Christian har to børn med to kvinder i udlandet: 'Jeg troede aldrig, det skulle ske for mig'

Skæbnen ville, at kvinderne var naboer. Lidt chokerende men også praktisk, når han skal besøge børnene.

- Jamen, hvor skal jeg starte, siger Christian Moesby, da vi sætter os over for hinanden.

Herfra står hans mund ikke stille de næste fire og en halv time.

Vi møder Christian over en kop americano i Sallings bistro med udsigt over Aarhus. Kaffen bliver kold, før vi får sippet den i os. Han har meget at fortælle.

DR Mit Liv sætter fokus på virkelighedens singlefædre, fordi ungdomsserien 'Doggystyle' handler om netop det i søndagens afsnit, som kan ses på dr.dk/tv fra klokken 20.45.

Christian er singlefar på sjette år, selv om han kun er 30. Han har to drenge med to kvinder, som bor i norske Bergen, hvor Christian også har boet siden februar 2013.

Han havde aldrig troet, at han skulle ende med et forlist forhold til en kvinde, når han først havde fået et barn med hende.

- Jeg kommer selv fra en kernefamilie, og mine forældre er stadig sammen. Nu står jeg her med ikke færre end to ødelagte forhold og to børn, som vokser op uden daglig kontakt til deres biologiske far. Det påvirker mig og mit liv i en grad, man ikke forstår, hvis man ikke har prøvet det, siger Christian Moesby.

- Det er både sindssygt hårdt men også befriende, fordi jeg har fået en masse tid til mig selv.

Hans historie handler om forelskelser, kærlighed, glæder og gode oplevelser men også afsavn, stridigheder, utilstrækkelighed og afmagt, når alting virker uoverskueligt.

Alle de følelser, der opstår mellem ekskærester og en forælder og et barn. Samt en accept af, at en anden mand pludselig spiller en rolle i hans børns liv. Den sidste er enormt svær og nødvendig at håndtere.

Fartid er drengetid

Christians ældste søn, Nicklas, er syv år. Han mødte Nicklas' mor på nettet, dengang man chattede over MSN. Christian sad hjemme i Ribe, hvor han er født og opvokset, og hun var i Norge.

To år senere flyttede hun til Danmark, de forlovede sig og hun blev gravid. Det var i september 2011, da Christian var bare 22 år.

- Det var ikke planlagt, at vi skulle være forældre så tidligt. Jeg lurede den, da hun en dag spiste fire sukkerfyldte berlinere i streg. Det lignede hende ikke! Hun tog en test, der viste positiv, og det samme gjorde de to næste tests, som hun tog for at være hundrede procent sikker. Den var sgu god nok!

Christian var med til alle scanningerne, for det var vigtigt for ham at være en del af det hele. Nu havde han sat noget stort i gang, og han ville leve op til det ansvar, der fulgte med. Helt bevidst om, at han dermed måtte vinke farvel til en masse tid og oplevelser med vennerne, som de fleste andre prioriterer i 20'erne.

- Vi havde et godt forhold, som jeg troede på, ville holde for evigt. Set i bakspejlet kunne vi godt have været gladere og mere opmærksomme på hinanden. Den slags tænker man bare ikke altid over, når hverdagen kører derudaf.

Da Nicklas var halvandet år, flyttede familien fra Ribe til Bergen. Moren havde fået hjemve, og Christian var med på at rykke tilværelsen nordpå, selv om han flyttede væk fra sin familie, venner og jobbet som autolakerer.

Seks måneder senere gik de fra hinanden.

- Det var ikke fordi, vi skændtes hele tiden. Det fungerede bare ikke mellem os, for vi var uenige om for mange ting. Alt det negative hobede sig op, så en dag var hun pludselig væk, og jeg begyndte at ryste indeni. Min verden brast sgu sammen!

De næste to måneder så han ikke sin søn.

- Jeg havde det svært med at være blevet forladt på den måde, og jeg fik det ikke bedre, da jeg så på Facebook, at hun havde fået en ny kæreste kun en måned efter bruddet. Det var sgu hårdt! Heldigvis for Nicklas er hun stadig sammen med den mand. Der har ikke været flere skiftende mænd, han har skullet lære at kende. Det betyder meget for mig.

Christian havde det i perioder ad helvede til over det liv, han var havnet i, men han hev sig selv op i nakken og besluttede sig for at gøre noget for at få det godt igen.

Han begyndte at styrketræne og tankede på den måde energi, overskud og selvtillid til at date og møde nye kvinder. Kontakten til Nicklas blev genoprettet, og Christian fik samvær med ham hver torsdag og hver anden weekend.

Når de ses, sørger Christian altid for at lave noget, som Nicklas ikke plejer at lave med sin mor. Det må gerne være lidt særligt, når der er "drengetid", og de tager i svømmehallen, op i fjeldene, på Burger King eller kører off-road med fjernstyrede biler.

Tiden ind imellem kan være hård, når han savner Nicklas, for han går glip af en stor del af hans liv. På den anden side er det rart med alenetid, hvor ingen kræver noget af ham.

Gravid få måneder efter første date

Et års tid efter bruddet begyndte han at date den kvinde, der skulle blive mor til hans andet barn, Andreas.

Skæbnen ville, at hun boede ved siden af Christians ekskæreste, uden at de to kvinder kendte hinanden. Lidt chokerende - men samtidig praktisk, når han skal besøge sønnerne, konkluderede han for sig selv.

Herfra gik det stærkt. Efter tre måneder flyttede de sammen, og kort efter blev hun planmæssigt gravid.

Hun havde en datter i forvejen, som Christian også tog sig af. Lidt som en slags medgift, han accepterede.

- Det var indimellem lidt kaotisk. Det er ikke nemt at stå i en situation, hvor man skal opdrage på andres børn, mens man samtidig føler en trang til at beskytte sit eget, hvis de har en konflikt. Hun havde det helt sikkert på samme måde, men vi var enige om, at vi ville være forældre sammen.

Alligevel brød de op nogle få uger inde i graviditeten. Da havde de boet sammen i et halvt år, men de næste otte måneder var kontakten cuttet.

- Når jeg tænker tilbage, tror jeg, det var en slags falsk forelskelse, vi havde kørende. Det bundede nok i virkeligheden i, hvad vi kunne gøre for hinanden af gode ting ved at være sammen. Vi havde et sted at bo, arbejde og styr på økonomien. Det gav mening i øjeblikket at tage det store skridt at få et barn.

Christian kom med til fødslen i august 2015, for han ville have et godt forhold til sin søn nummer to, selv om han vidste, at de aldrig skulle bo sammen. Han var faktisk den første, der holdt Andreas, da moren skulle på operationsbordet efter et kejsersnit, og han husker det som "en superfed far-følelse". Ved Nicklas' fødsel havde han nemlig været mere tilbageholdende.

Det hele satte tanker i gang hos dem begge: Var det en forkert beslutning, da de gik fra hinanden? Skulle de finde sammen igen? Er det hormoner, der spiller ind lige nu?

- Det var tanker om den familie, vi kunne skabe. Jeg havde det ligesom i alle popsangene om ulykkelig kærlighed, hvor jeg ikke ville leve et sekund uden hende. Men, det skulle ikke være os to. Det måtte vi erkende, for vi kunne ikke sammen.

"You fake it till you make it"

I dag ser Christian sine sønner cirka en gang om ugen. Enten sammen eller hver for sig.

Det har indimellem været svært for ham at acceptere, at en anden mand i store perioder indtager far-rollen i hans ældste søns liv.

Men med fokus på at gøre det bedste for børnene får de det til at fungere. De er enige om, Christian og eks'ens nye mand, at de er nødt til at anerkende hinandens tilstedeværelse.

- Jeg plejer at sige: "you fake it till you make it", for børnene skal i hvert fald ikke mærke det, hvis der er spændinger i luften mellem de voksne. Kommunikationen er det vigtigste, og så skal man være enige om et hav af ting som puttetider, og hvad de må spise, så børnene ikke bliver forvirrede. De er nødt til at have nogenlunde faste rammer, uanset hvor de befinder sig.

Når Christian ikke har sine sønner hos sig, lader han op. Her kan kan gøre præcist, hvad han har lyst til, når han har lyst til det. På den måde er han der hundrede procent for drengene, når de er sammen, mener han.

- Det skal ikke lyde totalt helligt, for jeg kan sagtens sidde og glo på min telefon, mens de sidder med en iPad eller et puslespil. Jeg er bare ekstremt opmærksom på, at jeg bruger tiden med dem optimalt. Jeg kan godt stresse over det, hvis jeg føler, at jeg ikke er der nok for dem. Så tænker jeg, om jeg er god nok som far. Det hjælper, når de siger, at jeg er verdens bedste. Det gør de heldigvis tit.

Nu vil han hjem til Danmark

De seneste seks måneder har Christian haft en ny kæreste. Hun bor i Vejle, hvor det meste af hans familie tilfældigvis har rødder.

Hun er ikke en ret stor del af drengenes liv endnu, men det er planen, at parret flytter sammen inden længe, når han forlader Norge.

- Hun er en helt anden type end de to kvinder, jeg har fået børn med. Det hele virker rigtigt med os, og jeg tror på, at det holder den her gang. At vi har en fælles fremtid, fordi vi har et ens udgangspunkt, samme kultur og sprog. Med to forhold, der er gået galt, har jeg en klar fornemmelse af, hvad man ikke skal gøre. Igen er svaret, at kommunikation og åbenhed er det vigtigste. Det lyder som en kliché, men det er nøglen til succes, som jeg ser det.

I starten af 2019 flytter Christian tilbage til Danmark, da han har mødt en vejlensisk kvinde, der her et enkelt barn i forvejen. Det glæder han sig til, selv om det kommer til at koste dyrt i flybilletter mellem Billund og Bergen.

Christian er godt klar over, at det rent logistisk bliver lidt af et puslespil og en stor økonomisk udfordring, når han kommer til at flyve frem og tilbage mellem Billund Lufthavn og Flesland Lufthavn i Bergen for at besøge sønnerne, og han skal altid sikre sig, at der står en Airbnb-bolig klar til dem. De skal ikke bo på et hotelværelse uden sjæl, og han vil ikke overnatte hos ekskæresterne.

Men han har regnet på økonomien og vurderet, at det er det hele værd. Han vil bare gerne hjem til Danmark og starte på en frisk.

- Jeg er sikker på, at mine drenge kommer til at opleve en gladere far, selv om det bliver mere besværligt at ses. På den måde gør jeg det også for deres skyld, og alting ændrer sig i takt med, at de bliver ældre og kan rejse selv.

- Når jeg kigger tilbage, kan jeg godt se, at jeg har skabt lidt kaos i mit liv, men jeg kan ikke gøre tingene om. Når regnestykket gøres op, er jeg en mand med to børn, som jeg elsker ubeskriveligt højt. Og hey, jeg er kun 30! Der er masser af tid til at skabe et nyt liv.