En ydmygende indkøbstur blev vendepunktet for Qasim: Nu hyldes han som rollemodel i ny film

Som barn solgte Qasim smøger på gaden i Somalia. I dag fremhæver statsministeren ham som det gode eksempel.

(Foto: Betina Garcia © Betina Garcia)

Som barn solgte Qasim Ahmed Nuur smøger på gaden i Somalia for at brødføde sin familie. Nu ejer han en succesfuld barbershop i Vollsmose og bliver fremhævet af statsministeren som det gode eksempel på en mand, der skaber det bedste liv for sig selv.

Og så er han aktuel i dokumentarfilmen 'Q's Barbershop'.

Men succeshistorien om Qasim så helt anderledes ud for blot seks år siden. På en forårsdag i 2013, da han var 29 år, ramte han bunden.

Efter en rodløs ungdom i Aarhus var han ellers ved at få styr på sit liv. Han var blevet gift med Mariam, og de var netop flyttet til Vollsmose for at starte på en frisk i en ny bydel. Mariam var højgravid, og Qasim ledte konstant efter job.

Det var sidst på måneden, og parret havde ikke penge til mad. Køleskabet var tomt, og senere samme dag skulle familien komme forbi til middag i deres nye lejlighed i Vollsmose.

Derfor havde Qasim på forhånd aftalt med en lokal købmand, at han kunne betale på kredit, så han kunne få varerne nu og betale senere. Men da varerne var læsset op på båndet, afviste købmanden pludselig deres aftale.

Foran gravide Mariam bad han Qasim om at efterlade varerne og gå tomhændet ud, når han ikke havde råd til at betale.

- Jeg havde intet og var nu blevet nedgjort foran min højgravide kone. Vi gik derfra, og hun tørrede mine tårer bort. Jeg rystede og lovede hende, at jeg aldrig ville sætte os i den situation igen. I dag fortæller min kone altid den historie med stolthed, fordi det endte dér. Jeg holdt, hvad jeg lovede hende, fortæller Qasim.

Da Qasim flyttede til Vollsmose i 2013, opdagede han, at der manglede en afrofrisør i området. Med 9.200 indbyggere, hvoraf ca. 1.200 af dem er fra Somalia, vidste han, der var kunder nok, så han lærte at klippe og åbnede Q's Barbershop året efter. (Foto: Betina Garcia © Betina Garcia)

Startede fra bunden

Den store ydmygelse den forårsdag i 2013 fik vækket Qasims overlevelsesinstinkt fra barndommens gader i Somalia, hvor han selv skulle skabe sine egne jobs for at få penge til familiens overlevelse.

Han begyndte at kigge rundt i sit nye kvarter, Vollsmose. Her bor der cirka 9.200 indbyggere, og mere end 70 procent er indvandrere eller efterkommere. Omkring 1.200 af dem er fra Somalia, hvor han selv kommer fra. Men, opdagede Qasim, der lå ikke en eneste frisør i området, som kunne klippe afrohår. Han øjnede straks sin store chance for at skabe sin egen forretning.

Et år efter, i februar 2014, slog han dørene op for Q's Barbershop i centeret i Vollsmose – 'Danmarks mest eksotiske lokalcenter'.

- Jeg startede fra bunden ud af ingenting. Jeg havde ingen penge, og jeg havde ikke råd til at lægge depositum, men jeg fik centerchefen overtalt alligevel, fortæller Qasim.

- Min far åbnede flere forretninger i Somalia for at forsøge sin familie. Det har jeg arvet. Jeg har endda fået muligheden for at vokse op i Danmark og få et bedre liv, og det skal jeg ikke spilde, siger Qasim, som droppede ud af 8. klasse og er selvlært frisør. (Foto: Betina Garcia © Betina Garcia)

Lærte at klippe på Youtube

Det lidt usædvanlige ved denne historie er, at Qasim ikke kunne klippe, før han besluttede sig for at åbne Q's Barbershop.

- Jeg havde aldrig klippet kunder før. Aldrig. Jeg prøvede mig frem og klippede mine venner. De sagde, jeg havde talent, men jeg syntes ikke selv, jeg var god nok. Så jeg øvede mig ved at se en masse klippe-videoer på Youtube. Jeg har skåret mig en masse gange, forklarer han.

Da Qasim åbnede, havde han råd til to hårde stole og to spejle. Ellers var lokalet tomt. Men kunderne var ligeglade med komforten, for Qasim kunne snart klippe som en professionel, og oveni var han altid god for en snak, et råd eller en peptalk. Så kunderne vendte tilbage, og flere kom til. Et år efter havde han råd til at købe rigtige frisørstole og friske lokalet op.

På fem år er han blevet en af Vollsmoses store rollemodeller. Han er en succeshistorie og billedet på en mand, der banker noget op fra bunden. Også statsminister Lars Løkke Rasmussen har besøgt Q's Barbershop – et besøg han mindedes i et tweet i marts i år.

