Dennis ville gøre noget godt for sig selv: 'Selvfølgelig kan en 31-årig gå med toupé'

Nyt hår på hovedet giver ham et kæmpe selvtillidsboost, men hvorfor betyder det så meget?

Dennis blev siddende i bilen i nogle minutter, da han efter knap to timer bag rattet kørte ind på en p-plads og slukkede motoren.

Klokken var lidt i otte en fredag morgen, og han var ankommet til nordjyske Aars.

- Jeg har aldrig kigget mig i bakspejlet så ofte, som jeg gjorde på den køretur. Da jeg sad dér, tænkte jeg, om jeg lige skulle tage et sidste billede, før jeg gik ind i salonen. En sidste snap til vennerne.

31-årige Dennis Stampe Nielsen fra Give har brudt et tabu. Det kostede ham 6.300 kroner, og det holder i bedste fald i et års tid.

Siden midten af november sidste år har han gået med toupé, som han hver morgen sætter på issen med dobbeltklæbende tape. Om aftenen tager han den af igen, selv om han godt kan sove med den på.

Dennis blev skilt i september, og det var en hård omgang at komme igennem. Særligt når man som ham har to børn med den kvinde, han ikke længere er sammen med.

- Oven på det her følte jeg, at der skulle ske noget nyt. At jeg ville gøre noget godt for mig selv og få et selvtillidsboost. Jeg har været tyndhåret i nogle år, og jeg har været træt af det i perioder og misundelig på jævnaldrende og ældre, der stadig har hår, men nu ligner jeg en hvilken som helst anden 31-årig, siger Dennis Stampe Nielsen.

I starten var Dennis bekymret for, om toupeen kunne blæse af eller komme til at sidde løs. Det er ikke sket for ham endnu. Håret bliver siddende, hvor det skal, til han løsner på tapen.

Det er ikke fordi, at han nu er fri på markedet og skal ud at score sig en ny kvinde. Det her handler om ham selv og det billede, han ser, når han kigger sig i spejlet.

- Der er mange, der forbinder toupeer med noget, der blafrer på toppen af en gammel mands hoved, men vi er også unge, der bruger det. Jeg sidestiller det med kvinder, der får silikone i brysterne eller løftet ballerne. Det handler også for dem om selvtillid og selvsikkerhed. Jeg er en mand, der gør noget ved mit udseende, og det er vel okay.

Dennis mener ikke, han har hovedformen til at fjerne alt håret, og han kunne ikke forene sig med tanken om at være skaldet.

- En transplantation var for dyr, og jeg havde ikke lyst til at prøve med hverken piller, medicin eller cremer. Toupeen her var et billigere og mere sikkert alternativ. Uanset hvad er det her ikke en definitiv beslutning. Nu får den en chance, og indtil videre er jeg meget tilfreds.

  • Dennis kontaktede en frisør i Aars, der selv bruger toupé. En måneds tid senere fik han selv hår på igen efter nogle års fravær.
  • Toupeen rulles på enten forfra og bagud eller omvendt. Det kræver lidt øvelse, før den sidder der i første forsøg. Det gælder om at lave en usynlig overgang mellem falsk og ægte hår.
  • Dennis tager toupeen af, når han bader og sover. Den skal vaskes i hånden to gange om ugen og ventes at holde i et års tid med hans måde at bruge den på. Desuden skal tapen skiftes efter behov.
1 / 3

Skaldet under håret

DR Mit Liv besøger Dennis i det hus, han lejer centralt i Give. Her har han indrettet sig, så der er plads til ham og børnene, når de er hos ham.

På køkkenbordet står en papirpose fra frisøren med en såkaldt "startpakke".

Her er shampoo, en rulle dobbeltklæbende tape og en lille spray, der skal bruges til at løsne tapens lim fra issen, så håret kan tages af.

- Jeg har også investeret i en hårtørrer. Det er første gang i mit liv, jeg ejer sådan én. Det er i det hele taget nyt for mig at bruge tid foran spejlet om morgenen, nu da jeg har hår, der skal sidde ordentligt.

Dennis bruger en dobbeltklæbende tape til at holde toupeen på plads.

Dennis er barberet helt skaldet på toppen af hovedet, så tapen kan klæbe godt fast til huden. Det klarede frisøren som det første den fredag morgen, og Dennis skal så selv holde det ved lige, ligesom kanten og hans tilbageværende rigtige hår skal klippes, så længden altid passer.

- Det var lidt underligt at sidde i stolen og vide, at nu forsvandt det hår, der var tilbage. At jeg om et øjeblik ville have totalt måne. Det føltes som timer, mens han kronragede mig med maskinen. Shit, det var ubehageligt! Da så toupeen kom på, havde jeg pludselig 30 centimeter hår ned foran øjnene for første gang i mit liv. Det var helt surrealistisk at opleve. Så var det bare med at bestemme sig for en længde.

Dennis skulle til en L.O.C.-koncert dagen efter, og han valgte at sove med håret på.

- Jeg var nervøs for, at jeg ikke kunne finde ud af at tage den af og sætte den på igen, og ville den sidde ordentligt fast, hvis jeg begyndte at svede på toppen under koncerten? Jeg endte med alligevel at tage den af om lørdagen, og det tog heldigvis kun nogle få sekunder at sætte den på plads igen. Det gælder bare om at få kanterne til at passe - så ruller man den på.

Dennis har for første gang i sit liv købt en hårtørrer, som han bruger hver morgen. Apparatet af mærket Remington stod ham i 130 kroner i den lokale Matas.
Dennis har for første gang i sit liv købt en hårtørrer, som han bruger hver morgen. Apparatet af mærket Remington stod ham i 130 kroner i den lokale Matas.

Made in China med hår fra Skandinavien

Toupeen er fremstillet i Kina og sammensat af hår fra mennesker i Skandinavien, så det matcher Dennis’ egen danske leverpostejsfarve. Hårene er sirligt og perfekt placeret i en skal af silikone.

Før og efter. Dennis var tyndhåret og helt skaldet på toppen af issen. Efter 30 minutter i stolen hos frisør Ertmann & VP i Aars var hans udseende totalt forandret. Privatfotos.

- Hvordan føles det at have den på?

- Det føles godt. Jeg kan ikke mærke den. Jeg havde en idé om, at jeg ville kunne mærke tapen rive i huden, hvis toupeen bevæger sig, men det er ikke tilfældet. Den største forskel er, at jeg ikke længere fryser hovedet.

- Hvad med selvtilliden?

- Den er klart bedre. Tidligere følte jeg, at andre kiggede på mig og tænkte, at jeg var grim og tyndhåret. Det var det samme blik, som hvis man render rundt med en stor bums i panden, som andre har svært ved ikke at fokusere på. Jeg ved godt, at det ikke nødvendigvis var sådan, men det påvirkede mig en del, og det var ubehageligt at have det sådan. Det lå altid i underbevidstheden, og det blev kun værre med tiden. Sådan har jeg det ikke længere. Nu kigger de på mig og ser en helt almindelig, ung mand med hår ligesom alle andre.

- Hvordan har dine venner og familie reageret?

- De synes, det klæder mig at have hår igen, og de har stor respekt for min beslutning om at gøre noget ved skaldetheden og tale åbent om det. Mange siger, at de aldrig før har mødt en 31-årig med toupé, men det kan de jo sagtens have gjort uden at vide det.

- Vil du selv have svært ved at fortælle det, hvis du møder en ny kvinde?

- Det tror jeg ikke. Jeg hiver den nok ikke af på første date, men hun skal jo kunne acceptere den, ligesom hun skal acceptere, at jeg har børn. Begge dele er en del af mig nu.