Børn, bryllup og skolegang: Følg gamle Børge og unge Johannes' vej gennem livet

I dag bliver vi gift senere, får færre børn og skifter oftere karriere end vores bedsteforældre.

De to venner, 22-årige Johannes og 86-årige Børge, har levet to vidt forskellige liv. (© dr)

Unge i dag kommer til at skifte karriere mange gange i løbet af deres liv. Der er stor sandsynlighed for, at de bliver skilt, og at de er over 30, når de får deres første barn - og de får sjældent mere end to af dem.

Er du til gengæld født for over 80 år siden, ligesom Børge W. Jensen, ser livet meget anderledes ud.

Børge på 86 år og Johannes på 22 år er gode venner, men deres liv kommer med stor sandsynlighed til at udvikle sig helt forskelligt.

Følg to generationers rejse gennem skolegang, arbejde, privatliv, pension og død. Hvor store er forskellene, når du er født i henholdsvis 1931 og 1995, og er der overhovedet nogle ligheder?

7 års skolegang vs. 19 års skolegang

Børge har gået i skole i syv år - fra 1938-1945. Han startede i skole, da han var syv år gammel og stoppede som 13-årig. Derefter skulle han ud og arbejde.

I dag har vi 10 års undervisningspligt. Johannes har gået i folkeskole i 10 år, derefter har han læst fire år på EUX, hvor han har tog en studentereksamen samtidig med, at han uddannede sig til landmand. I 2016 startede han på en videregående uddannelse på Aarhus Universitet. Stopper han med at uddanne sig efter universitetet, har han haft 19 års skolegang.

Johannes blev student fra EUX i Viborg i 2016. (Foto: PRIVATFOTO)

De kære børn

Børge har to børn. Han fik sit første barn som 20-årig, og sit andet barn, da han var 27 år.

22-årige Johannes har endnu ingen børn, og ifølge statistikkerne skal han vente mange år endnu. Statistisk set får Johannes sit første barn, når han er 31,4 år, og han vil få 1,75 børn. Dengang Børge blev far, fik kvinder gennemsnitligt 2,5 børn.

Mere end 10 års forskel på bryllupsalderen

Da Børge var 23 år gammel, blev han gift.

Ifølge Johannes selv er han klar til både at blive gift og stifte familie hurtigst muligt, men er han en gennemsnitlig ung dansker, skal han vente mere end 10 år endnu. Den gennemsnitlige vielsesalder for førstegangsviede mænd er nemlig 34,9 år og 32,4 år for kvinder.

Børge blev gift i 1954. Da var han 23 år gammel. (Foto: PRIVATFOTO)

Skilsmisse

Børge er ikke blevet skilt, men han mistede sin kone i 1991. Efterfølgende traf han en anden kvinde, som han levede sammen med, indtil hun døde i 2016. Cirka 25 % af de ægteskaber, der ligesom Børges blev indgået i 1950'erne, var opløst efter 25 år.

Sandsynligheden for, at Johannes bliver skilt er stor. I 2017 blev 46,8 % af danske ægtepar skilt.

Ét job hele livet vs. forskellige karriereveje

Fra Børge var syv år, til han skulle være soldat som 20-årig, arbejdede han blandt andet på en fyrværkerifabrik, i en købmand, som cykelbud og hjalp naboen med at hive roer op på marken. Da han kom hjem fra at være udstationeret som soldat i Tyskland, fik han arbejde hos Jydsk Telefon - det som i dag hedder YouSee. Her arbejdede Børge i 38 år, indtil han gik på efterløn.

Det er ret usandsynligt, at Johannes kommer til at have det samme job inden for samme branche i 38 år - ligesom Børge. Ifølge Simon Fuglsang Østergaard fra Institut for Fremtidsforskning kommer unge i dag til at lave en del flere karriereskift gennem livet, end man har set tidligere. Arbejdsmarkedet i dag er anderledes end førhen, og selvrealisering foregår i højere grad end tidligere gennem jobbet.

Børge holdt afskedsfest på sit arbejde hos Jydsk Telefon, da han gik på efterløn i 1991. (Foto: PRIVATFOTO)

Pensionsalderen er steget

Som 60-årig gik Børge på efterløn. Det var i 1991. Han havde mulighed for at gå på pension som 65-årig.

Johannes kommer til at være en del ældre end Børge, før han kan trække sig fra arbejdsmarkedet. Ifølge skøn fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering kan folkepensionsalderen for Johannes blive 74 år.

Børge har bevaret sit skæve smil hele livet igennem. (Foto: DR/Privatfoto © (c) DR)

Hvornår indtræffer døden?

De to herrer lever stadig i bedste velgående, og hvis man ser på statistikkerne er det ret godt gået af Børge, at han stadig lever som 86-årig. Middellevetiden for mænd, som er født i 1930'erne, ligger nemlig på 62 år.

Johannes kan forvente et godt og langt liv, da danskernes levetid stiger år for år. Middellevetiden for en mand, der er født i 1995, ligesom Johannes, ligger på 72,7 år. Det er den gennemsnitlige levetid for mænd født i 1995, og Johannes kan derfor sagtens leve længere - ligesom at Børge indtil videre har oversteget middellevetiden for mænd, som blev født i 1930-35, med 24 år.

KILDER: Danmarks Statistik, Institut for Fremtidsforskning, Nordisk Samarbejde, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, Brancheforeningen Forsikring og Pension.

Facebook
Twitter