- Tænker stadig tilbage med glæde på mit besøg for et par år siden. Dejligt, at det kun går en vej – fremad!

Indenfor i Q’s Barbershop har ingen travlt med at komme ud og nyde det gode forårsvejr. De vil hellere hænge ud og hygge sig i barbershoppen. (Foto: Betina Garcia © Betina Garcia)

Skulle sørge for sin familie

Selv ser Qasim sig ikke som frisør. Han er entreprenør, idémager og kan lide at skabe. Og så er han far til fire sønner, som han har med sin kone, Mariam.

Når han har fri fra barbershoppen, har han travlt med sine andre forretninger, Fix'n'bike, som nu er i to byer, og lanceringen af en frisørapp, som han lige nu forsøger at finde investorer til.

- Jeg slapper af ved at gøre de ting, jeg gør. Jeg elsker at udvikle mig selv hele tiden, jeg kan ikke lade være, siger han.

En velfortjent pause inden næste kunde skal klippes. Udover sin barbershop har 35-årige Qasim et cykelfirma i to byer og er i gang med at udvikle en frisørapp. Og så har han fire børn, som han går meget op i at være en god far for. (Foto: Betina Garcia © Betina Garcia)

Drivkraften er åbenlys, når du kender Qasims historie. Født og opvokset i Somalia i byen Kamsuma blev det et spørgsmål om liv eller død at finde nye muligheder at tjene penge på, da borgerkrigen brød ud i 1992. Qasim var på det tidspunkt syv år.

Voksne mænd blev dræbt, Qasims far forsvandt og blev aldrig fundet. Som dreng i en søskendeflok på fem lå det på hans syvårige skuldre at sørge for sin mors og søskendes overlevelse.

- Det var os unger, der sørgede for familien, for voksne kunne ikke gå på gaden. Jeg følte mig ansvarlig for dem, som han siger.

Qasim har ingen billeder fra sin barndom i den somaliske by, Kamsuma, hvor han boede, til han var 10 år. Men da familien kom til Randers, fik han taget nogle ungdomsbilleder. Her er han 14 år.

Solgte smøger på gaden

Først solgte han ud af varerne i sin fars apotek, men et par uger senere løb apotekets hylder tør for medicin. Og så fik syvårige Qasim en god ide. Han købte en hel kasse cigaretter og solgte dem i stykvis på gaden.

- Der var altid kunder. Da FN-soldater fra Belgien kom ind i landet, begyndte jeg at sælge til dem og hænge ud med dem ved floden, mens min forretning kørte stille og roligt, og jeg blev god til engelsk, fortæller han.

Men krigen kom tættere på, og FN-soldaterne, der ellers havde været Qasims faste kunder, forlod byen. Qasim var vidne til, at folk blev skudt på klos hold, og han var med til at begrave de døde i byen. Alt var kaos, og der var ikke flere cigaretter at sælge. Så Qasim, som nu var fyldt otte år, måtte finde på en ny måde at tjene penge på. Og så fik han en genial ide.

Han begyndte at samle poser og aviser på gaden og sælge til byens købmænd, som ellers ikke havde noget emballage at sælge deres sukker, mel og bønner i til kunderne. Endnu engang lykkedes det ham at tjene penge nok til, at hans mor og søskende kunne få mad.

Flygtede til Danmark

Borgerkrigen nåede nu til et punkt, hvor familien var nødt til at flygte. Efter en lang, dramatisk flugt i en lastbil, som kostede flere medpassagerer livet, endte familien i Randers i 1995, da Qasim var 10 år.

- Hvis jeg kunne sige noget til lille Q, ville jeg kigge ham i øjnene og sige, at alt er okay, alt kommer til at blive perfekt. Han skal bare være den, han er, og gøre det så godt, han kan, siger 35-årige Qasim.

Men Qasim, som havde været vant til at klare sig selv på gaden, havde svært ved at tilpasse sig skolen og droppede ud i 8. klasse og flyttede hjemmefra.

Rodløsheden styrede ham, indtil han blev gift med Mariam og genfandt sin indre fighter. Nu blev han igen den Qasim, der sørgede for familiens overlevelse.

I dag kan han bruge sine erfaringer til at hjælpe de unge i Vollsmose videre.

- Er der ikke et job, må du skabe dit eget, som han siger til de unge, der beder om et godt råd i barbershoppen.

Han er et levende eksempel på, at det faktisk godt kan lykkes.

Qasim ville ønske, at hans far kunne se ham nu.

- Min far ville se sig selv i mig, og han ville være meget stolt af mig. Det er den, jeg har været, som gør, at jeg er den, jeg er i dag. Min fortid er faderen til min fremtid. Og jeg er slet ikke færdig, jeg er først lige begyndt, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter