Danske Anja redder børn fra dødspaneler og hekseretssager

Danske Anja Lovén kæmper stadig for at redde heksebørn i Nigeria, og så er hun ved at bygge et børnehospital.

- Om natten kommer børnene og tager hans fod med ned i hekseverdenen. Og dér er der rotter, som spiser af foden.

Historien lyder som en gyser af Stephen King, men den er vaskeægte virkelighed. I hvert fald ifølge en nigeriansk bedstefar med en hævet fod.

Han mener, at hans to børnebørn er hekse, og danske Anja Lovén har sat ham stævne for at tage børnene væk fra ham og den overtroiske landsby, de bor i.

- Bedstefaren fortæller, at hans barnebarn gik over til et træ, hvor han kunne kalde onde onder frem. Han tog simpelthen ind i det her træ, ned i hekseverdenen og kom tilbage med rotter. Når man sidder og lytter til sådan en historie, så får man virkelig bare lyst til at slå den mand lige i hovedet og sige: "Hvor dum er du?".

Anja Lovén kæmper stadig børnenes sag. Det er lykkedes hende at stable børnehjemmet 'Land of Hope' på benene. Det er nu et hjem på en tre hektar stor grund, der huser de børn, Anja og hendes team har hjulpet.

Hun redder børn, der er beskyldt for at være hekse i Nigeria, og kom for alvor på alles læber, da hun i 2016 reddede "heksebarnet" Hope i ét af verdens farligste områder.

Lever som i 1500-tallet

I første afsnit af dokumentaren 'Anjas børnehjem' forsøger hun at befri tre børn, som er blevet mærket som hekse. Men deres landsby insisterer på at holde en hekseretssag mod de små børn, hvor de risikerer at miste livet.

Udover de to børnebørn, der bliver beskyldt for at være hekse af deres bedstefar, bliver et tredje barn beskyldt for at få en mand i landsbyen til at tisse blod.

- Det er folk, der aldrig på noget tidspunkt i deres liv har haft mulighed for at gå i skole, og ude i de samfund, hvor de bor, sker der ingen udvikling. De her mennesker lever, ligesom vi gjorde i Danmark i 1500-1600-tallet, hvor vi også brændte kvinder, fordi vi troede, de var hekse.

Anja vil gerne have de tre børn med sig med det samme, men det går ikke. For snart kommer det såkaldte dødspanel forbi landsbyen for at afholde hekseretssagen.

Måske bliver børnene dømt til døden.

Hope har det godt

Anja Lovén er dog ikke typen, der giver op. Det har hun blandt andet bevist, da hun mødte den helt særlige, lille dreng, børnehjemmet har fået sit navn efter.

Det underernærede, beskidte og udstødte barn, der med udslukte øjne tager imod en tår vand af Anja, har brændt sig fast på de flestes nethinder, og efter mange måneder på hospitalet, kom drengen Hope til kræfter igen.

Billederne af den lille, underernærede Hope gik verden rundt i 2016, og førte til 20 mails fra CNN og BBC samt en masse donationer til Anja Lovéns nødhjælpsfond, DINNødhjælp. (© dr)

Billederne af ham gik verden rundt, da han i 2016 blev reddet af Anja.

I dag er Hope en glad, trind dreng, der bor på børnehjemmet sammen med mange andre børn.

- Det er simpelthen så fantastisk for mig at se den enorme udvikling, han har været igennem. Han er jo sund og rask. Jeg er virkelig imponeret over ham, siger Anja.

Men selv om Hope har boet på børnehjemmet i to år og trives, melder der sig stadig bekymringer vedrørende den lille dreng.

- Han har boet hos os i to år, og han kan ikke tale. Vi tror, at han skal have høreapparat.

I dag har Hope det godt, selv om han stadig ikke har noget sprog. (© dr)

Vil bygge børnehospital

Og Anja vil i det hele taget gerne gøre mere ved de sundhedsmæssige udfordringer, der knytter sig til at drive et børnehjem.

Hun vil bygge et børnehospital i tilknytning til hjemmet med plads til tyve patienter.

Men udfordringerne er store: Alt inventar og udstyr mangler, og det er svært at finde en frivillig læge, som vil rejse til Nigeria og starte det op.

De fleste af de børn, Anja redder, kræver akut behandling. De kan både være syge med tyfus og malaria - og nogle af dem er nærmest blevet tortureret.

Noget af det værste, Anja har oplevet, var, da hende og teamet reddede Asugua - én af de ældste drenge på børnehjemmet.

- Han var blevet bundet op af et træ, og så havde de hakket og stukket i hele hans krop med macheter og knive - og til sidst hakkede de en økse i hovedet på ham. Det er helt mirakuløst, at han overlevede.

Du kan følge Anjas kamp for at få hospitalet på benene i første del af dokumentaren 'Anjas børnehjem', der bliver sendt på DR2 23. april klokken 22.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk