de lange, lyse sommerdage betydet ekstra lange arbejdsdage for instagrammerne.

Og ikke mindst deres kameramænd.

Slangudtrykket 'Instagram husband' opstod for nogle år siden som reference til de mange kvindelige instagrammeres tolerante mænd, der går langt for det helt perfekte billede for deres kæreste.

I Jon og Astrids tilfælde er kønsrollerne dog byttet om. Astrid er 'Instagram wife'. Og i dag fortæller hun, hvordan det er. Med stor selvironi, men også med stor kærlighed til Jon og det, der med årene er gået hen og blevet deres fælles projekt.

Astrid og Jon bruger tit fodgængerfelter som location. Også selvom vejen er trafikeret. (Foto: Tariq Mikkel Khan © RITZAU/SCANPIX)

Ifølge Astrid er det et krævende job at være Instagram-kæreste.

- Hvis vi skal et sted hen for at tage billeder, er jeg nødt til at tage noget tøj på, som jeg ved, jeg kan lægge mig ned på jorden i. Det er ikke fordi, han siger, jeg skal gøre det, men det skal jo også være den vinkel, jeg synes er flottest.

- Hvis jeg tager et billede, hvor han sidder på jorden, skal jeg minimum ned i hans niveau. Der har jeg nogle gange måttet sætte mig ned på 'min flade' midt på vejen og tage billeder.

- Der er også andre dage, hvor jeg siger: 'please kan vi ikke tage det her fra en anden vinkel i dag, hvor jeg har mine yndlingsbukser på?', griner hun.

Indimellem samarbejder Jon med kendte danske tøjmærker og har det seneste halvandet år kunnet bruge sin blog og Instagram som en ekstra indtægt ved siden af studierne på CBS, som han afsluttede for nylig. Han drømmer om, at han en dag vil kunne leve af at instagramme og blogge.

Jon er for det meste den, der selv kommer med idéen til sine locations, og hvordan billedet skal se ud. Her får Astrid også hans store ambitioner at føle. Han kan nemlig få nogle ret omfattende idéer.

- Når han laver sine 'Photoshop-billeder', hvor flere billeder er redigeret sammen, har vi nogle gange rekvisitter med. Stiger, stativer og alt muligt. Og så skal jeg stå og tage 100 billeder af, at han hopper, så vi får den rigtige vinkel.

- Jeg synes, det er en sjov proces, men det tager også lang tid.

Astrid og Jon har været kærester i ni år. De mødte hinanden længe før, Jon for tre år siden begyndte at blogge og instagramme om mode og livsstil under pseudonymet 'Portrait de l'homme', der nu er blevet en meget stor del af parrets hverdag.

Nogle gange lidt for stor, mener Astrid.

- Til tider kan det være hårdt og fylde rigtig meget. Nogle gange er det lidt som at have en teenager med til bords, når man spiser aftensmad, fordi telefonen skal tjekkes under maden. For eksempel hvis Jon skal se, hvordan et billede performer, eller der skal svares på kommentarer eller postes et indlæg præcis klokken otte, hvor vi sidder og spiser.

- Så må jeg nogle gange sætte foden i jorden og sige: nu har vi lige et par-moment.

Hun har også lært, at Jon skal have den pæneste portion aftensmad. Hvis den altså er så pæn, at den bare vises frem mellem fashion-billederne på Instagram.

Så kan han selv bruge tid på at tage billeder af sin aftensmad, mens Astrid kan spise sin portion, inden den bliver kold. Billedet skal i øvrigt helst tages i vindueskarmen, så hun har også måttet affinde sig med, at nips er no go.

Jon griner med, mens Astrid fortæller ærligt om, hvordan det er at være kæreste til en ambitiøs instagrammer. Indimellem tilsætter han et genert smil og lader blikket falde ned. Han understreger, at han også er meget taknemmelig for, at hun gider.

Til daglig arbejder Astrid som indkøber og butiksbestyrer. Men mens andre folk kan slappe af, når de har en fridag, eller det er weekend, så har Astrid et arbejde hun skal passe derhjemme.

