For høj eller for lav?
For feminin eller maskulin?
Og hvad med næsen – forsvinder den i dit ansigt, eller får den din kæreste til at kalde dig for "emhætten"?
Når det kommer til vores kroppe, kan det være svært at navigere i, hvordan vi skal forholde os til den. Især når vi sammenligner os med vores venner – eller med alle de "perfekte" kroppe på sociale medier.
Men de sociale medier har ikke hele skylden for den usikkerhed over eget udseende, som mange kæmper med, når de ser sig selv i spejlet. Det mener i hvert fald Lene Bull Christiansen, der er lektor ved Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet.
- Sociale medier får ofte skyld for at betyde en helt masse. Men jeg vil nærmere sige, at det er medierne helt generelt, der påvirker vores syn på os selv, med deres idealbilleder af særligt ungdomskulturen. Det er dog ikke helt forkert, at sociale medier har været med til at eskalere den påvirkning.
Fitness-80'ernes indflydelse
Ifølge Bull Christiansen skal vi faktisk helt tilbage i 1980'erne, hvis vi får alvor skal forstå, hvorfor kropsusikkerhed fylder så meget i dag.
- Siden 1980'erne har vi fået idéen om, at man kan modellere og forme sin krop. Både med slankekure, fitness og skønhedsoperationer.
- Og igennem den idé er kroppen derfor i højere grad blevet noget, som man tror, man selv er herre over. Det betyder også, at hvis man ikke lever op til idealet, må der være noget galt med én. Ikke kun med ens krop, men med ens evne til at modellere den.
Samme tankegang ser hun i den tilgang, vi i dag har til vores egen og andres krop.
Som når en person længere nede fortæller om en ekskæreste, der drillende kommenterede størrelsen på hendes næse. Eller hende, der fortæller om en ekskæreste, der gerne ville have, at hendes bryster var større.
- Det er et udtryk for, at de har et særligt billede af, hvordan næser eller bryster skal se ud. Og med den moderne kropstilgang er en ændring af kroppen også noget, man kan bede sin kæreste om at "gøre noget ved".
Hos tidligere generationer var det ikke forventeligt, at man eksempelvis fik lavet sin næse mindre, hvis man fra naturens side var udstyret med én, der var større end gennemsnittet.
Det er det til gengæld i dag, mener Lene Bull Christiansen, der advarer om tendensen:
- Det kan lægge et yderligere pres på os om at leve op til nogle idealer, der hverken er fysisk eller psykologisk sunde for os.
Ville du selv ændre noget - og i så fald hvad?
På DR3's Instagram-profil har flere følgere på ærlig vis delt usikkerheder omkring deres egen krop.
1
- Min næse. En tidligere kæreste kaldte mig for "emhætten". Før det så jeg ingen fejl ved mig selv.
@kirkedalen, 31 år.
2
- Mine fødder. Har altid fået at vide, at de ligner bananer.
Anonym, 18 år.
3
- Mine hip dips. Det fjollede er, at jeg slet ikke selv havde lagt mærke til det, før det blev et kæmpe emne på diverse SoMe-platforme. Nu er det nok min største usikkerhed.
Sofie Bay Rasmussen, 19 år.
4
- Jeg ville ikke ændre noget! Jeg er, som jeg er, og det er godt nok, og hvis der skulle være noget, jeg var utilfreds med, så vil jeg se på det, jeg er tilfreds med, og påskønne det.
@heftholm, 22 år.
5
- Jeg syntes i lang tid, at mine bryster var grimme, fordi jeg har trænet dem væk, så nu hænger de meget. Jeg har dog lært at tale pænt om mig selv og til mig selv, så nu synes jeg faktisk, de er unikke.
Isabella, 24 år.
6
- Jeg har været mange år om at acceptere mine bryster, fordi min eks ville "have mig på p-piller, så de kunne blive større". Men nu ved jeg, at mine bryster er lige, som de skal være.
Freja, 22 år.
7
- At jeg kunne gro et pænt skæg.
Andreas, 25 år.
8
- Mine tunge øjenlåg. Jeg ser såååå træt ud altid.
@juliehstrup, 30 år.
9
- Jeg ville ændre min kvindekrop til en mandekrop.
Magnus, 19 år.
10
- Ville ændre mine tænder. Mange år med bulimi og rygning har desværre misfarvet dem en del.
Caroline, 21 år.
11
- Alt. Tror aldrig, jeg slutter fred med min krop. Men jeg tænker, at mennesker heldigvis også er mere end krop.
Søren, 38 år.
12
- Mere timeglas, mindre firkant med brede skuldre for at føle mig mere feminin. En opvækst med redskabsgymnastik på eliteplan har givet mig en lidt maskulin krop.
Patricia, 28 år.
13
- Jeg ville give mig selv den perfekte hud. Jeg er virkeligt træt af at være i midten af 20'erne og stadig have pletter og knopper i ansigtet.
Mathilde, 24 år.
14
- Vil gerne have en mere trænet krop... Men det kan jeg jo ændre. Gider bare ikke. Vil gerne resultatet, men ikke arbejdet.
Claus, 34 år.
15
- Jeg ville ændre min næse, så den blev mindre. Men jeg kunne alligevel aldrig drømme om at få en plastikoperation.
Kamille, 19 år.
16
- Jeg er naturligt ufatteligt bleg, så vil gerne være lidt mere brun – fordi folk konstant fortæller mig, at jeg skal tage sol og kigger på mig, som om jeg er syg.
Kristina, 21 år.
17
- 100 procent min numse. Den er stor og i vejen. Jeg er den eneste, som har et problem med den – min kæreste er meget tilfreds. Jeg synes bare, at den er for stor og ulækker.
Nikoline, 21 år.
18
- Jeg vil gerne have en bedre attitude overfor min krop. Vi er alle genetisk forskelligt skruet sammen, og der er så meget skønhed i forskellighed.
@fucked_up, 27 år.