Droppede lederstilling for at lave juice: Penge betyder ingenting, hvis du ikke er glad

Rachid har byttet grå beton og opslidende arbejdsdage ud med frihed og farverig juice.

Vrrrrrrr!

Slowjuicer vs. æble 1-0.

Rachid Ahmad Rachid står i køkkenet i gang med at transformere et æble, spinatblade, kål, broccoli og en citron om til en grøn økologisk juice efter egen opskrift.

'Organic bomb', kalder han den.

Svedperlerne blander sig med de mørke krøller, der klistrer sig til hans pande.

Uden for har sensommeren sat slutspurten ind med en temperatur på 26 grader.

Den lille juicebar 'Chichi's' ligger og putter sig i et ekslusivt hjørne nederst i et BIG-lejlighedskompleks i den nye Aarhus-bydel Aarhus Ø.

Her er havnebad, beachvolleybane og en havnepromenade med streetfood, skurvognstoiletter, surf-udstyr og instagram-værdige solnedgange.

1. juli i år bød han de første kunder på en juice i sin helt egen juicebar. Det var samtidig et farvel til en på papiret fornuftig fremtidsplan og en fast løncheck.

- Det var helt klart en svær beslutning at tage. Jeg vælger at ofre, alt hvad jeg har af indtægt, status og jobmuligheder på noget, hvor der ikke er en garanti for, at det kommer til at køre godt. Selvom jeg selvfølgelig tror på, at det nok skal gå.

Men han har haft sine grunde til at satse alt.

For bare få måneder siden var settingen en noget anden for 28-årige Rachid.

Her stod han på en byggeplads i Gellerupparken iført hjelm og sikkerhedssko.

Han var byggeleder, og han havde fået nok.

Han betegner livet på byggepladsen med ord som 'hektisk' og 'stressende'.

Som byggeleder skulle han konstant være på. Om det så drejede sig om en svensk betonleverandør, der ringede til ham klokken fem om morgenen, eller en håndværker, der 'sparkede døren ind' til hans kontor for at bede ham om en tjeneste.

Det var '200 kilometer i timen' og ingen tid til ferie. Når han havde fri ved 18-tiden og trådte ind ad døren hos sin mor og lillebror i sit hjem, der også ligger i Gellerupparken, var han udmattet og havde ikke overskud til at være sammen med sin familie.

- Det var en banegård, jeg mødte ind til. Jeg kunne ikke sidde fem minutter ved mit skrivebord uden at få en ny opgave. Når jeg gik hjem lå den plan, jeg havde lagt dagen før, altid nederst i bunken.

- Jeg har altid elsket at have flere bolde i luften. Men jeg skulle helst også gribe nogle af dem.

For hver dag der gik, dalede motivationen.

- Når du skal slukke ildebrande hver dag og ikke rigtigt kan udføre det, du skal, så bliver du lidt 'træt', og så falder arbejdsmoralen.

Rachid havde tjent gode penge som byggeleder og havde for to år siden investeret i et lokale på Aarhus Ø. Han ville sætte det i stand og sælge det videre - som en investering.

Men hurtigt begyndte tankerne om at åbne en juicebar at kredse rundt, dér under sikkerhedshjelmen.

Han havde flere venner, der arbejdede i juicebarer rundt omkring i Aarhus. De virkede til at have et helt andet overskud, når arbejdsdagen var omme.

- Jeg lagde mærke til, at når de fik fri fra arbejde, så var de 'på'. Når vi skulle mødes, glædede de sig, for nu skulle vi bare give den gas!

Han havde altid elsket frugt og gået meget op i sport, sundhed og økologi. Pludselig gav det hele mening.

Det var dét, han skulle. Han skulle beholde lokalet selv og åbne en økologisk juicebar.

Familien var dog ikke lige så begejstrede for idéen som ham.

- De var chokerede, da jeg sagde, jeg ikke skulle være byggeleder længere. I vores kultur, siger du ikke op, når du har sådan et godt arbejde. Slet ikke for at lave juice. I Mellemøsten svarer byggeleder til at være arkitekt, og man skifter kun job for at kravle op ad karrierestigen.

Rachid er født og opvokset i Aarhus, men hans far, som han mistede som helt lille, og hans mor er fra Palæstina.

Rachid var dog aldrig i tvivl om sin beslutning. Han har altid været vant til at gå sine egne veje.

- Jeg har altid været familiens 'sorte får'. Jeg har fem søskende, som er bioanalytiker, skolelærer, datalog, pædagog - og min lillebror læser til finansøkonom. Jeg blev uddannet murer.

Da han uddannede sig videre til byggekonstruktør og blev byggeleder, var familien stolte.

Men nu stod han dér klar til at bytte sin fornuftige fremtidsplan ud med farverige frugter og en usikker økonomi. Klar til at være ’det sorte får’ igen.

- Det, jeg er mest nervøs for, er, hvis det går galt, og jeg pludselig har 1.000 mennesker i nakken, der siger: 'Hvad sagde vi? Du forlod din uddannelse, og alt du havde, og nu er du arbejdsløs'.

Men for Rachid føltes det alligevel helt rigtigt.