- Jeg er jo ikke til rådighed for Jon hele tiden. Så så snart jeg har en fridag, går hele dagen med det. Så kan vi godt skyde 3-4 forskellige looks, og så er dagen gået. Det kan være hårdt, at weekenden eller en fridag skal gå med det, når man har haft en lang arbejdsuge.

Men det er der kærligheden - i bogstaveligste forstand - kommer ind i billedet. At hun lige strækker sig lidt ekstra for Jon, når det kommer til fotoshoots på en fridag.

Astrid er vant til, at hun af og til må lægge sig ned på jorden for at få billedet i den helt rigtige vinkel. (Foto: Tariq Mikkel Khan © RITZAU/SCANPIX)

Med tiden er Jons store interesse også smittet af på Astrid. Især efter det første år, hvor de valgte at investere i et godt kamera og en god linse. Det blev pludselig noget sjovere at tage fotos med et kamera frem for mobilen, når kvaliteten af billederne og muligheden for at lege med udtrykket blev større.

Det seneste års tid er Astrid også selv begyndt at instagramme på et mere seriøst niveau. Det betyder, at hun nu kan kræve noget igen for sin tålmodige og loyale indsats som Instagram wife.

Det ændrer dog ikke på, at Jon stadig er den, der får taget langt flest billeder og går mest op i hele processen fra idé til det færdigredigerede billede.

Som på parrets ferie i sommer, hvor de besøgte den græske ø Samos. Her havde de lejet en bil og afsat nogle timer hver dag til at køre rundt og finde inspirerende locations til deres billeder.

Når Astrid lagde sig til at sove efter en lang dag, kunne Jon godt finde på at holde sig oppe om natten for at redigere billeder eller poste en Instagram-story.

- Forskellen på mig og Jon er, at hvis jeg er virkelig træt, så må stories være stories. Så går jeg i seng, og så bliver de postet i morgen, men der gør Jon sit arbejde færdigt. Det skal lægges op, om så klokken bliver tre, før han kommer i seng.

I dag er Astrid dog meget taknemmelig for, at hun og Jon har en interesse, de kan være så meget sammen om.

- Vi behøver aldrig at 'finde på noget' for at lave noget sammen, for vi går efterhånden begge op i det her med liv og sjæl. Det, synes jeg, er en gave, og jeg føler mig privilegeret over, at vi har et fælles projekt.

- Man vælger par-tid fra, hvor man sidder og ser en film og er romantiske sammen, fordi det er en form for arbejde. Men jeg er også glad for, at det ikke bare er Jons projekt, men at jeg jeg får lov til at være en del af Jons produktion af content og hans overvejelser. Og så får vi snakket mere sammen, end hvis vi bare satte en film på.

Samtidig er hun imponeret over Jons evne til at sammensætte tøj og finde locations, som hun først kan være skeptisk overfor, men som hun senere hen alligevel må indrømme fungerer.

Siden Instagram kom ind i Astrid og Jons liv, har de ikke tid til at se romantiske film sammen. Til gengæld får de masser af par-tid gennem deres fælles passion for Instagram. (Foto: Tariq Mikkel Khan © (c) Ritzau Scanpix)

Hun var også meget skeptisk i december sidste år, da Jon bad hende tage billeder af ham på Place du Trocadéro - pladsen foran Eiffeltårnet. Hun blev sur og lagde ikke skjul på, at hun syntes, det var en dårlig location med alt for mange turister.

- Så fumler han pludselig i sin lomme, mens jeg står og fotograferer. I mellemtiden har jeg fået nok af hans fumleri, så jeg har taget kameraet ned. Men så ser jeg, at han har taget æsken op af lommen med ringen i.

- Så jeg får set selve frieriet 'in real life' og ikke gennem linsen, fortæller Astrid.

Billederne, som Astrid tog under Jons frieri, har en helt særlig plads hos parret i dag.

- Jeg har faktisk et billede, hvor han står med æsken åben og skal til at gå på knæ. Jeg synes, det er så autentisk, som det overhovedet kan blive. Det er jo præcis set fra min vinkel.

- Jeg tror, det er noget af det mest positive, der er sket i forhold til det her med at tage billeder. At vi har dét. Det er helt fantastisk.