For ham betyder status ingenting, og en fed løncheck hver måned er ikke noget værd, når man hverken har tid til at holde fri og føler, andre bestemmer over hele ens arbejdsdag.

- Økonomien kan være ligegyldig, hvis man ikke har det godt, når man har fri. Når man har været igennem sådan en hektisk og stressende periode, som jeg har, finder du ud af, at penge ikke er det vigtigste.

Selvom familien var bekymrede for hans beslutning, støttede de op om hans projekt.

Hele familien, især hans 22-årige lillebror, blev hurtigt udset som prøvekaniner for Rachids juice-eksperimenter, når han stod hjemme i køkkenet i Gellerupparken og udviklede sine juiceopskrifter.

Og det har ikke altid været et taknemmeligt job.

- Jeg lavede nogle juiceopskrifter, som jeg næsten ikke tør nævne her, for de var virkelig klamme.

- Jeg prøvede på et tidspunkt at lave én med naturel yoghurt og æble. Det var virkelig ulækkert. Men det skulle prøves for at se: Hvad sker der med konsistensen, når du blander noget tykt, flydende sammen med noget tyndt væske? Og hvilken farve får den?

Med hjælp fra familiens kritiske smagsløg og en ven, der arbejder i en juicebar, fandt han frem til de juiceopskrifter, han præsenterer på menuskiltet i dag.

Fra 'Nature touch' med æble, rødbede, ananas og avokado til hans egen favorit 'Another One' med æble, hindbær, ananas, lime og mynte.

- Nogle har spurgt, om det er 'sådan en mellemøstlig juice', jeg laver, men nej, der er er ikke hummus i, griner han.

Selv hans lillebror kommer på besøg i den nyåbnede butik - helt af sig selv.

- Men han holder øje med, at jeg ikke eksperimenterer på ham. Han skal lige have navnet på juicen og tjekker på skiltet, at det er de rigtige ingredienser, jeg kommer i.

Rachid skal dog stadig høre for, at han har taget springet fra byggeleder til 'juicemand'.

- Min familie driller mig med, at jeg har læst i så mange år for at presse æbler, og alle diskussioner, vi har for sjov, ender altid med: 'Bare smut hen og pres dine æbler'.

- Men det har også været fedt for dem at se, at jeg hygger mig med det, jeg laver, og at jeg har fået meget mere tid og overskud til dem.

Det er nu lidt over to måneder siden, at Rachid serverede en 'Organic bomb' for første gang. Og han har ikke fortrudt.

- Jeg har aldrig set nogen komme herind og bede om en juice i stresset tilstand. Der er ro på, og alle er glade. Det er et helt andet arbejdsmiljø. Jeg kan rigtig godt lide, at jeg kan skræddersy hvert eneste produkt til kunden, og jeg ved, om stamkunderne kan lide lidt eller meget ingefær.

Håbet er, at han vil blive kendt som den lokale 'juicemand' på Aarhus Ø, og at han kan få flere folks øjne op for den økologiske juice, selvom den koster lidt mere end den almindelige.

Han lægger stadig mange timer i sit arbejde. Nok lige så mange som før. Men nu er de ekstra arbejdstimer interessetimer. Og han har tid til at spise morgenmad med familien, tage til lægen med sin mor, i fitnesscenteret med sin søster og tage en snak med vennerne, når de kigger forbi til en juice.

Og det er meget mere værd, end de gode penge, han tjente som byggeleder.

- Penge gør dig kun glad én gang om måneden, når du kan se, de er kommet ind på din konto. De resterende 29 dage er du ikke glad.

- Jeg har det meget bedre som menneske nu, og det er 30 dage i måneden, ikke kun i én dag. Jeg føler også, at jeg vokser hver dag, fordi jeg har meget mere indflydelse på mit arbejde nu.

Selvom han på få måneder allerede har fået flere stamkunder, ved Rachid godt, at et land som Danmark, med mange kolde og våde måneder, ikke er det letteste sted at sælge juice året rundt.

Derfor begyndte han for nylig at tilføje bagels til menukortet. Det kan forhåbentligt trække flere kunder til i vinterhalvåret, og på første sal har han et lager til pakker, så folk kan hente pakkepost i hans butik. Man kan også hente frisk, økologisk frugt i butikken.

Forhåbentligt giver det kunderne lyst til at købe en juice med.

Den helt store drøm er at åbne mange flere butikker, som han selv indretter. Det har han også gjort med butikken her, hvor han blandt andet har tegnet og bygget køkkenet selv. På den måde kan han kombinere sin passion for juice med sin uddannelse som byggekonstruktør.

Om butikken bliver en succes er for tidligt at sige endnu.

Men han har ingen plan b.

- Det her er plan a, b, c og d. Jeg kører ikke med nogen plan b. Det kan du ikke, hvis du er selvstændig. Hvis du har en plan b, har du allerede forberedt dig på, at det går galt.

- Jeg er ikke bange for at kaste mig ud i noget nyt. Jeg gør det bare. Jeg vil ikke fejre eller frygte noget på forhånd. Men jeg vil arbejde hårdt for, at det kan blive en succes. Det handler om at kaste sig ud i det og så håbe, at du har taget faldskærmen, og ikke sportstasken, på.